Ένα βήμα παραπάνω έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όσον αφορά την πίεση που ασκεί προς την Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με επίκεντρο τον τρόπο που θα τερματιστεί ο πόλεμος, με τη συζήτηση να περιλαμβάνει «ανταλλάγματα» και «εγγυήσεις ασφαλείας».
Έτσι, μετά το πάγωμα κάθε στρατιωτικής παροχής προς το Κίεβο, σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για διακοπή της συνεργασίας με την Ουκρανία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι το «μπλόκο» που αποφάσισαν οι ΗΠΑ στο θέμα της στρατιωτικής βοήθειας αναμένεται να έχει άμεση εφαρμογή και αισθητό αντίκτυπο στα πολεμικά μέτωπα, όπου ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται εδώ και καιρό σε δυσχερή θέση.
Πάντως, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικ Ουόλτς, δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκαταστήσει την χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας προς το Κίεβο αν διευθετηθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και εφαρμοσθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Νομίζω ότι μπορούμε να οριστικοποιήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουμε προς αυτές τις διαπραγματεύσεις και πράγματι να βάλουμε στο τραπέζι κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έπειτα ο πρόεδρος θα εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της διακοπής αυτής», σημείωσε ο Ουόλτς.
Από την πλευρά του ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά και την ασφάλεια με τις ΗΠΑ ανά πάσα στιγμή.
Άμυνα και Ουκρανικό στο επίκεντρο της Συνόδου
Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκδηλώνουν τη αταλάντευτη στήριξή τους στην Ουκρανία και τον πρόεδρο Ζελένσκι και επιχειρούν να μαζέψουν όπλα και χρήματα, προκειμένου να παρατείνουν τον πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό, η έκτακτη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –που θα λάβει χώρα αύριο, Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025 στις Βρυξέλλες– θα επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα: στην ευρωπαϊκή άμυνα και το ζήτημα της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε σήμερα αξιωματούχος της Ε.Ε., για το πρώτο ζήτημα, πυξίδα των συνομιλιών αποτελεί η προθυμία όλων των ηγετών να αναλάβει η Ευρώπη σημαντικές πρωτοβουλίες ως προς τη μεγαλύτερη αμυντική της αυτονομία.
Η συζήτηση για την Ουκρανία θα αρχίσει από το «σημείο που βρισκόμαστε, ενώ θα υπογραμμίσουμε τη θέση της Ε.Ε. για τον πόλεμο της Ουκρανίας, το μέλλον των διαπραγματεύσεων, δίνοντας καθαρά μηνύματα υποστήριξης της Ουκρανίας, της ενίσχυσής της, αλλά και των εγγυήσεων ασφαλείας», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες θα απαντήσουν στο ερώτημα «ποια θα είναι η συμβολή της Ευρώπης, τι είναι έτοιμη να κάνει και πως μπορεί να συνεισφέρει με δυνατότητα στρατιωτικής αποστολής», δηλαδή όπως χαρακτηριστικά τόνισε «να συγκεκριμενοποιηθεί τι πρέπει να κάνουμε».
Σημειώνεται ότι μετά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο, ορισμένοι ηγέτες φαίνονται πρόθυμοι να στηρίξουν σημαντικά το Κίεβο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ωστόσο, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους σε κοινή στάση στήριξης της Ουκρανίας.
Το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου αναμένεται να περιλαμβάνει πέντε όρους, μεταξύ των οποίων και το ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει κι ο Ζελένσκι: είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου, θα ενημερώσουν τους εταίρους για τα αποτελέσματα της Συνόδου, και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Τουρκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας