Με «σκορ» 348 υπέρ και 345 κατά, δηλαδή με μόλις 3 ψήφους διαφορά, η Μπούντεσταγκ στη Γερμανία ενέκρινε την αποκαλούμενη «Πρόταση Πέντε Σημείων» της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης για την αυστηρότερη προστασία των συνόρων, τη σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου και την επιτάχυνση της διαδικασίας των απελάσεων.
Τις εξελίξεις χρωμάτισε η υπερψήφιση του πακέτου –που δεν έχει πάντως ακόμη δεσμευτικό χαρακτήρα–εκτός από τους Χριστιανοδημοκράτες του Φρίντριχ Μερτς και τους Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ, από 75 βουλευτές της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Μετά την υπερψήφιση, έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η κριτική από Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερά ήταν ιδιαίτερα σκληρή.
Ο κατά κανόνα ψύχραιμος καγκελάριος Όλαφ Σολτς, δήλωσε: «Έχετε πει ότι δεν σας ενδιαφέρει ποιος συμφωνεί με τις παράνομες προτάσεις σας. Δεν είναι όμως αδιάφορο να συνεργάζεσαι με την Ακροδεξιά. Όχι στη Γερμανία. Από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας πριν από περισσότερα από 75 χρόνια, υπήρχε πάντα μια σαφής συναίνεση μεταξύ όλων των δημοκρατών».
Προσέθεσε ακόμα ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν συνεργάζονται με την Ακροδεξιά στα κοινοβούλιο και κατηγόρησε τον Μερτς ότι αναίρεσε αυτή τη βασική συναίνεση της δημοκρατίας. «Και το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίσατε ήταν ότι δεν θα διαπραγματευτείτε πλέον τις προτάσεις σας με τα δημοκρατικά κόμματα. Αυτό σας αφήνει μόνο με εκείνους τους εταίρους που πάντα αδιαφορούσαν για τον νόμο και την τάξη: τους ακροδεξιούς. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος, είναι ένα ασυγχώρητο λάθος», κατέληξε.
Σπάνια παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική πραγματοποίησε και η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που ανέφερε: «Πιστεύω ότι είναι λάθος. Ο Φρίντριχ Μερτς αθέτησε τον όρκο που είχε δώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα αναζητήσει πλειοψηφίες με τα κυρίαρχα κόμματα και όχι με το ακροδεξιό AfD, ενώ με τη στάση του έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού στη Γερμανία.
Η πρώην καγκελάριος εκτίμησε ότι τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν πέρα από τα κομματικά πολιτικά όρια και βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού δικαίου για να αποτρέψουν βίαιες επιθέσεις όπως αυτές που συνέβησαν πρόσφατα στο Μαγδεμβούργο και το Ασχάφενμπουργκ. Σχολίασε ακόμα ότι και οι δύο ύποπτοι είχαν προηγουμένως υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Γερμανία, φέρνοντας στο επίκεντρο την πολιτική των συνόρων και του ασύλου στην προεκλογική εκστρατεία.
«Ο Μερτς έκανε λάθος που δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένος από μια πολιτική συμφωνία να μην υποβάλει προτάσεις που θα μπορούσαν να περάσουν με την υποστήριξη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία», είπε ακόμα.
Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ΑfD να έχει φτάσει στο 23%, η υπερψήφιση αυτή δείχνει να λειτουργεί ιδιαίτερα δυσοίωνα σχετικά με την επόμενη βουλή της Γερμανίας. Ο Μερτς υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, αλλά και στα θύματα επιθέσεων από δράστες μετανάστες. Ανέφερε πάντως, ότι αυτή η πλειοψηφία δεν αποτελεί κάτι που θα αποτελεί κανόνα στην επόμενη Βουλή.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Μερτς υποστήριξε επίσης: «Είναι πιθανό ότι η AfD θα κάνει δυνατή την πλειοψηφία για έναν απαραίτητο νόμο εδώ στη γερμανική Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά την Παρασκευή. Οι εικόνες που μπορεί να δούμε με βουλευτές της AfD να ζητωκραυγάζουν και να πανηγυρίζουν θα είναι αφόρητες. Και η ίδια η σκέψη με κάνει να νιώθω εξαιρετικά άβολα. Όμως, κυρίες και κύριοι, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε άπραγοι, καθώς άνθρωποι στη χώρα μας απειλούνται, τραυματίζονται και δολοφονούνται».
Ο υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και οι βουλευτές της Αριστεράς έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για την σύγχρονη Γερμανία. «Το τείχος έπεσε», ήταν το σχόλιο της αριστερής Taz. Η εφημερίδα ανέλυσε ότι η χθεσινή ψηφοφορία δεν ήταν αποτέλεσμα λάθους ούτε κακής εκτίμησης και ότι ο Φρίντριχ Μερτς είχε επίγνωση του τι θα συνέβαινε μετά από την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης. Σημείωσε εξάλλου ότι τίθεται κατά μέρος κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη απαγόρευση λειτουργίας της AfD και ότι «ο κίνδυνος για τη δημοκρατία προέρχεται αυτή τη φορά από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο, με προτάσεις που αντιβαίνουν όχι μόνο στη μεταπολεμική δημοκρατική συναίνεση, αλλά και τους ίδιους τους νόμους της ΕΕ».
Οι βουλευτές της AfD έκαναν λόγο για «το τέλος της πρασινο-κόκκινης κυριαρχίας» και την «απαρχή μιας νέας εποχής».
Οι Χριστιανοδημοκράτες σε δημοσκοπικό χαμηλό ένα μήνα πριν τις εκλογές
Στο μεταξύ η δημοσκοπική εικόνα για τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στη Γερμανία επιδεινώνεται διαρκώς, παρά την προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει το κόμμα της και τον υποψήφιο καγκελάριο, Αρμίν Λάσετ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του INSA για την Bild, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν στην πρόθεση ψήφου 22%, ακριβώς όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Ο Λάσετ βρίσκεται πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, υπολειπόμενος του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς.
Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, το SPD είχε 21% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 23% των CDU/CSU, και ο Όλαφ Σολτς λάμβανε 41% στις προτιμήσεις των πολιτών έναντι 16% του Λάσετ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας