Υπό κράτηση τέθηκε ο υπουργός Υγείας της Κροατίας, Βίλι Μπέρος, ο οποίος παύθηκε χθες από τα καθήκοντά του καθώς τον βαρύνουν υποψίες για «άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος».
Ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι ο υπουργός του συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης της USKOK (υπηρεσία κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος), στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά. Έγιναν συλλήψεις στις περιοχές «του Ζάγκρεμπ και της Σκραντίν», σύμφωνα με την USKOK.
«Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες των δικαστικών αρχών, όσο άβολες κι αν είναι για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, θα πω πως τις χαιρετίζω και έχουν την πλήρη υποστήριξή μας», είπε ο ηγέτης χώρας.
«Ο κ. Μπέρος απορρίπτει οποιαδήποτε ποινική ευθύνη», δήλωσε στον Τύπο η συνήγορός του Λάουρα Βάλκοβιτς μπροστά από το σπίτι του υπουργού, που ερευνήθηκε από τις αρχές το πρωί .
Η έρευνα αφορά «δωροληψία και δωροδοκία, σύσταση και συμμορία και άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Τούρουντιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι τρεις συλληφθέντες χθες από δικαστή, που καλείται πλέον να αποφασίσει αν θα προφυλακιστούν, όπως ζητά η εισαγγελία.
Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ένας από τους υπόπτους είναι διακεκριμένος νευροχειρουργός που εργάζεται σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και διευθύνει ταυτόχρονα ιδιωτική κλινική.
Παράλληλη έρευνα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία
Παράλληλη έρευνα διεξάγει και η ευρωπαϊκή εισαγγελία «σε βάρος οκτώ προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Υγείας και των διευθυντών δυο νοσοκομείων του Ζάγκρεμπ, καθώς και δυο επιχειρήσεων, που υπάρχουν υποψίες πως ενέχονται σε δωροδοκίες και δωροληψίες, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος».
Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως τα γεγονότα που αφορά η έρευνα εκτυλίχθηκαν «από τον Ιούνιο του 2022 ως τον Νοέμβριο του 2024». Τα πρόσωπα που εμπλέκονται φρόντισαν νοσοκομεία να αποκτήσουν συστήματα ρομποτικής ιατρικής και άλλον εξοπλισμό σε τιμές υψηλότερες από αυτές της αγοράς, έναντι δωροδοκιών. Κατηγορούνται επίσης για παράνομο πλουτισμό.
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία αναφέρθηκε ιδίως στην αγορά τριών μικροσκοπίων για λογαριασμό τριών νοσοκομείων σε τιμή διογκωμένη «αδικαιολόγητα», 600.000 ευρώ και πλέον - το ποσό επιβάρυνε τον κροατικό προϋπολογισμό.
Από την πλευρά του ο Τούρουντιτς υποστήριξε ότι οι δικαστικές αρχές της Κροατίας δεν ήταν ενήμερες για την ευρωπαϊκή έρευνα και κατηγόρησε την εισαγγελία πως δεν τήρησε τους «κανόνες της έντιμης συνεργασίας».
Η Κροατία δυσκολεύεται εδώ και καιρό να περιορίσει την ενδημική διαφθορά, με τον τομέα της υγείας να είναι διαβόητος για τις δωροδοκίες σε γιατρούς και δημόσιους λειτουργούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας