Παρότι μένουν ακόμη λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει κι επισήμως η δεύτερη εποχή Τραμπ στις ΗΠΑ, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει καταφέρει να βάλει φωτιά στο διπλωματικό πεδίο με τις εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές του.
Συνεπικουρούμενος από τον ανεκδιήγητο Ίλον Μασκ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανοίξει μέτωπα με… τους πάντες, ενώ οι απαιτήσεις του για τη Γροιλανδία έχουν δημιουργήσει σειρά αντιδράσεων που μεταφέρονται, πλέον, και στην Ευρώπη, καθώς η Γροιλανδία ανήκει διοικητικά στη Δανία, μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
Ετοιμάζουν κοινό ταξίδι στην Ουάσιγκτον
Όπως μεταδίδει το Politico η πρώτη «απάντηση» από το μπλοκ θα έρθει μετά από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προετοιμάζεται ταξίδι των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Η ιστοσελίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ιδέα είναι να στείλει η Ε.Ε. το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη, έχει διάθεση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά έχει και κόκκινες γραμμές όπως στο θέμα των δασμών και τις απειλές για προσάρτηση της Γροιλανδίας.
Δεν απάντησε η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί σήμερα σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έριξε λάδι στη φωτιά σημειώνοντας ότι δεν θα μπει σε λεπτομέρειες για το θέμα και συμπληρώνοντας «είναι ξεκάθαρο ότι η εδαφική ακεραιότητα των κρατών πρέπει να είναι γίνεται σεβαστή».
Οι απαντήσεις δεν ικανοποίησαν τους δημοσιογράφους που επέμειναν στις ερωτήσεις και έκαναν λόγο για ευθεία απειλή στρατιωτικής βίας από τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Παρέμβαση Σολτς
«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος στην πρώτη του επίσημη παρέμβαση για το ζήτημα.
Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες, όπως είπε, «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ». Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται», κατέληξε ο καγκελάριος.
Η Ε.Ε. θα υπερασπιστεί τα σύνορά της
Πιο επιθετική ήταν η τοποθέτηση από το Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε. δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να επιτεθεί στα κυρίαρχα σύνορά της.
Ο Ζαν Νοέλ Μπαρό δήλωσε «προφανώς δεν τίθεται θέμα να αφήσει η Ε.Ε. άλλα έθνη στον κόσμο, όποια κι αν είναι αυτά, και θα έλεγα ακόμη και ξεκινώντας από τη Ρωσία, να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της» για να συμπληρώσει «είμαστε μια ισχυρή ήπειρος, πρέπει να ενισχυθούμε περαιτέρω».
«Αν ρωτάτε εμένα αν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στη Γροιλανδία, η απάντησή μου είναι όχι. Αλλά αν (ρωτάτε αν) έχουμε εισέλθει σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατεί ο ισχυρότερος, τότε η απάντησή μου είναι ναι» πρόσθεσε.
Η Κοπεγχάγη «ανοιχτή στον διάλογο»
Από την πλευρά του ο Δανός υπουργός Εξωτερικών έκανε έκκληση για ηρεμία και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Δανία είναι «ανοιχτή στον διάλογο» και έτοιμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις όμως πρόσθεσε ότι το λιώσιμο των πάγων και η διάνοιξη νέων θαλασσίων οδών στην Αρκτική οδηγούν σε μια «αυξανόμενη αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων» στην περιοχή, με την παρουσία ταυτόχρονα της Κίνας και της Ρωσίας.
«Είναι απόλυτα θεμιτό οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ -- και ως εκ τούτου και το Βασίλειο της Δανίας -- να έχουν επίγνωση αυτού», πρόσθεσε.
«Δεν πρέπει απαραίτητα να λέγονται όλα δυνατά όλα όσα σκεφτόμαστε» δήλωσε για να συμπληρώσει «προσπαθώ να εργαστώ σύμφωνα με την πραγματικότητα και πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε τη χάρη στον εαυτό μας να επιβραδύνουμε λίγο τους καρδιακούς μας παλμούς».
Και οι αθλιότητες Μασκ στο επίκεντρο
Ο Μπαρό τοποθετήθηκε και για τα όσα προβλήματα έχει προκαλέσει ο Ίλον Μασκ, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει αυστηρές αποφάσεις.
«Είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει με την ύψιστη αποφασιστικότητα τους υπάρχοντες νόμους για την προστασία της μοναδικής μας θέσης ή όχι και σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σκεφτεί να εκχωρήσει τη δυνατότητα αυτή στις χώρες μέλη της ΕΕ, στη Γαλλία» είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών
Οι παρεμβάσεις του Ίλον Μασκ «βοηθούν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)», εκτιμά η πλειοψηφία των Γερμανών, η οποία ωστόσο δεν θεωρεί ότι θα έχουν σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών. Ταυτόχρονα, σημαντικό είναι το ποσοστό των πολιτών που θα ενέκρινε την ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποτρέπονται οι εξωτερικές παρεμβάσεις.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στη σκιά και των ανακοινώσεων Ζάκερμπεργκ, παρέπεμψε επίσης το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).
«Υπάρχει ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ο οποίος δημιουργεί τη νομική βάση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον οποίο πρέπει να τηρούν όλοι οι διαχειριστές πλατφορμών. Έχουν την ευθύνη επίσης και για την επιβολή αυτών των αρχών οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και ισχύουν για τους διαχειριστές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και εξέφρασε τη «μεγάλη εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα εκπληρώσει το καθήκον της».
Από την πλευρά του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης τονίστηκε σχετικά ότι, εφόσον η Meta δεν συμμορφωθεί με τον DSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο το οποίο φθάνει έως και στο 6% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας