Με την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση να περιμένει την αντίδραση της Ευρώπης, σημειώθηκαν την Τρίτη οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς Κιέβου σύμφωνα με το CNN, στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, να «παύσει» τη στρατιωτική βοήθεια.
Συγκεκριμένα, «η χορήγηση αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας είναι υπαρξιακής σημασίας για το Κίεβο, αλλά επίσης για την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμίχαλ, μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον
«Εχουμε ανάγκη και ζητούμε συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, τόσο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της Ευρώπης και της Ομάδας των 7. Είναι υπαρξιακής σημασίας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης για την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Σμίχαλ δήλωσε επίσης ότι «η Ουκρανία έχει ακόμη τα μέσα για να τροφοδοτήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στην γραμμή του μετώπου. Η αμερικανική βοήθεια ήταν πολύτιμη και έσωζε χιλιάδες ζωές. Το Κίεβο θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον», προσέθεσε.
Ωστόσο επεσήμανε ότι «μετά την διακοπή της αμερικανικής βοήθειας, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και συγκεκριμένα ως προς τις επισκευές, την συντήρηση και την τροφοδοσία των συστημάτων αυτών που είναι τα μόνα ικανά να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων με ήρεμο τρόπο. Δεν έχουμε παρά ένα σχέδιο: να νικήσουμε και να επιβιώσουμε. Είτε νικάμε ή το plan B θα γραφτεί από κάποιον άλλον», κατέληξε.
❗️We are currently producing about a third of the weapons we need, our goal is at least 50 percent, - 🇺🇦Ukrainian Prime Minister Shmyhal pic.twitter.com/zmgNO2Wj8b
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) March 4, 2025
Ο Ουκρανός βουλευτής Ολέξι Γκοντσαρένκο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την απόφαση του Τραμπ και κάλεσε το Κίεβο να ζητήσει συγγνώμη και να αποκαταστήσει τη σχέση. «Εάν θέλουν να ζητήσουμε συγγνώμη, θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη. Εφ' όσον το καθήκον μας είναι να μην χάσουμε τον πόλεμο και να μην χάσουμε ανθρώπους, τι σημασία έχει;» έγραψε στο Telegram.
Την ίδια ώρα, Ουκρανοί αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασαν την ελπίδα ότι «οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θα αναλάβουν δράση προς αναπλήρωση των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Η αμερικανική υποστήριξη είναι κρίσιμη για την υπεράσπιση του ουρανού και η οικονομική βοήθεια επηρεάζει την οικονομία και το ηθικό της κοινωνίας, κάτι που είναι επίσης σημαντικό για την πρώτη γραμμή» δήλωσε τέλος ο Σερχίλ Φιλιμόνοφ, διοικητής του 108ου ξεχωριστού Μηχανοκίνητου Τάγματος, το οποίο μάχεται εδώ και μήνες κοντά στην πόλη Ποτρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας