Στροφή επί... ακροδεξιά στο μεταναστευτικό σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με επιστολή που έστειλε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες. Εν όψει της συνόδου κορυφής που ξεκινάει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε να ενημερώσει για το πού βρισκόμαστε αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει. Με άλλα λόγια, επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα κατευνασμού προς την πλειονότητα των κρατών-μελών που επιθυμεί μια Ευρώπη-φρούριο...
Στην επτασέλιδη επιστολή της, η Φον ντερ Λάιεν άφησε διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του αμφιλεγόμενου σχεδίου για τη δημιουργία των λεγόμενων «κόμβων επιστροφής» ή αλλιώς «προαναχωρησιακών κέντρων» εκτός της επικράτειας της Ε.Ε. για την επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί.
Πάντως, υπογραμμίζει επανειλημμένως την ανάγκη εφαρμογής του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που συμφώνησε η Ε.Ε. Επιπλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν υπόσχεται αυστηροποίηση του κανονισμού των επιστροφών, παίρνοντας το νήμα από την επιστολή 17 κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία ζητούσε «αλλαγή παραδείγματος» σχετικά με τις απελάσεις όπου οι κυβερνήσεις «πρέπει να εξουσιοδοτηθούν».
«Οι μετανάστες χωρίς δικαίωμα παραμονής πρέπει να λογοδοτήσουν. Μια νέα νομική βάση πρέπει να ορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους» είχαν γράψει οι 17.
Στην επιστολή της η Φον ντερ Λάιεν υπόσχεται να καταθέσει έναν νόμο «που θα καθορίζει σαφείς υποχρεώσεις συνεργασίας για τον επαναπατριζόμενο και θα εξορθολογίζει αποτελεσματικά τη διαδικασία των επιστροφών», με έμφαση στην ψηφιοποίηση και την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων που εκδίδονται από τα κράτη- μέλη. Η πρόεδρος υποστηρίζει δύο βασικά αιτήματα από την ομάδα των 17 χωρών. Πρώτον, νέους κανόνες για την κράτηση και την απέλαση όσων θεωρούνται απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Δεύτερον, τη χρήση πολιτικών βίζας και εμπορίου ως μοχλού για να πειστούν χώρες εκτός Ε.Ε. να δεχτούν τους πολίτες τους μετά την απόρριψη των αιτήσεών τους για άσυλο.
«Η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν επιστραφούν ουσιαστικά όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ε.Ε.», γράφει χαρακτηριστικά η Φον ντερ Λάιεν.
Από την επιστολή δεν λείπουν οι υποσχέσεις για υπογραφή περισσότερων συμφωνιών που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. με γειτονικές χώρες (όπως έκανε με την Τυνησία και την Αίγυπτο), αυστηρότερους κανόνες για την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων, ενισχυμένη απάντηση κατά των υβριδικών επιθέσεων και της εργαλειοποίησης και περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες στη Μέση Ανατολή.
Κείμενο συμπερασμάτων
Στο μεταξύ, δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι το μεταναστευτικό θα συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 27 έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες: η πρώτη δεν θέλει καθόλου συμπεράσματα για το θέμα, η δεύτερη θέλει αναλυτικά συμπεράσματα και η τρίτη επιμένει να γίνει αναλυτική συζήτηση με κάποια συμπεράσματα που θα παραπέμπουν στην επόμενη συνάντηση των ηγετών τον Δεκέμβριο. Η λογική της ομάδας που δεν θέλει καθόλου συμπεράσματα είναι ότι είναι καλό και χρήσιμο οι ηγέτες να συζητήσουν για το μεταναστευτικό, «να μιλήσουν με ειλικρίνεια», όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, και αφού κατανοήσουν ο ένας τη θέση του άλλου να επανέλθουν με συγκεκριμένο κείμενο και αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Γνωρίζουν ότι η συζήτηση θα είναι δύσκολη, με πολλές κόντρες και έναν πρόεδρο του Συμβουλίου, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος δεν θα παίξει καθόλου εποικοδομητικό ρόλο. Τη γραμμή αυτή υποστηρίζουν κυρίως χώρες του Νότου. Η δεύτερη ομάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η Γερμανία, θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στο εσωτερικό των χωρών τους ότι κάτι γίνεται για το μεταναστευτικό. Θέλουν ακόμα αμεσότερη εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο η κριτική των χωρών του Νότου είναι ότι επιδιώκουν την εφαρμογή του α λα καρτ.
Η πιο διπλωματική ομάδα, που προσπαθεί να συμβιβάσει τις δύο τάσεις, επιθυμεί την αναφορά στα συμπεράσματα κάποιων βασικών σημείων. Εδώ ανήκει η Ελλάδα.
Το κείμενο αναφέρεται σε «όλα τα διαθέσιμα μέσα» και ζητά «να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Μια αναφορά που παραπέμπει στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας