Στις Βρυξέλλες συνήλθε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε. με στόχο την διαμόρφωση ενός νέου αμυντικού σχεδίου μετά τις πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς την Ουκρανία να υποχωρήσει έναντι της Ρωσίας και την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν ομόφωνα σε συμφωνία για την Άμυνα, η κατάσταση όμως σε ό,τι αφορά την Ουκρανία είναι διαφορετική, με την Ουγγαρία να αρνείται να συνυπογράψει το κείμενο των συμπερασμάτων.
Αυξήσεις δαπανών για την άμυνα
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τα συμπεράσματα για την άμυνα, χαιρετίζοντας την πρόταση της Επιτροπής για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ως άμεσου μέτρου, για τη διευκόλυνση σημαντικών αμυντικών δαπανών σε εθνικό επίπεδο «σε όλα τα κράτη μέλη».
Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα επιταχύνει την κινητοποίηση των απαραίτητων μέσων και της χρηματοδότησης προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια της ΕΕ και την προστασία των πολιτών της. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η ΕΕ θα ενισχύσει τη συνολική αμυντική της ετοιμότητα, θα μειώσει τις στρατηγικές της εξαρτήσεις, θα αντιμετωπίσει τα κρίσιμα κενά όσον αφορά τις δυνατότητές της και θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση ανάλογα σε ολόκληρη την Ένωση, ώστε να είναι σε θέση να προμηθεύει καλύτερα εξοπλισμό στις απαιτούμενες ποσότητες και στον απαιτούμενο ρυθμό. Αυτό θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης και, μεταξύ άλλων: «χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση, με συντονισμένο τρόπο, της εθνικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως άμεσο μέτρο και καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει περαιτέρω μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του Συμβουλίου, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του χρέους, για τη διευκόλυνση σημαντικών αμυντικών δαπανών σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα κράτη μέλη». Καλωσορίζεται, επίσης, η πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει πρόταση για ένα νέο μέσο της ΕΕ που θα παρέχει στα κράτη μέλη δάνεια που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους έως 150 δισεκατομμυρίων ευρώ και καλεί το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση αυτή επειγόντως.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσδιορίζει τον κατάλογο τομέων προτεραιότητας για δράση σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με το έργο που έχει ήδη γίνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας και σε πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ: αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων ακριβείας βαθιάς κρούσης· πυραύλους και πυρομαχικά, drones και συστήματα anti-drone, στρατηγικούς παράγοντες διευκόλυνσης, μεταξύ άλλων σε σχέση με την προστασία του διαστήματος και των υποδομών ζωτικής σημασίας, στρατιωτική κινητικότητα, κυβερνοχώρος, τεχνητή νοημοσύνη και ηλεκτρονικός πόλεμος.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η προστασία και η άμυνα όλων των χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ συμβάλλει στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της, ιδίως όσον αφορά τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές που θέτουν η Ρωσία και η Λευκορωσία.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τις απειλές στα υπόλοιπα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει τη σημασία της άμυνάς τους.
Ουκρανία: Ο Όρμπαν είπε όχι
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αρνήθηκε να συνυπογράψει το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ομοφωνία και, όπως αναφέρει το Politico, το κείμενο να υπογράψουν οι 26 από τους 27 ηγέτες της Ένωσης.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η Ουγγαρία έχει εμποδίσει και προηγούμενες προσπάθειες για ομοφωνία στο ζήτημα της Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενισχύσει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, προκειμένου να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τη Ρωσία από θέση ισχύος. Από την πλευρά της η Ουγγαρία λέει ότι τέτοιες κινήσεις θα διαιώνιζαν τον πόλεμο.
European Union leaders backed new defense spending plans aimed at freeing up billions of euros for the continent’s security. https://t.co/awy1cgAovV
— The Associated Press (@AP) March 6, 2025
Ζελένσκι: «O Ουκρανικός λαός δεν είναι μόνος»
Οι ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχθηκαν θερμά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την άφιξή του στην Σύνοδο. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις χώρες της ΕΕ για την «ισχυρή στήριξή τους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία» και τόνισε ότι «ο Ουκρανικός λαός δεν είναι μόνος του», καθώς «το μήνυμά σας είναι ισχυρό, προς τον ουκρανικό λαό και τους πολεμιστές στο μέτωπο».
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι σήμερα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, μέσα από την οποία θα ενισχυθεί και η άμυνα της Ουκρανίας. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Ουκρανία για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη ειρήνη», είπε.
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της και να αμυνθεί. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να βάλουμε και την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας το σχέδιο «Επανεξοπλισμού της Ευρώπης», που παρουσίασε η Επιτροπή πριν από δύο ημέρες και με το οποίο θα μοχλευθούν ως και 800 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας