Την κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία με διάρκεια έναν μήνα περιλαμβάνει το πλάνο του Γάλλου προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως, τουλάχιστον, φάνηκε από δηλώσεις τους μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στο Λονδίνο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στη Le Figaro όπως η εκεχειρία θα αφορά επιθέσεις από «αέρoς, στη θάλασσα και σε ενεργειακές υποδομές», προσθέτοντας ότι το πλεονέκτημα από μια τέτοια απόφαση είναι ότι «ξέρουμε πώς να την μετράμε», καθώς τα πολεμικά μέτωπα είναι τεράστια σε έκταση.
Αυτό σημαίνει πως οι χερσαίες μάχες δεν θα σταματήσουν, καθώς αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Παράλληλα τόνισε πως ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, στην οποία είναι έτοιμες να συμμετάσχουν η Γαλλία και Βρετανία, θα έρθει μόνο σε δεύτερο στάδιο. «Δεν θα υπάρξουν ευρωπαϊκά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Μακρόν. «Το ζητούμενο είναι πώς χρησιμοποιούμε αυτόν τον χρόνο για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια εφικτή εκεχειρία, με διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και στη συνέχεια, μόλις υπογραφεί συμφωνία, θα γίνει η ανάπτυξη», προσθέτει. «Θέλουμε ειρήνη. Δεν θέλουμε ειρήνη χωρίς κανένα τίμημα, χωρίς εγγυήσεις».
Που στοχεύουν Παρίσι και Λονδίνο
Παρίσι και Λονδίνο αναζητούν ένα δίχτυ ασφαλείας των ΗΠΑ για τυχόν στρατεύματα που ενδέχεται να σταλούν στην Ουκρανία ύστερα από μια ειρηνευτική συμφωνία, ως εγγύηση ασφάλειας για το Κίεβο. Και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες θέλουν οι ΗΠΑ να είναι σε θέση να παρέχουν κάποια μορφή προστασίας σε αυτά τα στρατεύματα αν στοχοποιηθούν από ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, Παρίσι και Λονδίνο επιδιώκουν επίσης μια επαναφορά του διαλόγου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη σκιά του διπλωματικού φιάσκο της περασμένης εβδομάδας στον Λευκό Οίκο.
«Τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να καταφέρουμε να θέσουμε τα πράγματα σε κίνηση ξανά», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, που έχει σκοπό να προετοιμάσει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. «Επί τρία χρόνια, οι Ρώσοι ξοδεύουν το 10% του ΑΕΠ τους στην άμυνα. Συνεπώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για τη συνέχεια, θέτοντας στόχο περίπου στο 3% ή 3,5% του ΑΕΠ», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει σχέδια για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής προσπάθειας, είτε αυτή περιλαμβάνει τη χρήση υφιστάμενων κεφαλαίων είτε την καταφυγή σε κοινά δάνεια, πιστεύει ο Μακρόν. «Μάλλον χρειαζόμαστε, αρχικά, 200 δισεκ. ευρώ για να μπορέσουμε να επενδύσουμε», είπε στη Le Figaro.
Τέλος, επιβεβαίωσε την προθυμία του να ξεκινήσει διάλογο με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μια γαλλική πυρηνική αποτροπή για την Ευρώπη. «Όσοι επιθυμούν να εμβαθύνουν τον διάλογο μαζί μας μπορούν, αν χρειαστεί, να εμπλακούν σε γυμνάσια αποτρεπτικών δυνάμεων. Αυτές οι ανταλλαγές θα συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας γνήσιας στρατηγικής κουλτούρας μεταξύ των Ευρωπαίων", είπε, επιβεβαιώνοντας ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι αυτός που παίρνει την απολύτως κυρίαρχη και πάντα εμπιστευτική απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων».
Ανοίγματα Ζελένσκι σε Τραμπ
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά στριμωγμένος, δήλωσε εκ νέου έτοιμος να υπογράψει την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας του προς τις ΗΠΑ και να υποκύψει στους εκβιασμούς του Αμερικανού προέδρου.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι πίστευε πως θα μπορούσε να σώσει τη σχέση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά από την εκρηκτική τους συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, όμως τόνισε ότι πρέπει οι συνομιλίες να συνεχιστούν με διαφορετική μορφή.
Γι' αυτό ανέφερε πως παραμένει έτοιμος να υπογράψει την συμφωνία για τα ορυκτά με την Αμερική. Είχε προηγηθεί η ταπεινωτική αντιμετώπιση του Τραμπ, που παρουσία δημοσιογράφων, του έδωσε τελεσίγραφο ως προς το θέμα της εκχώρησης μετάλλων και σπάνιων γαιών της Ουκρανίας προς τις ΗΠΑ. Αλλά, και οι «συστάσεις» του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε προς τον Ουκρανό πρόεδρο «να σεβαστεί ό,τι έχει κάνει ο Τραμπ για το Κίεβο».
Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα σταματούσαν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία – γιατί αυτό θα βοηθούσε μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν – εργάζεται για να προετοιμαστεί για τυχόν προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.
Επανέλαβε τα περί παραίτησής του σε περίπτωση που η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς αυτό θα σήμαινε πως έχει εκπληρώσει την αποστολή του, όμως έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθώ, επειδή δεν αρκεί απλώς να γίνουν εκλογές. Θα πρέπει να με εμποδίσουν να συμμετάσχω. Κι αυτό θα είναι λίγο πιο δύσκολο».
Ανάρτηση Τραμπ για τον Πούτιν
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάντως, τα πράγματα παραμένουν διαφορετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ να σπεύδει μέσω Truth Social να ενημερώσει τους ψηφοφόρους του πως δεν θα έπρεπε να ανησυχούν για την πρόσφατη προσέγγιση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι πολίτες θα πρέπει «να ανησυχούν για τις συμμορίες βιαστών μεταναστών, τους εμπόρους ναρκωτικών, τους δολοφόνους και τους ανθρώπους από ψυχιατρεία που μπαίνουν στη χώρα μας» και όχι τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να συμπληρώσει πρέπει να διασφαλίσουμε ότι «δεν θα καταντήσουμε σαν την Ευρώπη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας