Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Βλαντιμίρ Πούτιν
Όρους θέτει ο Ρώσος πρόεδρος για κατάπαυση πυρός. | (Maxim Shemetov/Pool Photo via AP)

«Ναι μεν αλλά» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκεχειρία - Τι απαντά ο Τραμπ UPD

Η πρώτη επίσημη αντίδραση του Ρώσου προέδρου στην πρόταση Τραμπ.

Τη θέση του πάνω στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών εξέφρασε σήμερα για πρώτη φορά δημοσίως ο Ρώσος πρόεδρος, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρωτήθηκε για το ζήτημα της κατάπαυσης πυρός, πάνω στη βάση συμφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, για να απαντήσει πως η Ρωσία είναι «τεχνικά υπέρ» της προτεινόμενης εκεχειρίας, όμως υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης.

«Μια εκεχειρία θα πρέπει να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και να απομακρύνει όλες τις βασικές αιτίες αυτής της κρίσης» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς, πάντως, να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε, ανάμεσα σε άλλα, τις επιτυχίες των ρωσικών στρατευμάτων στα πολεμικά μέτωπα και προειδοποίησε ότι μια κατάπαυση πυρός δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να οπλιστεί εκ νέου η Ουκρανία ή να κινητοποιήσει νέα στρατεύματα.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του για να συζητήσει το θέμα. «Υποστηρίζουμε την ιδέα του τερματισμού αυτής της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα», είπε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για πιθανή τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους δύο προέδρους.

«Ελπιδοφόρα, αλλά όχι πλήρης»

Σε αυτή την... άτυπη συνομιλία εξ αποστάσεως ανάμεσα στους δύο προέδρους, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε για τα σχόλια Πούτιν σημειώνοντας ότι οι ανακοινώσεις είναι ελπιδοφόρες, αλλά όχι πλήρεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ξανά πρόθυμος να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, σημειώνοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του, ο Στιβ Γουίτκοφ, διεξάγει «σοβαρές συνομιλίες» με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ελπίζουμε ότι (οι Ρώσοι) θα κάνουν το σωστό» είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υποδεχόταν στο Οβάλ Γραφείο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Ο Τραμπ είπε ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου αφορούν και ένα «μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Ρώσος πρόεδρος για το θέμα, είπε ότι ήταν «ελπιδοφόρα» αλλά όχι πλήρης, δηλώνοντας ότι «θα ήταν πολύ απογοητευτικό» αν η Ρωσία απέρριπτε την πρότασή του για την Ουκρανία.

Ο Ρούτε από την πλευρά του είπε ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή όπλων. Η συμμαχία υπολείπεται της Ρωσίας και της Κίνας σε ότι αφορά την παραγωγή όπλων, τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Θέτει όρους για τον τερματισμό του πολέμου

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της Washington Post φέρεται να αποκαλύπτει έγγραφο από τις μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος στοχεύει στο να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ για την Ουκρανία, υποδαυλίζοντας τις εντάσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και άλλων χωρών, ενώ παράλληλα να συνεχίζει τις προσπάθειες για διάλυση του ουκρανικού κράτους.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συνομιλούν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για τους όρους που θέτει η Μόσχα για τερματισμό του Ουκρανικού.

Κατά το πρακτορείο Reuters οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι:

  • Εγγύηση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
  • Να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας
  • Να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της προσαρτημένης της Κριμαίας και τεσσάρων άλλων επαρχιών της Ουκρανίας.

Τα αδιαπραγμάτευτα «όχι» και τα «παζάρια» για ορυκτά, Oreshnik, κυρώσεις

  • Ο Ρώσος πρόεδρος παροτρύνεται να απορρίψει τα προκαταρκτικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μια ειρηνευτική συμφωνία εντός 100 ημερών ως «αδύνατο να πραγματοποιηθούν» και λέει ότι «μια ειρηνική επίλυση της κρίσης της Ουκρανίας δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2026».
  • Απορρίπτει επίσης οποιοδήποτε σχέδιο αποστολής ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι στην Ευρώπη, και επιμένει στην αναγνώριση της κυριαρχίας της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει.
  • Ζητά επίσης περαιτέρω διαμελισμό της Ουκρανίας μέσω της δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας στα σύνορα με ρωσικές περιοχές όπως το Bryansk και το Belgorod, καθώς και μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη νότια Ουκρανία κοντά στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014. Η τελευταία θα επηρεάσει την περιοχή της Οδησσού.
  • Επιπλέον, το έγγραφο χαρακτηρίζει αναγκαία την «πλήρη διάλυση» της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης αλλά και του στρατού. 
  • Προτείνεται πρόσβαση των ΗΠΑ σε ρωσικά ορυκτά, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που κατέχει στην Ουκρανία, όπως η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου λέει ότι υπάρχουν αποθέματα σπάνιων γαιών. Σε συνέντευξή του στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε σχεδόν το ίδιο όταν πρότεινε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να προσκαλέσει αμερικανικές εταιρείες για εκμετάλλευση ορυκτών, συμπεριλαμβανομένων των κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία. Αυτό φάνηκε να είναι μια προσπάθεια υπονόμευσης μιας προτεινόμενης συμφωνίας για την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. 
  • Το έγγραφο αναφέρει ως προτεραιότητα την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, μέσω της αποκατάστασης πλήρους διπλωματικού προσωπικού στις πρεσβείες των δύο χωρών και του διορισμού του Alexander Darchiev ως πρεσβευτή της Ρωσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει να μην αναπτύξει βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς Oreshnik στη Λευκορωσία, στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να μην τοποθετήσουν νέα πυραυλικά συστήματα στην ήπειρο.
  • Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να σταματήσει τις προμήθειες όπλων σε χώρες που θεωρούνται «μη φιλικές» προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σε αντάλλαγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία.
  • Οι προσπάθειες να δελεαστεί η Ρωσία σε μια ειρηνευτική συμφωνία προσφέροντας τη μερική άρση των κυρώσεων πρέπει να απορριφθούν σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ναι μεν αλλά» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκεχειρία - Τι απαντά ο Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας