Ενα νέο σκάνδαλο συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δύο χρόνια μετά το Κατάργκεϊτ, η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei φέρεται να έκανε παράνομες πληρωμές, να παρείχε ακριβά δώρα και εισιτήρια ποδοσφαίρου προκειμένου να κερδίσει την εύνοια ευρωβουλευτών, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reporters United, το οποίο σε συνεργασία με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, την ολλανδική πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας Follow the Money και το βελγικό ερευνητικό περιοδικό Knack αποκάλυψαν την επιχείρηση λόμπινγκ της κινεζικής εταιρείας στην καρδιά της Ε.Ε.
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα σε Βρυξέλλες αλλά και Στρασβούργο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βελγικής εισαγγελίας, οι Αρχές «έχουν σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με προκαταρκτικές κατηγορίες για ενεργητική διαφθορά, πλαστογράφηση εγγράφων, ξέπλυμα χρήματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Η «φερόμενη δωροδοκία» θα είχε ωφελήσει την κινεζική Huawei, πρόσθεσε αργότερα το γραφείο.
Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε 21 διευθύνσεις στις Βρυξέλλες, τη Φλάνδρα, τη Βαλονία και στην Πορτογαλία και πολλά άτομα συνελήφθησαν, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Δύο γραφεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σφραγίστηκαν χθες, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.
Το ένα ανήκε στον Αντάμ Μουχτάρ, έναν επί μακρόν υπάλληλο και νυν βοηθό του νεοεκλεγέντος ευρωβουλευτή από τη Βουλγαρία, Νικόλα Μιντσέφ. Οπως αναφέρει το Politico, ο Μουχτάρ ήταν επίσης συνιδρυτής μιας ομάδας με την ονομασία EU40 που είχε πρόεδρο την Εύα Καϊλή – ένα από τα βασικά πρόσωπα στην έρευνα για τη διαφθορά στο πλαίσιο του Qatargate. Το δεύτερο γραφείο που σφραγίστηκε φέρεται να ανήκει στον βοηθό ενός ευρωβουλευτή του ΕΛΚ από το ιταλικό Forza Italia.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Ντανιέλ Φρόιντ, μόνο ένας ευρωβουλευτής έχει αναφέρει επισήμως ένα ταξίδι πληρωμένο από τη Huawei. Πρόκειται για τον Γερμανό Μαξιαμίλιαν Κρα, «σκληρό» ακροδεξιό που είχε αποπεμφθεί από το AfD επειδή είχε δηλώσει ότι «δεν ήταν όλα τα μέλη των SS εγκληματίες», αλλά και λόγω αποκαλύψεων για σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα. Αμέσως μετά τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές, το κόμμα έσπευσε να επανεντάξει τον αποπεμφθέντα…
Ενας 41χρονος λομπίστας, ο Βαλέριο Οτάτι, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας. Ο Οτάτι εντάχθηκε στην κινεζική εταιρεία πριν από έξι χρόνια. Πριν από αυτό, εργαζόταν για Ιταλούς ευρωβουλευτές που ασχολούνταν με τους φακέλους του Κοινοβουλίου για την Κίνα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανάμειξη Ελλήνων ευρωβουλευτών στην υπόθεση.
«Για ακόμα μία φορά, επιβεβαιώνεται αυτό που η Αριστερά υποστηρίζει εδώ και χρόνια: Οι θεσμοί της Ε.Ε. πάσχουν από σοβαρές αδυναμίες και χρειάζονται ριζικές αλλαγές», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Left και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας