Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ektakti synodos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Υπαρξιακά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Πολλές οι προκλήσεις, λίγες οι λύσεις που μπόρεσαν να επινοήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο κορυφής για τα θέματα άμυνας και το ουκρανικό. ● Δεσμεύσεις προς Ζελένσκι για στήριξη «με κάθε τρόπο», αντιρρήσεις από Ορμπαν .● Εμμεση πλην σαφής αναφορά και στην Τουρκία ως «απειλή» μετά από αίτημα Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, Ισπανίας.

Ασκήσεις επί χάρτου για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία επιχείρησαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες με θέμα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη στήριξη του Κιέβου. Ηταν η ώρα για υπαρξιακού τύπου ερωτήσεις, μετά τη δέσμευση –ακόμα μια φορά– στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) θα στηρίξει τη χώρα του με κάθε τρόπο ώστε να προσέλθει όσο πιο δυνατή γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια ειρηνευτική συμφωνία.

Τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. χωρίς την Αμερική, ποιες μπορεί να είναι οι προϋποθέσεις και οι όροι για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ποιος θα δώσει τι και πώς ήταν μερικά από τα θέματα που συζήτησαν οι «27». Χωρίς τα κινητά τους στην αίθουσα, οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν μια ειλικρινή κουβέντα που διήρκεσε πολλές ώρες για το πώς υλοποιείται στην πράξη η στήριξη στην Ουκρανία.

Στόχος ήταν να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένα μήνυμα για μια στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη. Μόνο που για ακόμα μια φορά, η πολυπόθητη ενότητα δεν επετεύχθη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν αρνήθηκε κάθε περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία, προσηλωμένος στη γραμμή Τραμπ.

Πιο ήπια κύλησε η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, θέμα για το οποίο τα κοινά συμπεράσματα πέρασαν. Οι ηγέτες φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής θα αφορά όλα τα κράτη μέλη, ακόμα και αυτά που ξοδεύουν πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους όπως η Ελλάδα, ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα πρέπει να ωφελήσουν κατ’ αρχάς την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ πολλοί έθεσαν και ζήτημα συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις.

Ειδικό θέμα τέθηκε από μικρότερες χώρες, προκειμένου η πρόσβαση στη χρηματοδότηση να αφορά όλα τα κράτη-μέλη και όχι μόνο τα μεγάλα που διαθέτουν ήδη αμυντική βιομηχανία. Στη συζήτηση, η Ελλάδα, η Kύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία από κοινού κατάφεραν να εντάξουν στο κείμενο ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν αφορά μόνο την ανησυχία από τη Ρωσία, αλλά και από άλλα σύνορα, όπως τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ετσι τέθηκε εμμέσως πλην σαφώς και το ζήτημα της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να μπει από την πίσω πόρτα στους αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρώπης.

Πάντως, ζήτημα... ονόματος της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για την Αμυνα έθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Στην Τζόρτζια Μελόνι δεν άρεσε ο «επανεξοπλισμός» της Ε.Ε. Κατόπιν τούτου, το όνομα αναμένεται να αλλάξει όταν η Κομισιόν θα φέρει τις οριστικές της προτάσεις, λίγο πριν από την τακτική σύνοδο κορυφής στις 20-21 Μαρτίου.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη σύνοδο πριν καν τελειώσει καλά καλά η συζήτηση για την Αμυνα, πριν δηλαδή από το δείπνο όπου συζητήθηκε η Ουκρανία. Πολλώ δε μάλλον που η Αθήνα διαμαρτυρήθηκε κατά των επιμέρους συναντήσεων κρατών-μελών, όπως στο Λονδίνο, όπου κλήθηκε η Τουρκία αλλά όχι η Ελλάδα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε στη συζήτηση η Κύπρος.

Ραντεβού στη Σαουδική Αραβία

Ενώ ο Ζελένσκι στις Βρυξέλλες ευχαριστούσε για πολλοστή φορά τους Ευρωπαίους, την πραγματική είδηση στα διεθνή ΜΜΕ έδωσε χθες ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. «Ετοιμάζουμε μια συνάντησή μας με ουκρανική αντιπροσωπεία στη Σαουδική Αραβία την ερχόμενη εβδομάδα, στο Ριάντ ή μπορεί και στην Τζέντα» ανακοίνωσε. «Θα εξετάσουμε το πλαίσιο για μια συμφωνία ειρήνης» πρόσθεσε, βγάζοντας προφανώς εκτός κάδρου την Ευρώπη. Χωρίς να πει λέξη για την κυνικά προαναγγελθείσα απουσία τρίτων, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε απλά: «Ελπίζω ότι θα είναι μια σημαντική συνάντηση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπαρξιακά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας