Η ιστορική ψηφοφορία για την υποβοηθούμενη ευθανασία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με 330 ψήφους υπέρ και 275 κατά.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να γίνει νόμος του κράτους συνεχίζεται, ωστόσο, η υπερψήφιση δείχνει ότι η πλειοψηφία θέλει το νομοσχέδιο να περάσει. Ακολουθεί η φάση της αρμόδιας επιτροπής όπου το νομοσχέδιο θα μελετηθεί για να επιστρέψει προς ψηφοφορία.
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τον νόμο που θα επιτρέπει την ευθανασία, με τους βουλευτές να αποφασίζουν για ένα ζήτημα που έχει διχάσει την κοινή γνώμη, καθώς αγγίζει θέματα ηθικής, πίστης, εγκλήματος, χρημάτων, πρόνοιας και ευθύνης.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως όσοι ενήλικες έχουν διαγνωστεί με λιγότερο από έξι μήνες ζωής και έχουν σώας τας φρένας, θα έχουν το δικαίωμα να τερματίσουν τη ζωή τους με ιατρική βοήθεια.
Βασική προϋπόθεση θα είναι η σχετική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητους γιατρούς και η συγκατάθεση ενός δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υπογράψει για να χορηγηθεί στον ασθενή η θανάσιμη δόση φαρμάκων.
Προβλέπεται επίσης πως, αν κάποιος ασκήσει πίεση σε ένα άτομο να ζητήσει υποβοηθούμενο θάνατο, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης που φτάνει μέχρι και τα 14 χρόνια.
Οι υπέρμαχοί του, με επικεφαλής τη βουλευτή των Εργατικών Κιμ Λιντμπίτερ, υποστηρίζουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει τις πιο αυστηρές διασφαλίσεις στον κόσμο βάζοντας τέλος στο χειρότερο σενάριο για τον άνθρωπο, αυτό του φρικτού θανάτου.
Οι υποστηρικτές της καταψήφισης του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σερ Εντ Ντέιβι, ανησυχούν πως κάποιοι θα αισθανθούν πίεση ότι αποτελούν «βάρος» για την οικογένεια τους και την κοινωνία και θα ζητήσουν την ευθανασία τους.
Το 2015 είχε έρθει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο στην Βρετανική βουλή. Τότε καταψηφίστηκε με 330 ψήφους ενώ μόλις 118 βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ του, μεταξύ αυτών και ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας που την εποχή εκείνη ήταν απλός βουλευτής των Εργατικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας