Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
synodos-parisi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ασυμφωνία και αμηχανία στο Παρίσι για Τραμπ-Πούτιν

Ούτε κοινό ανακοινωθέν ούτε έστω κοινή «γραμμή» βγήκε από τη σύνοδο... επίλεκτων ηγετών (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ε.Ε., ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) στο Παρίσι για το Ουκρανικό, ούτε καν μετά το 20λεπτο τηλεφώνημα Μακρόν-Τραμπ. ● Δύο πιθανά ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα.

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων «για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία» τις οποίες μονομερώς ξεκίνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι τελούν υπό το σοκ του παραμερισμού τους από την Ουάσινγκτον.

Χθες προσήλθαν εκτάκτως στο Παρίσι, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι ηγέτες μόνο επτά ευρωπαϊκών κρατών (Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και Δανία) και οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Μαρκ Ρούτε, αντιστοίχως.

Η σύνοδος έληξε χωρίς έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και με ποικίλες γενικόλογες δηλώσεις, γεγονός που φανερώνει ένα υπαρξιακό ευρω-ψυχόδραμα ως προς τον ρόλο της Ε.Ε. και τη μεταπολεμική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 20 λεπτών ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το περιεχόμενο της οποίας δεν έγινε γνωστό.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία. Αλλά χαρακτήρισε «πρόωρη οποιαδήποτε σκέψη για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία».

Ο καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία καθ’ υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε. ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη-μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή αμυντικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι «οι πάντες έχουμε συνειδητοποιήσει πως η σχέση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ έχει εισέλθει σε μια καινούργια φάση», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ απευθυνόμενος προς τις Ηνωμένες Πολιτείες τις κάλεσε να προχωρήσουν «στη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας έναντι της Ουκρανίας».

Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν, που ήρθε στο Παρίσι εκπροσωπώντας τις σκανδιναβικές και τις βαλτικές χώρες, δήλωσε ότι η Ρωσία απειλεί πλέον την Ευρώπη και ότι φοβάται πως «η ιδέα μιας πρώιμης κατάπαυσης του πυρός μπορεί να δώσει ιδέες στον Πούτιν να επιτεθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό τη λύπη του διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «λένε σήμερα πράγματα ευχάριστα για τον Πούτιν», ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι η Ουκρανία δικαιούται μια ειρηνική λύση που «θα σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της».

Δύο πιθανά ενδεχόμενα

Με δεδομένη ωστόσο την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να συνεχίσει να διαβουλεύεται μονομερώς με τη ρωσική για το Ουκρανικό, δύο είναι τα ενδεχόμενα που μπορούν να υπάρξουν από δω και στο εξής:

Το πρώτο είναι να επιτύχει ο Αμερικανός πρόεδρος μια συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο που να είναι αποδεκτή από τους Ευρωπαίους και τους Ουκρανούς. «Στην περίπτωση αυτή ο Τραμπ θέτει υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης», έλεγε χαρακτηριστικά χθες Γάλλος διπλωμάτης στο Παρίσι. Κατόπιν θα εγκατασταθεί μια διεθνής στρατιωτική δύναμη ανάμεσα στα πρώην εμπόλεμα μέρη, δηλαδή στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία θα εξασφαλίζει την κατάπαυση του πυρός.

Η Γαλλία και η Βρετανία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαθέσουν το έμψυχο δυναμικό που απαιτείται.

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι οι διαβουλεύσεις του Αμερικανού προέδρου με τους Ρώσους να μην οδηγήσουν πουθενά. Τότε αυτό που θα έχει μείνει είναι ότι άνευ λόγου και αιτίας ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να εμφανίσει τις χώρες-συμμάχους της Ουκρανίας διασπασμένες προς μεγάλη φυσικά χαρά του Πούτιν. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται και το μείζον ερώτημα που θα τεθεί είναι αν και κατά πόσο η Ουάσινγκτον θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αν δεν εξακολουθήσει, τότε η Ευρώπη θα πρέπει τάχιστα να ενηλικιωθεί στον αμυντικό τομέα, χωρίς προς το παρόν να είναι σαφές πώς και πότε αυτό μπορεί να συμβεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ασυμφωνία και αμηχανία στο Παρίσι για Τραμπ-Πούτιν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας