Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.3° 16.8°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
0 BF
79%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 16.6°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
81%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.7° 16.1°
2 BF
63%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.9° 15.0°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 16.6°
1 BF
67%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.8°
0 BF
67%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.1° 16.1°
1 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
IN ΣKIPPERΣTREET
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
«BOUZOUKIA» ΣΤΗΝ ΑΜΒΕΡΣΑ

Ελληνική μουσική, κυκλωτικοί χοροί και... «ώπα»

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ολόκληρη η βελγική πόλη αντηχούσε από ελληνικές μουσικές και τραγούδια, στο πλαίσιο διοργάνωσης που, αφιερωμένη στην ιστορία τής εκεί παρουσίας των Ελλήνων ναυτικών, αναβιώνει τα έθιμα και τα ακούσματά τους

Για ένα Σαββατοκύριακο, η Αμβέρσα του Βελγίου πλημμύρισε ξανά από το ελληνικό κέφι! Η διήμερη μουσική διοργάνωση με τίτλο Bouzoukia εντάσσεται σε ένα μεγάλο πρόγραμμα πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο IN ΣKIPPERΣTREET, που αφορά την παρουσία των Ελλήνων ναυτικών στην Αμβέρσα, ακολουθεί επί της ουσίας τα βήματα και την ιστορία τους εκεί και σχεδιάστηκε από το καλλιτεχνικό δίδυμο Κρις Καρτς (Kris Kaerts) και Πόλυ Ρουμελιώτη (Poli Roumeliotis).

Περίπου 30 μουσικοί, μοιρασμένοι σε δύο ημέρες, έδωσαν μουσικές παραστάσεις από το ευρύ φάσμα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Περίπου 1.500 άτομα συμμετείχαν, η συντριπτική πλειονότητα Φλαμανδοί! Με τον τρόπο αυτό αναβίωσε η μνήμη της άλλοτε ζωντανής ελληνικής νυχτερινής συνοικίας, όπου οι ναυτικοί ένιωθαν σαν στο σπίτι τους. Ούτως ή άλλως η μουσική του μπουζουκιού αντηχούσε στους δρόμους εδώ για δεκαετίες. Είχε γίνει ένα με την πόλη! Κι αυτό συνέβη και με τα τωρινά Bouzoukia.

Στο διήμερο των εκδηλώσεων συμμετείχαν επίσης τρεις χορευτικές ομάδες από την Αμβέρσα (Χορευτικό Συγκρότημα Καλίτσα, Chirapsia και Ζορμπάδες), οι οποίες έδωσαν τον χορευτικό τόνο. Επίσης, υπήρχε και μια μικρή φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Bij de Griek» («Στον Ελληνα») κοντά στην πλατεία της Αμβέρσας όπου συνέβησαν όλα.

Κορυφαίο γκρουπ του Σαββατοκύριακου ήταν αναμφίβολα οι Koumioti Tribute Band, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι καλλιτέχνες που ξεκίνησαν την καριέρα τους τη δεκαετία του 1960 σ’ αυτήν την ίδια συνοικία της Αμβέρσας! Κυρίως όμως συμμετείχαν οι Σταύρος Ταρλήζος και Πόλις Ευθυμιάδης, από τους βετεράνους Ελληνες μουσικούς στη βελγική πόλη, οι οποίοι βάφτισαν έτσι το μουσικό τους σύνολο από το κέντρο απ’ όπου ξεκίνησαν και οι δύο τις μουσικές τους εμφανίσεις: το περίφημο «Rotterdam», που οι Ελληνες ναυτικοί το ήξεραν ως «στου Κουμιώτη»! Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο τέτοιο κέντρο.

Στη συνοικία των Καπεταναίων (Schipperskwartier), ειδικά στο Sint-Paulusplaats και στο Koolkaai, υπήρχαν περίπου επτά μπουζουξίδικα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Η Πόλυ και ο Κρις έχουν βρει και τα ονόματά τους: Παρθενών, CanCan, Olympique, Η Σπηλιά, Thessalonikia (Θεσσαλονικιά), The Greek Corner και βέβαια το Rotterdam που οι Ελληνες το έλεγαν «στου Κουμιώτη», επειδή ο ιδιοκτήτης του καταγόταν από την Κύμη Εύβοιας. Ως ναυτικός, έμεινε στην Αμβέρσα ήδη από τη δεκαετία του ’20 του προηγούμενου αιώνα και δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία με τη Φλαμανδή σύζυγό του, ξεκινώντας με ένα ναυτικό μπαρ-καφενείο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήταν ο πρώτος που μετέτρεψε αυτό το καφενείο του σε ένα μέρος όπου η ζωντανή μουσική θα έπαιζε κεντρικό ρόλο. Ετσι καλούσε Ελληνες καλλιτέχνες με συμβόλαια να παίξουν στο μαγαζί. Ως πόλη-λιμάνι, οι πρώτοι πελάτες ήταν προφανώς οι ναυτικοί. Η θέση του στο Koolkaai ήταν επομένως μια ονειρεμένη τοποθεσία. Αρχισαν σιγά σιγά να έρχονται από μακριά και από παντού. Ακόμη και ο Βέλγος μουσικός, κάτοικος της περιοχής, Wannes Van de Velde πήγαινε εκεί για να βρει έμπνευση. Εγραψε και διάφορα τραγούδια σε μουσική του Μανώλη Χιώτη.

Από τη δεκαετία του 1960 και κυρίως μετά τις δημοφιλείς ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» με τη Μελίνα Μερκούρη και τη μουσική του Χατζιδάκι και «Ζορμπάς» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, οι υπόλοιποι κάτοικοι της Αμβέρσας άρχισαν επίσης να συμμετέχουν σε βραδιές σαν κι αυτές. Μια βραδιά «στον Ελληνα» τους γύριζε πίσω στην Ελλάδα ή τουλάχιστον τους έκανε να ονειρεύονται την επιστροφή τους. Επαγγελματίες χορευτές χάριζαν στους πελάτες αξέχαστες στιγμές. Οταν έσπαζαν και μερικά πιάτα, η βραδιά ολοκληρωνόταν με χαρακτηριστικό ελληνικό τρόπο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η ελληνική παρουσία στη συνοικία των Καπεταναίων έπνεε τα λοίσθια. Ολα τα μπουζούκια, το ένα μετά το άλλο, έκλειναν. Και τότε ο Σταύρος Ταρλήζος πήρε το μεγάλο ρίσκο να ανοίξει ένα τέτοιο μαγαζί κοντά στον κεντρικό σταθμό: το Rodos Palace. Για 17 χρόνια, περισσότεροι από 300 πελάτες περνούσαν κάθε νύχτα από εκεί (και όχι αποκλειστικά Ελληνες ναυτικοί), μέχρι που και αυτό το μαγαζί έκλεισε οριστικά τις πόρτες του το 1997. Αυτό σήμανε το τέλος της εποχής των μπουζουκιών της Αμβέρσας.

Η ιστορία όμως συνεχίζεται μέσα από την έρευνα των δύο καλλιτεχνών, της Πόλυς και του Κρις, που συλλέγουν ψηφίδα ψηφίδα την ελληνική ιστορία στην Αμβέρσα, με τη βοήθεια όσων μουσικών, σαν τον Ταρλήζο και τον Ευθυμιάδη, εξακολουθούν να προσκυνούν το μπουζούκι και την ιστορία του.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ελληνική μουσική, κυκλωτικοί χοροί και... «ώπα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας