Την αντίθεσή του ως προς την αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ στο 5%, εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, διαφωνώντας με την απαίτηση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με πολλές χώρες, που παραμένουν «δεδομένοι σύμμαχοι» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.•
Μέσα σε αυτές και η Ελλάδα, που ενώ μέχρι τώρα επένδυε το 3%, έχοντας τα πρωτεία, πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωσε «πρόθυμη» στη γραμμή Τραμπ και συμφώνησε να επενδύεται το 5% του ΑΕΠ της χώρας για πολεμικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, η αύξηση στο 5% για αμυντικές δαπάνες θα σήμαινε «πολλά χρήματα» για τον γερμανικό προϋπολογισμό.
«Θεωρώ προτιμότερο να επικεντρωθούμε στα όσα έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό», είπε ο Σολτς στη διαδικτυακή έκδοση του Focus. Σήμερα, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να επενδύουν το 2% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανού καγκελάριου, αν γινόταν δεκτός ο στόχος που πρότεινε ο Τραμπ, αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δαπάνες θα έφταναν ετησίως τα 200 δισεκ. ευρώ. Συγκριτικά, ο προϋπολογισμός του ομοσπονδιακού κράτους της Γερμανίας για το 2025 είναι περίπου 490 δισεκ. ευρώ.
«Είναι πολλά χρήματα», σχολίασε ο Σολτς.
Το 2024, οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 2% του ΑΕΠ, το όριο που έθεσε το ΝΑΤΟ το 2014, με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ειδικό ταμείο, ύψους 100 δισεκ. ευρώ, που σύστησε ο Σολτς λίγες ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, για τον επανεξοπλισμό της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών μέσων της. Αφού εξαντληθεί αυτό το ποσό ωστόσο, η Γερμανία θα πρέπει να βρει πρόσθετους πόρους για να διατηρήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της.
«Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θα πρέπει να το διασφαλίσουμε αυτό στο μέλλον. Είναι μια πραγματικά τεράστια αλλαγή, σε σχέση με το παρελθόν», υπογράμμισε ο καγκελάριος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας