Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σερβία διαδήλωση
Σε μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις προχώρησε ο σερβικός λαός, με επικεφαλής τους φοιτητές, κατά του Βούτσιτς και της κυβέρνησής του, Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024. | AP Photo/Marko Drobnjakovic

Ο λαός δεν ξεχνά το Νόβι Σαντ: Η μεγαλύτερη διαδήλωση της δεκαετίας στη Σερβία

Οι φοιτητικές καταλήψεις που διήρκησαν ένα μήνα κορυφώθηκαν στη σημερινή αντικυβερνητική διαδήλωση για το σιδηροδρομικό έγκλημα στο Νόβι Σαντ, τη μεγαλύτερη εδώ και δέκα χρόνια στη Σερβία.

Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου, η σερβική κοινωνία μάχεται ακόμα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, πραγματοποιώντας σήμερα μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων στην κεντρική πλατεία στο Βελιγράδι.

Η διαδήλωση οργανώθηκε κυρίως από τους φοιτητές, οι οποίοι ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα καταλήψεις στις σχολές των τεσσάρων δημόσιων πανεπιστημίων. Βασικό αίτημα είναι η απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ όταν την 1η Νοεμβρίου κατέρρευσε τμήμα της οροφής σκοτώνοντας 15 ανθρώπους. Η τραγωδία συνέβη τρεις μήνες αφού τέθηκε σε λειτουργία ο σταθμός μετά από ανακαίνιση που διήρκησε τρία χρόνια.

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Οι φοιτητές έφτασαν στην πλατεία «Slavia» από τις σχολές τους οργανωμένα. Κρατούσαν πλακάτ όπου απεικονίζονταν ματωμένα χέρια και όπου αναγράφονταν συνθήματα κατά της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και της αλαζονείας της εξουσίας. Στην συγκέντρωση των φοιτητών συμμετείχαν οργανωμένα και οι ηθοποιοί θεάτρων του Βελιγραδίου όπως και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από το εσωτερικό της Σερβίας. Συμμετείχαν επίσης και χιλιάδες απλοί πολίτες εκφράζοντας με την παρουσία τους την υποστήριξη τους στα αιτήματα των φοιτητών.

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Στη συγκέντρωση δεν έγιναν ομιλίες και τηρήθηκε μόνο σιγή 15 λεπτών στη μνήμη των 15 θυμάτων της τραγωδίας στο Νόβι Σαντ. Στη συνέχεια οι φοιτητές διαλύθηκαν ήρεμα.

AP Photo/Marko Drobnjakovic

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς προσπάθησε να κατευνάσει την οργή των φοιτητών δηλώνοντας ότι αποδέχεται όλα τα αιτήματα τους. Έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφα που αφορούν την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ και αύξησε τον προϋπολογισμό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 20% που αποτελούσε επίσης ένα από τα αιτήματα.

Οι φοιτητές δεν πείστηκαν και προσπάθησαν να πλήξουν το κύρος του Βούτσιτς ζητώντας του «να σταματήσει να παραβιάζει το Σύνταγμα και να μην αναλαμβάνει αρμοδιότητες που δεν του ανήκουν». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επανήλθε πριν δύο ημέρες προσφέροντας στους φοιτητές επιδοτούμενα, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια. Η προσφορά αυτή αντί να λειτουργήσει δελεαστικά και να διχάσει, εκλήφθηκε ως προσβλητική και συσπείρωσε ακόμη περισσότερο το φοιτητικό κίνημα.

Οι φοιτητές δεν μπορούν να συγχωρήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την δήλωση που έκανε όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις που υποστήριξε πως χρηματίζονται από διάφορα κέντρα στο εσωτερικό και το εξωτερικό για να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν χάος στη χώρα.

Φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Σερβίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο λαός δεν ξεχνά το Νόβι Σαντ: Η μεγαλύτερη διαδήλωση της δεκαετίας στη Σερβία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας