Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη αναγκάστηκε τελικά να παρέμβει στην υπόθεση των κατηγοριών για σκάνδαλα διαφθοράς στην EULEX, την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που με προσωπικό 1.600 υπαλλήλων και κόστος 111 εκατ. ευρώ τον χρόνο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην επιβολή του νόμου στο Κόσοβο. Η Εμιλι Ο'Ράιλι με ένα γράμμα-καταπέλτη γνωστοποίησε στην ΕΕΑS (την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, στην οποία υπάγεται η αποστολή) πως αναλαμβάνει δική της ανεξάρτητη έρευνα καθώς «υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι ΕΕΑS - EULEX έχουν διερευνήσει ή διερευνούν επαρκώς τις καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες που διατύπωσε εισαγγελέας της ίδιας της ΕULEX».
Η αποστροφή αφορούσε τη Βρετανίδα εισαγγελέα Μαρία Μπάμιε, που με έκθεση 40 σελίδων ενημέρωσε τους ανωτέρους της, τη Συνήγορο του Πολίτη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς ότι συνάδελφοί της είχαν δωροδοκηθεί για να κλείσουν ποινικές υποθέσεις και επιχείρησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση παρεμποδίζοντας την σε βάθος διενέργεια εσωτερικής έρευνας. Η κοινή έρευνα EEAS - EULEX ξεκίνησε το 2013, αλλά κανένα σχετικό στοιχείο δεν έχει κοινοποιηθεί, ενώ το μόνο απτό αποτέλεσμά της ήταν η παύση της Μπάμιε με το αιτιολογικό ότι διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητα στοιχεία.
Λίγες ημέρες πριν, η κοσοβάρικη εφημερίδα «Koha Ditore» σε κείμενο με τίτλο «Βάσιμες υποψίες για διαφθορά στην EULEX» ανέφερε πως η εισαγγελέας Γιαροσλάβα Νοβότνα και ο πρώην δικαστής της ΕULEX Φραντσέσκο Φλόριτ φέρεται να έχουν δωροδοκηθεί για να κλείσουν υποθέσεις διαβόητων Κοσοβάρων γκάνγκστερ. Η Μπάμιε, που αρνήθηκε κάθε σχέση με τη διαρροή, μιλώντας στον Euobserver μετά την παύση της χαρακτήρισε την εσωτερική έρευνα των EEAS - EULEX «απόλυτη φάρσα».
Οπως επισήμανε η Ευρωπαία Συνήγορος, οι δύο θεσμοί έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να ενημερώσουν για το εύρος της έρευνας ή έστω σε ποια φάση βρίσκεται. Η σταγόνα που φέρεται να ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής τής Ο'Ράιλι ήταν η στάση αξιωματούχων της ΕΕΑS που την περασμένη εβδομάδα εξόργισαν και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου όταν κλήθηκαν σε κλειστή ακρόαση να καταθέσουν για την υπόθεση και αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε λεπτομέρεια με το δικαιολογητικό ότι «δεσμεύονται διότι βρίσκεται σε εξέλιξη εσωτερική έρευνα».
Στόχος τής Ο'Ράιλι είναι πλέον όχι μόνο να εξετάσει τους ισχυρισμούς τής Μπάμιε αλλά και «να διαπιστώσει αν οι EEAS - EULEX ανέλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τους διερευνήσουν».
Ανεξαρτήτως αυτών των κατηγοριών, επισήμανε ο Πίτερ Φάιθ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Πολιτικής Υπηρεσίας στην Πρίστινα, που επέβλεπε το Κόσοβο έως το 2012, «η νέα επικεφαλής της ΕΕΑS, Φεντερίκα Μογκερίνι, οφείλει να διατάξει νέα έρευνα που να διερευνήσει συνολικά την αποτελεσματικότητα της αποστολής, με δεδομένο ότι σε πέντε χρόνια δουλειάς δεν έχει καταφέρει να καταδικάσει ούτε ένα μέλος της πολιτικής ελίτ του Κοσόβου που ενέχεται σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας