Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ρωσία, στρατός
εκτόξευση πυραύλων από τον ρωσικό στρατό κατά ουκρανικών θέσεων | Russian Defense Ministry Press Service via AP

Το «περίπλοκο» ζήτημα των ουκρανικών εδαφών και η σταθερή ευρωπαϊκή στήριξη στο Κίεβο

Η Μόσχα επιζητά τη νομιμοποίηση των εδαφικών της κερδών, το Κίεβο επαναλαμβάνει πως δεν θα τα αναγνωρίσει, με τον Ζελένσκι πάντως να χαρακτηρίζει περίπλοκο το ζήτημα των εδαφών.

Έντονη διπλωματική κινητικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, τη στιγμή πάντως που οι μάχες δεν έχουν κοπάσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το υπό ποιες συνθήκες (και με ποια εδάφη στην κατοχή τους) θα διαπραγματευτούν τελικά η Μόσχα και το Κίεβο. 

Τις τελευταίες ημέρες, Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέβη σε κλιμάκωση των ελιγμών του στις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του πολέμου, ακροβατώντας ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι», σε μια προσπάθεια να πετύχει η Μόσχα τη νομιμοποίηση των εδαφικών της κερδών, την ουδετερότητα του ΝΑΤΟ και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν τα κέρδη τους στο πεδίο των μαχών, καθώς το Σάββατο φαίνεται να ανέκτησαν πλήρως τον έλεγχο δύο οικισμών στο Κουρσκ που τελούσε υπό ουκρανική κατοχή. 

Είναι «περίπλοκο», λέει ο Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου δεν κινδυνεύουν με περικύκλωση στο Κουρσκ, ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα αγωνίζονται για να συγκρατήσουν τον ρωσικό στρατό. 

Παράλληλα, ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Μόσχα πως καθυστερεί τις συζητήσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 30 ημερών, με στόχο να ενισχύσει προηγουμένως τη θέση της στα πεδία των μαχών. Οι Ρώσοι «θέλουν μια πιο ισχυρή θέση πριν από την εκεχειρία. Η καθυστέρηση στη διαδικασία συνδέεται με το γεγονός ότι (…) θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε.

Αναγνωρίζοντας προφανώς την απώλεια ουκρανικών εδαφών στο πεδίο των μαχών –γεγονός που θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις– ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «περίπλοκο» το εδαφικό ζήτημα και περιορίστηκε να δηλώσει πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Έσπευσε πάντως να επαναλάβει ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ ως ρωσικά, τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Διεργασίες για τις διαπραγματεύσεις

Εξάλλου, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς συζήτησαν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους αξιωματούχους στις πρόσφατες συνομιλίες τους στη Μόσχα. Παράλληλα, συγκρότησε την ουκρανική «αντιπροσωπεία» ενόψει της έναρξης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» με τη Ρωσία, με βάση το σχετικό διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ, ο υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σιμπίχα, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο αναπληρωτής προσωπάρχης της προεδρίας Πάβλο Παλίσα θα μετέχουν στην επιτροπή που θα συζητά με τους «διεθνείς εταίρους» της Ουκρανίας.

Οι τέσσερις αξιωματούχοι αποτελούσαν την ουκρανική αντιπροσωπεία στις συζητήσεις που είχε την Τρίτη το Κίεβο στη Σαουδική Αραβία με τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέληξαν στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός για 30 ημέρες. 

Σταθεροί σύμμαχοι οι «πρόθυμοι» Ευρωπαίοι

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το Σάββατο, τηλεδιάσκεψη της λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων» για την εξεύρεση λύσης για το ουκρανικό με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ. 

Συμμετείχαν περίπου 25 ηγέτες που δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, η οποία –όπως δήλωσε ο Στάρμερ– «δεν παίρνει στα σοβαρά την ειρήνη». Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στους ηγέτες των χωρών ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν οι ίδιοι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Ευρώπη στηρίζει σταθερά το Κίεβο και ετοιμάζεται να επιδοθεί σε μια κούρσα δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ζητώντας πάντως να υπάρχει και η ασπίδα προστασίας των ΗΠΑ. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το «περίπλοκο» ζήτημα των ουκρανικών εδαφών και η σταθερή ευρωπαϊκή στήριξη στο Κίεβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας