Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν ώς τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου στη Γερμανία και οι δύο βασικοί μονομάχοι, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, διασταύρωσαν την Κυριακή τα ξίφη τους στην πρώτη τους τηλεμαχία. Το ντιμπέιτ, που διοργανώθηκε και μεταδόθηκε από κοινού από τα τηλεοπτικά δίκτυα ARD και ZDF, έγινε στον απόηχο άλλης μιας μεγάλης διαδήλωσης κατά της Ακρας Δεξιάς, με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Γερμανούς να πλημμυρίζουν για άλλο ένα Σάββατο τους δρόμους και τις πλατείες πολλών πόλεων.
Εκ των πραγμάτων, μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού χρόνου, περίπου το ένα τρίτο, αφιερώθηκε στο μεταναστευτικό και κατ’ επέκταση, στην Ακροδεξιά, σε ένα ντιμπέιτ από το οποίο ο καγκελάριος μάλλον βγήκε ενισχυμένος, αν και οι τηλεθεατές μάλλον δεν έγιναν σοφότεροι. «Πόσο βλάκας μπορεί να είναι κάποιος;» ρώτησε σε κάποια στιγμή της συζήτησης ο Σολτς σε μια σαφή επίθεση προς τον Μερτς, τον οποίο κατηγόρησε ότι η εξαγγελία του για απελάσεις αιτούντων άσυλο στα γερμανικά σύνορα έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και διχάζει την Ευρώπη σε μια περίοδο που χρειάζεται ενότητα για να αντιμετωπίσει τους δασμούς του Τραμπ και όποιες άλλες αναταράξεις επιφέρει ο απρόβλεπτος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Σολτς κατηγόρησε επίσης τον Μερτς ότι έσπασε το «τείχος προστασίας» απέναντι στην Ακρα Δεξιά δεχόμενος τις ψήφους του AfD προκειμένου να περάσει πρόσφατα από τη Βουλή η πρότασή του για αυστηροποίηση του μεταναστευτικού και δήλωσε πως δεν τον πιστεύει ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά μαζί τους. Ο χριστιανοδημοκράτης αντίπαλός του επέμεινε ωστόσο στην πρότερη δέσμευσή του για μη συνεργασία με την Ακρα Δεξιά, τονίζοντας ότι με το AfD «μας χωρίζει άβυσσος στα θέματα Ευρώπης, NATO, ευρώ, Ρωσίας, ΗΠΑ. Είναι ευσεβείς πόθοι από την πλευρά τους».
Μερτς και Σολτς συμφώνησαν σε γενικές γραμμές για τη Γάζα (ο καγκελάριος χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την πρόταση Τραμπ να μετατραπεί σε «Ριβιέρα»), για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία και για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Διαφώνησαν για την οικονομία, τα προβλήματα της οποίας ο Σολτς απέδωσε εν πολλοίς στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεν μίλησαν σχεδόν καθόλου για το κλίμα, την παιδεία, την καινοτομία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την έρευνα, γεγονός που επικρίθηκε από αρκετούς δημοσιογράφους.
Οι δημοσκοπήσεις
Υπήρξε νικητής; Ο Μερτς, σύμφωνα με κάποια δεξιά μέσα όπως η Bild και το Focus. Σύμφωνα με την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και το δίκτυο ZDF που φιλοξένησε το ντιμπέιτ, πιο ενισχυμένος βγήκε ο Σολτς. Σφυγμομέτρηση του ZDF δείχνει ότι οι τηλεθεατές βρήκαν πιο αξιόπιστο τον Σολτς έναντι του Μερτς (42% έναντι 31%) και πιο συμπαθή (46% έναντι 27%), ενώ οι δυο τους βγαίνουν ισόπαλοι με 36% σε ό,τι αφορά τις γνώσεις τους πάνω σε σημαντικά ζητήματα.
Θα ήταν αρκετό κάτι τέτοιο για να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ του καγκελάριου; Πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Η ένωση Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) προηγείται με 30% σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έβγαλε το Politico. Πολύ μεγάλη διαφορά από το 16% του σοσιαλδημοκρατικού SDP, με επικίνδυνη σφήνα ανάμεσά τους το AfD στο 22%. Oι Πράσινοι βρίσκονται στο 13%, ενώ οι Φιλελεύθεροι, η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ και η Αριστερά (Die Linke) βρίσκονται κοντά ή λίγο πιο πάνω από το 5%, το όριο εισόδου στη Βουλή.
Το πόσα και ποια κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή θα καθορίσει σε κάποιο βαθμό τις πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες, αν και με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, μια επανάληψη του «μεγάλου συνασπισμού» ανάμεσα σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται μάλλον ως η αναπόφευκτη έκβαση την οποία προβλέπουν, αν όχι προωθούν από τώρα κάποια ΜΜΕ. «Παρά τις διαφορές τους, μετά τις εκλογές ο Μερτς θα πρέπει να ζητήσει τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών», σημείωνε χθες για παράδειγμα η Suddeutsche Zeitung. Aρκεί, φυσικά, ο επικεφαλής της Δεξιάς να μην επιφέρει στην πατρίδα του –και στην υφήλιο– ένα πολύ ισχυρότερο σοκ από εκείνο που επέφερε η κοινοβουλευτική συνδρομή του AfD στο μεταναστευτικό του σχέδιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας