Οι εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο προκαλούν εντάσεις και σοβαρές ανακατατάξεις και στην ιταλική πολιτική σκηνή. Η ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για τους εξοπλισμούς έφερε στο φως την ασυνεννοησία που επικρατεί τόσο στην προοδευτική όσο και στην υπερσυντηρητική παράταξη που κυβερνά τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πλειοψηφία, η Λέγκα καταψήφισε με απόλυτα συμπαγή γραμμή το ψήφισμα που ζητούσε να στηριχθεί το εξοπλιστικό σχέδιο ReArm Europe. Τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και η Φόρτσα Ιτάλια του Αντόνιο Ταγιάνι, αντιθέτως, το στήριξαν. Οσο για την αντιπολίτευση, τα Πέντε Αστέρια και η Ιταλική Αριστερά με τους Οικολόγους εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους.
Ομως στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εκτυλίχθηκε ένα είδος ψυχοδράματος: 10 ευρωβουλευτές του υπερψήφισαν τη «γραμμή Ούρσουλα», ενώ 11 ακολούθησαν τη γραμμή της γραμματέως, Ελι Σλάιν, και επέλεξαν την αποχή.
Η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική δύναμη της Ιταλίας στην κρίσιμη αυτή φάση αυτή είναι διχασμένη. Η Σλάιν ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ ενός ευρωπαϊκού στρατού, αλλά δεν συμφωνεί με ένα σχέδιο που στοχεύει μόνο σε τεράστιες αμυντικές δαπάνες. «Το όλο αυτό σχέδιο πρέπει να αλλάξει, κινδυνεύει να καθυστερήσει τη διαδικασία που θα πρέπει να μας οδηγήσει σε μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα» είπε η επικεφαλής των «Δημοκρατικών».
Ξεκίνησε ένας οργανωμένος πόλεμος εναντίον της και από μέσα ενημέρωσης που θα έπρεπε να θεωρούνται φιλικά προς την προοδευτική παράταξη. Σχολιαστές τής La Repubblica και του ιδιωτικού καναλιού La7 έλεγαν ότι «δεν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» και «δεν κατανοεί ότι στη φάση που βρισκόμαστε το πρόγραμμα της Φον ντερ Λάιεν είναι καλύτερο από το απόλυτο τίποτα».
Ξαφνικά εμφανίστηκαν σε διάφορες εκπομπές εκπρόσωποι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι -με τεράστιο χρόνο στη διάθεσή τους- ζητούν έκτακτο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, για να εξακριβωθεί αν η Ελι Σλάιν χαίρει ακόμα της υποστήριξης μελών και στελεχών.
Ο γενικότερος άνεμος που πνέει είναι «μην ενοχλείτε όσους θεωρούν ότι πρέπει να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία». Μόνο που όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν την άποψη αυτή δεν σκέφτηκαν μάλλον ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς αναζητούν λύσεις και προτάσεις για το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία και όχι για το πώς θα αγοράσουμε έναν ατέλειωτο και ασαφή οπλισμό.
Μέσα σε όλα αυτά ο γνωστός δημοσιογράφος της εφημερίδας La Repubblica, Μικέλε Σέρα, «έριξε την ιδέα» να πραγματοποιηθεί αύριο κινητοποίηση «υπέρ της Ευρώπης». Χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα, χωρίς κριτική προσέγγιση στο σχέδιο Φον ντερ Λάιεν και κυρίως χωρίς πειστικές αναφορές στη λέξη «ειρήνη». Ο υπότιτλος της όλης κινητοποίησης θα μπορούσε να είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε».
Οσο για τη Μελόνι και τους συμμάχους της το κλίμα δεν είναι και πολύ καλύτερο. Η πρωθυπουργός ζήτησε να μετονομαστεί το ReArm Europe σε Defend Europe, αλλά απέτυχε.
Ο Σαλβίνι, με τη Λέγκα, θέλει να προτείνει τον Τραμπ (και ίσως τον Πούτιν) για Νόμπελ Ειρήνης ενώ ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η Forza Italia του Ταγιάνι, ταυτίζεται απόλυτα με τη γραμμή του ΕΛΚ και της προέδρου της Κομισιόν και ελπίζει συγχρόνως να μη χάσει κάθε επαφή με τον Τραμπ και τον άμεσο κύκλο του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας