Πεδίο για περισσότερες πιέσεις για αμυντικές δαπάνες έγινε χθες η έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας. Ως... πλασιέ της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων, ο Αμερικανός υπουργός Πιτ Χέγκσεθ επανέλαβε τις απαιτήσεις του προέδρου του, Ντόναλντ Τραμπ, οι αμυντικές δαπάνες να φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ άμεσα. Δεύτερο... βιολί ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, που κάλεσε ξανά τους ηγέτες να διαθέσουν ένα κλάσμα από τις κοινωνικές τους δαπάνες στην άμυνα - κάτι που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δεν θα δεχόταν ποτέ!
«Το 2% (σ.σ. ο στόχος που υπάρχει σήμερα, τον οποίον ακόμα και μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν πιάνουν) είναι μια αρχή. Οπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, όμως, δεν είναι αρκετό. Ούτε το 3%, ούτε το 4%, ούτε το 5%, που μοιάζει περισσότερο με το 5% πραγματικών επενδύσεων. Μπορούμε να μιλάμε όσο θέλουμε για αξίες. Οι αξίες είναι σημαντικές. Αλλά δεν μπορείς να πυροβολήσεις με αξίες. Δεν υπάρχει αντικατάσταση της σκληρής δύναμης. Οσο κι αν δεν θέλουμε να μας αρέσει ο κόσμος στον οποίο ζούμε, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη σκληρή δύναμη. Θα πρέπει να είναι προφανές ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών είναι κρίσιμη, όπως έχει πει και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Πιτ Χέγκσεθ.
Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, το 5% αποδεικνύεται υπερβολικό. Ωστόσο στη σύνοδο χθες, όλοι οι υπουργοί συναίνεσαν ότι το 2% πρέπει να αυξηθεί. Κάποιοι λένε ότι το 5% είναι για τον Τραμπ ένα διαπραγματευτικό ποσοστό, που θα καταλήξει τελικά κάπου χαμηλότερα. Στις Βρυξέλλες, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα «κλειδώσει» γύρω στο 3%-3,5% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για το ΝΑΤΟ θα ληφθούν τον Ιούλιο και το ίδιο ισχύει και για την Ε.Ε. και τις αποφάσεις για την άμυνα.
«Απατηλός στόχος»
Πάντως χθες η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των δηλώσεων του Χέγκσεθ της πρώτης μέρας, όταν έβγαλε από το τραπέζι την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ και επέρριψε την ευθύνη για την εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο στους Ευρωπαίους και άλλους - αλλά όχι στους Αμερικανούς ή μέσω του ΝΑΤΟ.
Η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορά της πριν από το 2014, όταν η Ρωσία εξαπέλυσε την πρώτη της (μυστική) εισβολή, είναι ένας «απατηλός στόχος» που θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο, είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα αποτελεί τώρα την κύρια προτεραιότητα της Ουάσινγκτον στην πολιτική ασφαλείας.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων είναι ότι ο Τραμπ δεν τους συμπεριλαμβάνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Εχουν δώσει πολλά χρήματα και υποστήριξη, όπως πυρομαχικά και εκπαιδεύσεις, για να μην είναι εκεί, λένε. Ομως πιο πολύ ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην είναι εκεί η Ουκρανία, κάτι που ακόμη δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ απέρριψε πάντως χθες τις επικρίσεις σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική της Ουάσινγκτον με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και προειδοποίησε την Ευρώπη να μην αντιμετωπίζει την Αμερική σαν «κορόιδο», καθιστώντας την υπεύθυνη για τη δική της άμυνα. «Μην κάνετε κανένα λάθος, ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μετατρέψει τον “Θείο Σαμ” σε “Θείο Κορόιδο”», δήλωσε ο Χέγκσεθ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας