Οι καυτές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Αλλά καθώς οι θάνατοι αυξάνονται, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι μια ομάδα επωμίζεται δυσανάλογα το βάρος της ακραίας ζέστης: όσοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
«Είναι κοινή λογική», δήλωσε ο Χούλιο Ντίαζ Χιμένες από στο Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, που διερεύνησε πώς η ακραία ζέστη επηρέασε 17 συνοικίες της ισπανικής πρωτεύουσας και διαπίστωσε το 2020 ότι οι καύσωνες είχαν αντίκτυπο στη θνησιμότητα σε τρεις μόνο συνοικίες. «Ένας καύσωνας δεν είναι το ίδιο όταν βρίσκεσαι σε ένα κοινόχρηστο δωμάτιο με άλλα τρία άτομα και χωρίς κλιματισμό, όπως όταν βρίσκεσαι σε μια βίλα με πρόσβαση σε πισίνα και κλιματισμό» επεσήμανε ο καθηγητής. Ακολούθησε μια παρόμοια ανάλυση που εξέτασε κοινότητες σε ολόκληρη την Ισπανία. «Και είδαμε το ίδιο πράγμα», είπε. «Όταν πρόκειται για τη ζέστη και την ευπάθεια, ο βασικός παράγοντας είναι το επίπεδο του εισοδήματος».
Οι άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα συχνά δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική στέγαση, με πολλούς να ζουν σε υπερπλήρη, κακώς αεριζόμενα σπίτια που προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τη ζέστη. Ορισμένοι δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από παθήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την ακραία ζέστη, ενώ άλλοι εργάζονται σε τομείς όπως η γεωργία και οι κατασκευές, όπου εκτίθενται τακτικά σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ακόμη και όταν υπάρχει διαθέσιμος κλιματισμός, τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουν. Νωρίτερα φέτος η Save the Children προειδοποίησε ότι ένα στα τρία παιδιά στην Ισπανία δεν μπορούσε να διατηρήσει τη δροσιά του σπιτιού του. Αυτό θα μπορούσε να έχει «εξαιρετικά επιζήμια» επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία περισσότερων από 2 εκατομμυρίων παιδιών, σύμφωνα με την οργάνωση.
Η σχέση μεταξύ της θερμικής καταπόνησης και της φτώχειας αποτελεί εδώ και καιρό θέμα συζήτησης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που ενισχύεται από ευρήματα όπως μια κοινή έρευνα του Εθνικού Δημόσιου Ραδιοφώνου και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ το 2019, η οποία κατέγραψε πώς οι γειτονιές με χαμηλό εισόδημα σε όλες τις ΗΠΑ ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη ζέστη από τις αντίστοιχες πιο πλούσιες.
Αλλά στην Ευρώπη -μια ήπειρο που θερμαίνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι άλλα μέρη του κόσμου- η συζήτηση έχει αργήσει να αναζωπυρωθεί, σύμφωνα με την Γιαμινα Σαχέμπ, επικεφαλής της έκθεσης της IPCC για την κλιματική αλλαγή.
Σημείωσε τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με την οποία ο ζεστός καιρός, λόγω της ρύπανσης από τον άνθρακα, σκότωσε σχεδόν 50.000 ανθρώπους στην Ευρώπη πέρυσι. «Πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτό είναι εξαιρετικά επείγον», δήλωσε η καθηγήτρια. «Πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που θα έχουμε ανθρώπους να πεθαίνουν εξαιτίας της ζέστης στις ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε
Τα τελευταία χρόνια οι καύσωνες σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν γίνει πιο θερμοί, πιο μακροχρόνιοι και πιο συχνοί, με το 2023 να κατατάσσεται ως το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι το 2024 θα πάρει τη θέση του.
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε ο Saheb. «Και το ερώτημα για μένα είναι πόσοι άνθρωποι θα χρειαστούν για να συνειδητοποιήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι συνήγοροι και οι εμπειρογνώμονες μας ότι η ενεργειακή φτώχεια το καλοκαίρι είναι μείζον ζήτημα».
Ερευνητές σε Πανεπιστήμιο του Βερολίνου εξέτασαν 14 μεγάλες αστικές περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρατήρησαν μια σταθερή συσχέτιση, η οποία ίσχυε από το Βερολίνο έως τη Βουδαπέστη, βάσει της οποίας οι κάτοικοι με χαμηλότερο εισόδημα είχαν δυσκολότερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, ικανούς να δροσίσουν με φυσικό τρόπο τη ζέστη. Οι έχοντες υψηλότερα εισοδήματα, αντίθετα, είχαν πάνω από το μέσο όρο πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους.
Εν μέρει αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί από τον «πράσινο εξευγενισμό», δήλωσε ο Ντουάρτσε Χος. Ανέφερε πως οι περιοχές με περισσότερη βλάστηση έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από εκείνες που είναι πυκνοκατοικημένες και γεμάτες τσιμέντο. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ότι όσοι έχουν χαμηλότερο εισόδημα συχνά εκδιώκονται από τις πιο δροσερές περιοχές της πόλης.
Ο ίδιος κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους πολιτικούς να δουν την ψύξη ως μια ανάγκη που πρέπει να παρέχεται, όπως η δημόσια συγκοινωνία ή ο καθαρισμός των δρόμων, με μέτρα όπως η φύτευση δέντρων έως την εγκατάσταση πράσινων προσόψεων κτιρίων και με έμφαση στις περιοχές που στερούνται αυτών των χώρων.
Θα ήταν ένα μικρό βήμα προς τη διόρθωση «της επιτομής της περιβαλλοντικής αδικίας», είπε. «Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι ομάδες ανθρώπων που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική αλλαγή είναι συχνά εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της».
Πηγή: The Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας