Το σταυρόλεξο του σχηματισμού κυβέρνησης θα επιχειρούσαν να επιλύσουν, την επόμενη χρονική περίοδο, τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας, μετά τις εκλογές της Κυριακής. Μιας εκλογικής αναμέτρησης, στην οποία οι συντηρητικοί κέρδισαν σε ψήφους, όμως η ακροδεξιά σε ισχύ.
Τον πρώτο λόγο έχει η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 28,5% χωρίς όμως τη δυνατότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 20,8% (το υψηλότερο ποσοστό στην 11ετή ιστορία του) και στην τρίτη θέση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 16,4% (η χειρότερη επίδοση της ιστορίας του). Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν ποσοστό 11,6%, ενώ η Αριστερά, με το Die Linke σημείωσε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας 8,8%.
→ Δείτε τη χθεσινή Live μετάδοση των αποτελεσμάτων από την efsyn.gr
Οι συνομιλίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ξεκινήσουν εντός της ημέρας, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της Χριστιανική Ένωσης, Φρίντριχ Μερτς (και πιθανότατα ο νέος καγκελάριος). Παράλληλα ο νεοφιλελεύθερος Μερτς εξέφρασε την επιθυμία του να σχηματίσει η Ένωση κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές. Εντός των προσεχών ημερών, ο Μερτς θα συναντηθεί και με τον απερχόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Εν όψει των διαπραγματεύσεων με το SPD, o Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση μετά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε χθες. Διαβεβαίωσε ωστόσο: «Δεν έχω κανένα συμφέρον να καταστρέψω το SPD» και επανέλαβε την ανάγκη για γρήγορες διαπραγματεύσεις, με στόχο η νέα κυβέρνηση να είναι έτοιμη για δράση έως το Πάσχα. Τόνισε παράλληλα ότι θα συναντηθεί με τον Σολτς προκειμένου να συζητηθεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας και να κατοχυρωθεί ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα λάβει καμία μακροπρόθεσμα δεσμευτική απόφαση για τη Γερμανία, χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί τη Χριστιανική Ένωση.
Αναφορές Μερτς σε Αριστερά, μετανάστες, Ευρώπη
«Στόχος είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση ικανή να αναλάβει και πάλι σύντομα δράση. Η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή για δράση», δήλωσε ο Μερτς και πρόσθεσε ότι θέλει να γίνει «καγκελάριος όλων των Γερμανών», ακόμη και αυτών που δεν ψήφισαν την Ένωση. Χαρακτήρισε ωστόσο «ανησυχητική» την κατάσταση στα ανατολικά κρατίδια, όπου, όπως είπε, το CDU δεν έχει κερδίσει ούτε μία εκλογική περιφέρεια.
«Βλέπω με μεγάλη ανησυχία τι συμβαίνει στην ανατολή, ενόψει και των επόμενων κρατιδιακών εκλογών το 2026 στο Βερολίνο, όπου χθες πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Αριστερά». Για το μεταναστευτικό, το οποίο εξελίχθηκε σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε ότι θέλει να συνεχιστεί η απόρριψη μεταναστών στα σύνορα: «Κανείς μας δεν θέλει να κλείσει τα σύνορα. Αλλά πρέπει να εφαρμοστούν προσωρινά απορρίψεις. Είναι νομικά εφικτό», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι είναι «12 παρά 5» για την Ευρώπη και για αυτό, όπως είπε, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Ήδη χθες το βράδυ μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και σκοπεύει να συντονιστεί μαζί του για την αντιμετώπιση της νέας στάσης των ΗΠΑ. «Υποθέτω ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ευρώπη θα μειωθεί, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα διατηρηθεί η καλή διατλαντική σχέση. Αυτό όμως απαιτεί συμφωνία εντός Ευρώπης», τόνισε ο αρχηγός του CDU.
→ Σε μια κίνηση που προκαλεί αρνητική εντύπωση προέβη νωρίτερα ο Μερτς, καθώς προσκάλεσε στη Γερμανία τον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου Νετανιάχου, αγνοώντας το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας