Αρκετά μέλη της ακροδεξιάς ευρωομάδας «Πατριώτες» έχουν εμπλακεί σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Κίνας και της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες. Εκτός από τις κυρώσεις, έχει προταθεί μια νέα κοινή ευρωπαϊκή υπηρεσία κατασκοπείας.
Πως οι Βρυξέλλες έγιναν παιδική χαρά για κατασκόπους
«Οι Βρυξέλλες είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κατασκοπείας στον κόσμο», αναφέρει προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, ζητώντας αυστηρότερη και αποτελεσματικότερη δράση από ποτέ. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας, μεταξύ 10 και 20 τοις εκατό των διπλωματών που εργάζονται σε διπλωματικές αποστολές θα μπορούσαν να εργάζονται για διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών και ο καθένας θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο. Μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες από διπλωμάτες, δημοσιογράφους, λομπίστες με διάφορα παράνομα μέσα ή να παρακολουθούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες για σκοπούς πληροφοριών.
Η έκταση της «κατασκοπευτικής μόλυνσης» απασχολεί τους ηγέτες της ΕΕ εδώ και χρόνια, με αρκετές προειδοποιήσεις που έχουν εκδοθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε άτομα που εργάζονται σε γραφεία των Βρυξελλών ή με αυτά. Σήμερα, οι πιο συνηθισμένοι φόβοι αφορούν τους πράκτορες των ρωσικών και κινεζικών μυστικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να εμφανιστούν οπουδήποτε στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας, υπάρχουν πολλοί κατάσκοποι σε εστιατόρια, μπαρ και δημοφιλείς χώρους συνάντησης γύρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι' αυτό το λόγο προτάθηκε αυτό το φθινόπωρο να δημιουργήσει η ΕΕ τη δική της μυστική υπηρεσία, κατά το πρότυπο της CIA.
Ενώ το ποσοστό των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών που εργάζονται για τη Ρωσία και την Κίνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, οι Βρυξέλλες δεν έχουν γίνει απλώς στόχος, καθώς τα τελευταία χρόνια ωριμάζει μια στρατηγική πληροφοριών που διαρκεί δεκαετίες. Η έδρα του ΝΑΤΟ μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες από τη Γαλλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οι ΗΠΑ είχαν ήδη καλέσει το Βέλγιο, φοβούμενες τη σοβιετική κατασκοπευτική απειλή, να ενισχύσει και να βελτιώσει το σύστημα αντικατασκοπείας του. Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφερε μια απροσδόκητη κρίση στον τομέα αυτό στην πρωτεύουσα της Ευρώπης. Με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την πτώση των δικτατοριών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, οι προτεραιότητες μετατοπίστηκαν και η προσοχή στους κατασκόπους στην Ανατολή μειώθηκε.
Στη φρενίτιδα της διεύρυνσης της ΕΕ μετά την αλλαγή της χιλιετίας, τα πνεύματα οξύνθηκαν και «οι Βρυξέλλες έγιναν γνωστές ως παιδική χαρά για κατασκόπους», σύμφωνα με το Politico. Η υπόθεση κορυφώθηκε όταν βρέθηκαν συσκευές ενεργής ακρόασης στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γνωστό ως Justus Lipsius. Εδώ πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και το γεγονός ότι ο χώρος «βρισκόταν σε ανοιχτή ακρόαση» ήταν ένα γεγονός με υψηλό διακύβευμα.
Η αναγέννηση της ανατολικής φιλίας
Από τότε έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνα, αλλά αντί να βελτιωθεί, το μέτωπο της κατασκοπείας στις Βρυξέλλες έχει γίνει όλο και πιο γεμάτο. Το 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν συνομιλίες και ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λεπτομερή απολογισμό των συνομιλιών. Ο Michal Koudelka, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τσεχίας, περιέγραψε τη συνάντηση αυτή ως εμβάθυνση της «φιλίας μεταξύ του δράκου και της αρκούδας χωρίς σύνορα» σε συνέντευξή του στο Politico. Ο Τσέχος εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται μεταξύ τους για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών, στρατολογούν πράκτορες και λειτουργούν οργανώσεις βιτρίνας με στόχο την αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών και την ανάμειξη στις εκλογές των κρατών μελών.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρεία μέσων ενημέρωσης γνωστή ως Voice of Europe, η οποία, σύμφωνα με τις τσεχικές μυστικές υπηρεσίες, έχει επίσης πρόσβαση σε κινεζικές πηγές. Ο ιστότοπός της και το κανάλι της στο YouTube χρησιμοποιήθηκαν από ευρωβουλευτές για τη διάδοση ρωσικού και κινεζικού προπαγανδιστικού υλικού. Η υπόθεση εντοπίζεται στην Ουγγαρία. Η «Φωνή της Ευρώπης» χρηματοδοτήθηκε από ένα άτομο γαλλοουγγρικής υπηκοότητας και ένα άλλο που του αφαιρέθηκε η ουκρανική υπηκοότητα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τώρα είναι Γάλλος πολίτης. Ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, ο οποίος συνδέεται με την ακροδεξιά, και ο Αρτιόμ Μαρτσέφσκι έχουν βοηθήσει τη Φωνή της Ευρώπης, όπως είχε αναφέρει παλαιότερα το ουγγρικό μέσο ενημέρωσης και συνεργάτης της «Εφ.Συν.», HVG.
Στην Τσεχία, ο Viktor Medvedchuk και ο Artem Marchevsky, γνωστός ως σύμμαχος του Πούτιν, ανακηρύχθηκαν επίσης ως κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα.
Η ειδησεογραφική πύλη «Φωνή της Ευρώπης» έχει επίσης υποστεί κυρώσεις από την τσεχική κυβέρνηση, όπως και τα εκδοτικά γραφεία του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Izvestia και του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Rossiyskaya Gazeta. Η υπόθεση προκάλεσε τέτοια αναστάτωση που την άνοιξη ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο απηύθυνε έκκληση στους νομοθέτες της ΕΕ να επεκτείνουν τις τσεχικές κυρώσεις. Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά 2.300 φυσικών και νομικών προσώπων. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των εν λόγω οντοτήτων και προσώπων και την απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ.
* Το άρθρο αυτό γράφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος PULSE, μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που διευκολύνει τη διεθνή δημοσιογραφική συνεργασία και στην οποία συμμετέχει κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα η «Εφ.Συν.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας