Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Από την τελετή εγκαινίων της αναστηλωμένης Νοτρ Νταμ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Η Παναγία των... παζαρίων

Η επιβλητική τελετή εγκαινίων της αναστηλωμένης Νοτρ Νταμ δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί το πολιτικό αδιέξοδο της Γαλλίας, που ψάχνει για κυβέρνηση μετά το φιάσκο των Ρεπουμπλικανών

Από τη μία ο πρόεδρος Μακρόν ετοιμάζεται για το «άρατε πύλας» στα σημερινά θυρανοίξια της αναστηλωμένης πλέον, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, Παναγίας των Παρισίων, από την άλλη στο Ελιζέ, τις πύλες του οποίου διέβησαν πρώτοι χθες οι Γάλλοι Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον γραμματέα τους Ολιβιέ Φορ, το πολιτικό παζάρι έδινε και έπαιρνε.

Οι επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχοντας φυσικά επίγνωση ότι με τους 66 βουλευτές που διαθέτει το κόμμα τους διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών, δήλωσαν στον Εμανουέλ Μακρόν πως είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα, που θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και δεν θα κινδυνεύει να πέσει μετά από πρόταση μομφής, υπό τον πρωταρχικό όρο ότι ο πρωθυπουργός που θα επιλέξει θα είναι πρόσωπο από τον χώρο της Αριστεράς. «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί» ήταν, πάνω-κάτω, η πρώτη αντίδραση της Ανυπότακτης Γαλλίας, με τον ηγέτη της, Ζαν-Λικ Μελανσόν, να δηλώνει πως ουδείς εξουσιοδότησε τους Σοσιαλιστές να εισέλθουν σε αυτές τις διαβουλεύσεις.

Η συνάντηση των Σοσιαλιστών με τον Εμανουέλ Μακρόν κράτησε περίπου μία ώρα και εξερχόμενοι, αφενός μεν, διέψευσαν φήμες που διαβεβαίωναν ότι ο όρος που τους έθεσε ο Μακρόν για να διαβουλευτεί μαζί τους ήταν το πολιτικό διαζύγιο με την Ανυπότακτη Γαλλία, λέγοντας πως δεν έθεσε κανέναν όρο, αφετέρου δε τόνισαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος τους διαβεβαίωσε πως προτίθεται να καλέσει για διαβουλεύσεις και τα άλλα κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς. Σε ό,τι αφορά τους «πληγωμένους» από την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ Ρεπουμπλικανούς, ξεκαθάρισαν πως δεν είναι διατεθειμένοι ούτε να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση με αριστερό πρωθυπουργό, ούτε όμως και να τη ρίξουν.

Ενώ λοιπόν το εκκρεμές Μακρόν δείχνει τώρα να ταλαντεύεται προς το αριστερό του άκρο, ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Μακρόν ετοιμάζεται να υποδεχτεί σήμερα στην Παναγία των Παρισίων δεκάδες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τα βλέμματα όλων ωστόσο είναι στραμμένα προς τον guest star Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων το 2019 ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ και είχε προτείνει στους Γάλλους να στείλει πυροσβεστικά αεροπλάνα. Συζητήσεις περί αεροπλάνων θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα και σήμερα στο Παρίσι, μόνο που δεν θα αφορούν πυροσβεστικά αλλά αντιθέτως πολεμικά. Μεταξύ των παρόντων εικάζεται ότι θα είναι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, ο οποίος αυτονόητα έχει κάθε λόγο να θελήσει να μάθει πώς σκέφτεται να λύσει ο Τραμπ το Ουκρανικό μέσα σε 24 ώρες, όπως δήλωσε προεκλογικά, πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ κ.ά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Παναγία των... παζαρίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας