ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Starmer_1020
(Leon Neal/Pool Photo via AP)

Συμμαχία των προθύμων: Ο Πούτιν αργά ή γρήγορα θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σύνοδος κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή 25 ηγετών, οι οποίοι αποτελούν την «συμμαχία των προθύμων» για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και για την διασφάλιση της ειρήνης, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κιρ Στάρμερ.

Τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα (15/3) η «συμμαχία των προθύμων» για την εξεύρεση λύσης για το ουκρανικό με πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ. 

Στην σύνοδο κορυφής μετείχαν περίπου 25 ηγέτες που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, η οποία, όπως δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, «δεν παίρνει στα σοβαρά την ειρήνη».

Ο Στάρμερ είπε στους ηγέτες των 25 χωρών ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν οι ίδιοι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στη Ρωσία.

«Εάν (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) σοβαρολογεί για την ειρήνη, τότε είναι πολύ απλό, πρέπει να σταματήσει τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία και να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο Στάρμερ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε και να προετοιμάσουμε μια ειρήνη που θα έχει διάρκεια», πρόσθεσε.

«Αργά ή γρήγορα» ο Πούτιν θα πρέπει να προσέλθει «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της τηλεδιάσκεψης.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η Ουκρανία, το NATO, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Καναδάς, η Τουρκία ακόμη και η Αυστραλία συμμετείχαν στην σημερινή σύνοδο αυτή με στόχοι «να υποστηρίξουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι ΗΠΑ ζητούν εκεχειρία το συντομότερο δυνατό και έχουν ασκήσει σημαντική πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αποδέχθηκε την Τρίτη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες εφόσον συμφωνήσει σε αυτό και η Ρωσία.

Ωστόσο ο Πούτιν εξέφρασε επιφυλάξεις και ανέφερε «σημαντικά ζητήματα» που πρέπει να διευθετηθούν πριν από μια κατάπαυση του πυρός.

«Η απόλυτη περιφρόνηση του Κρεμλίνου για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός του (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ) Τραμπ καταδεικνύει μόνον ότι ο Πούτιν δεν παίρνει στα σοβαρά την ειρήνη», σημείωσε χθες, Παρασκευή, το βράδυ ο Στάρμερ σε ανακοίνωσή του.

«Αν η Ρωσία έρθει τελικά στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων), τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιβλέψουμε μια εκεχειρία ώστε να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για μια σοβαρή και διαρκή ειρήνη. Αν δεν το κάνουν, τότε χρειάζεται να εξαντλήσουμε κάθε μέσο για να ενισχύσουμε την οικονομική πίεση στη Ρωσία ώστε να εξασφαλίσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να κωλυσιεργήσει, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια επίπονη μελέτη προτού μπορέσει να γίνει εκεχειρία, αλλά ο κόσμος χρειάζεται να δει δράση, όχι μια μελέτη ή κενά λόγια και άσκοπες συνθήκες. Το μήνυμά μου στο Κρεμλίνο δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερο: σταματήστε τις βάρβαρες επιθέσεις στην Ουκρανία μια για πάντα και συμφωνήστε τώρα σε κατάπαυση του πυρός. Ως τότε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλο το 24ωρο για να φέρουμε την ειρήνη», υπογράμμισε ο Στάρμερ.

Εδώ και μέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιχειρούν τη σύσταση «συμμαχίας προθύμων χωρών», στόχος του οποίου θα είναι η αποτροπή νέας επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία αν τεθεί σε ισχύ μια κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, η σημερινή σύνοδος θα «επιτρέψει να εμβαθύνουμε στον τρόπο με τον οποίο προβλέπουν οι χώρες να συνεισφέρουν σε αυτήν τη συμμαχία, πριν από μια σύνοδο στρατιωτικού σχεδιασμού την προσεχή εβδομάδα».

Η συνεισφορά αυτή θα μπορούσε να πάρει τη μορφή της αποστολής στρατευμάτων –δέσμευση που έχουν δηλώσει έτοιμες να αναλάβουν η Γαλλία, η Βρετανία και η Τουρκία—αλλά και αυτή μιας περισσότερο υλικοτεχνικής υποστήριξης.

«Υπάρχει πολλή δουλειά, πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά υπάρχουν λόγοι που επιτρέπουν να δείξουμε συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο χθες μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στον Καναδά.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της υποστήριξης στην Ουκρανία και για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη», σημείωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη στο Λονδίνο, και κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει» τις «βιαιοπραγίες» στην Ουκρανία, όπως και τις «παρελκυστικές δηλώσεις».

Εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον και ο  Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ.

Παρόντες ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Μαίνονται οι μάχες στο πεδίο

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη, ξ Ρωσία έχει εντείνει την προώθησή της για την εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κουρσκ, όπου αυτές είχαν καταλάβει περίπου 100 οικισμούς κατά την αιφνίδια διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσαν στο ρωσικό έδαφος τον περασμένο Αύγουστο.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τα χωριά Ρουμπανσίνα και Ζαολεσένκα στην περιφέρεια του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, κατέρριψαν 126 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) στη διάρκεια της νύχτας, ιδίως πάνω από τις περιφέρειές της του Βόλγκογκραντ και του Βορονέζ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι κατέρριψε 64 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα πάνω από την περιφέρεια του Βόλβογκραντ και τη γειτονική της του Βορονέζ, ενώ τα υπόλοιπα είχαν στο στόχαστρο μεθοριακές περιφέρειες.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν ζημιές στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της στις περιφέρειες του Ντνιπροπετρόφσκ και της Οδησσού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η DTEK σημείωσε ότι «οι ζημιές είναι σημαντικές» και ότι κάποιοι καταναλωτές και στις δύο περιφέρειες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συμμαχία των προθύμων: Ο Πούτιν αργά ή γρήγορα θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας