Η απόλυτη παράνοια κυριάρχησε χθες στο διεθνές πολιτικό σκηνικό με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς η στροφή 180 μοιρών του βασικού αρχιτέκτονα της σύρραξης και σπόνσορα του Κιέβου, των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα και τις παγκόσμιες ισορροπίες.
Ετσι, χθες παρακολουθήσαμε να καταφτάνουν σιδηροδρομικώς στο Κίεβο από την Πολωνία μια ντουζίνα σκληροπυρηνικοί φιλοουκρανοί ηγέτες, κυρίως από τη Σκανδιναβία και τις Βαλτικές χώρες, παρέα με τον απερχόμενο Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, με σκοπό να στηρίξουν από κοντά και να υποσχεθούν ακόμα ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς τον εξαιρετικά στριμωγμένο και... προδομένο από τους Αμερικανούς πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Χρήματα που φυσικά δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε για έναν μήνα τα τεράστια χρηματοδοτικά κενά.
Οπως και να ’χει, στην ευρω-αποστολή συμμετείχαν συνολικά 13 ηγέτες κρατών και οργανισμών, συνυπολογίζοντας την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ενώ ακόμα 24 ηγέτες συμμετείχαν στη συνάντηση διαδικτυακά. Μάλιστα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως «είμαστε στο Κίεβο σήμερα διότι η Ουκρανία είναι η Ευρώπη. Σε αυτή τη μάχη για επιβίωση δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη της Ουκρανίας, αλλά η τύχη της Ευρώπης». Και στη συνέχεια υποσχέθηκε πως η ένταξη της Ουκρανίας στην Ενωση μπορούσε να γίνει ακόμα και πριν από το 2030 – αρκεί, βεβαίως, η είσοδος να γίνει αξιοκρατικά με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και όποιος θέλει την πιστεύει...
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Αντόνιο Κόστα συγκάλεσε ήδη έκτακτη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών «για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια», στις 6 Μαρτίου, όπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σκοπεύει, λέει, να παρουσιάσει ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για την αναβάθμιση της παραγωγής όπλων για την Ουκρανία σε ολόκληρο το μπλοκ. Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών ενέκριναν το 16ο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα νέα μέτρα στοχεύουν βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, όπως την ενέργεια, το εμπόριο, τις μεταφορές, τις υποδομές και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα αυξάνουν/εντείνουν τις προσπάθειες για την πρόληψη της καταστρατήγησης των κυρώσεων. Και βέβαια το νέο πακέτο στοχοποιεί μεταξύ άλλων 74 εμπορικά πλοία του αποκαλούμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σκαφών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο σε 153.
Ολα αυτά τα ευρωπαϊκά... δώρα φυσικά διόλου δεν φάνηκαν να καθησυχάζουν τον οικοδεσπότη Ζελένσκι, που ευχήθηκε «να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο μέσα στο έτος» και φυσικά –τι άλλο;– να γίνει η χώρα του γρήγορα δεκτή στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η ανησυχία του Ουκρανού για την αλλαγή στάσης του Τραμπ ήταν έκδηλη, καθώς ο Ζελένσκι κάλεσε δημόσια τον Αμερικανό ηγέτη να ξεκαθαρίσει εάν θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα του: «Πρόεδρε Τραμπ, οι οικογένειές μας αγωνιούν – θα παραμείνει η Αμερική ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου;» Ταυτόχρονα, βέβαια, ο Ουκρανός πρόεδρος «μάζεψε» μέσα σε λίγες ώρες τις επιθετικές δηλώσεις που είχε κάνει το προηγούμενο βράδυ απέναντι στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «εργαζόμαστε παραγωγικά για την οικονομική συμφωνία» γύρω από τα πολύτιμα ορυκτά της χώρας του.
Χαμηλότεροι τόνοι
Ο Τραμπ, από τη μεριά του, φάνηκε κι αυτός να κατεβάζει τους πολύ υψηλούς τόνους απέναντι στον Ζελένσκι: ναι μεν απέφυγε κάθε αναφορά στην τρίτη επέτειο από την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά επιβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία «είναι πλέον πολύ κοντά» σε συμφωνία για τα μέταλλα ύψους 500 δισ. δολαρίων, και είπε ότι ο Ζελένσκι –που... ξανάγινε για την ώρα από «δικτάτορας», «πρόεδρος»– ίσως τελικά να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον μέσα στις ερχόμενες ημέρες, για να πέσουν οι υπογραφές. Είπε ακόμα για το θέμα των ορυκτών ότι οι ΗΠΑ «θα ανακτήσουν σε κάθε περίπτωση» τα χρήματα που έχουν δώσει, ενώ αρνήθηκε ξανά να αποκαλέσει τον Πούτιν «δικτάτορα», λέγοντας ότι... δεν χρησιμοποιεί επιπόλαια αυτούς τους όρους!
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Τραμπ υποδέχτηκε χθες στον Λευκό Οίκο τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε πήγε στην Ουάσινγκτον με κύριο στόχο να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να συμφωνήσει στην αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Απέφυγε ωστόσο να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στις περίφημες «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά το Κίεβο, ενώ πρόσθεσε κάπως αόριστα πως, αν υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης, ο Πούτιν θα αποδεχτεί την παρουσία Ευρωπαίων κυανόκρανων εντός του ουκρανικού εδάφους, διότι «αν προχωρήσουμε σε αυτό το ντιλ, δεν θα θέλει να ξεκινήσει έναν παγκόσμιο πόλεμο». Αλλά και ο Μακρόν είπε γενικά και αόριστα πως η Ευρώπη είναι έτοιμη «να αναλάβει την ευθύνη» για την ασφάλεια της Ουκρανίας, χωρίς να ξεκαθαρίσει τι εννοεί.
Μύλος... Τι συμβαίνει πραγματικά; Αν πιστέψουμε το δημοσίευμα του CNN, που επικαλείται ουκρανικές πηγές, η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί «γην και ύδωρ» από το Κίεβο, αφού στο τελικό προσχέδιο της συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες δεν περιλαμβάνει καμιά πρόβλεψη για εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία. Και βέβαια ξέρουμε πως, ό,τι κι αν λέει ο Τραμπ, τόσο ο ίδιος ο Πούτιν όσο και πλήθος ακόμα κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν απορρίψει κατηγορηματικά κάθε σενάριο για τοποθέτηση δυνάμεων από κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. κατά μήκος της γραμμής μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. Αλλωστε ακόμα και η φανατική αντι-ρωσίδα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν συζητά ακόμη» την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία και πως «για να στείλεις ειρηνευτικές δυνάμεις, χρειάζεσαι πρώτα ειρήνη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας