Συνομιλίες με τους ηγέτες των κομμάτων ξεκινάει σήμερα Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου, το οποίο επιμένει για περισσότερες από έξι εβδομάδες (47 ημέρες), από τότε που οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές άφησαν τη χώρα χωρίς κοινοβούλιο, καθώς απέτυχαν να δώσουν σε κάποιο κόμμα απόλυτη πλειοψηφία.
Πρώτη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τους ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς και στη συνέχεια με αυτούς του κέντρου και της δεξιάς με στόχο, η συμφωνία στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Για τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση και τα παραρτήματά της.
Ο πρωθυπουργός Γκάμπριελ Ατάλ, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την ήττα του κόμματος της Αναγέννησης του Μακρόν, συνέχισε να ηγείται μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης μετά από αίτημα του προέδρου να περάσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, που όμως ολοκληρώθηκαν στις 11 Αυγούστου και η λεγόμενη «ολυμπιακή εκεχειρία» έχει τελειώσει, με τον ένοικο των Ηλυσίων να αντιμετωπίζει τώρα πιέσεις να διορίσει έναν νέο πρωθυπουργό ικανό να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.
Όποιον κι αν διορίσει πάντως, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα δύσκολο έργο. Η ψήφιση από το κοινοβούλιο του προϋπολογισμού του 2025 είναι μία από τις πολλές προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει, σε μια περίοδο που η Γαλλία δέχεται πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων για να μειώσει το έλλειμμά της.
Το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός -και το αν θα καταφέρει να πείσει το κοινοβούλιο να υποστηρίξει οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις- εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ανοιχτό ερώτημα, σημειώνει το Reuters.
Ο Μακρόν έχει μέχρι τώρα αγνοήσει τη Λουσί Καστέ, μια 37χρονη υψηλόβαθμη δημόσια λειτουργό, υποψήφια στην οποία συμφώνησε η συμμαχία της Αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), που ήρθε πρώτη στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι, παρά το γεγονός ότι ήρθε πρώτη, απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Αντίθετα ο Γάλλος πρόεδρος έχει καλέσει τους ηγέτες να συνάψουν συμφωνίες πέραν των κομματικών γραμμών για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα έχει «τη μεγαλύτερη και πιο σταθερή πλειοψηφία».
Τα «μη παρέκει» Αριστεράς, Δεξιάς, Λεπέν - Με τι απειλούν
«Ο Πρόεδρος είναι στο πλευρό του γαλλικού λαού, ο εγγυητής των θεσμών και κυρίως της έκφρασης της ψήφου του στις 7 Ιουλίου. Μπροστά σ' αυτό το κοινοβούλιο κομμάτων μειοψηφίας, υπάρχει ανάγκη οι πολιτικοί ηγέτες να τα βρουν μεταξύ τους», δήλωσε αξιωματούχος στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και πρόσθεσε: Οι εκλογές «υποχρεώνουν όλους να αλλάξουν γραμμή και να μπουν σε μια λογική συνασπισμών».
Ωστόσο, το NFP επιμένει ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν σαφώς υπέρ τους, με την παράταξη France Unbowed να απειλεί ακόμη και να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής κατά του Μακρόν. Παράλληλα, τον κατηγορεί ότι καθυστερεί τις διαδικασίες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, εγκαλώντας τον για «σοβαρή και επιζήμια αδράνεια», καθώς και για ότι δεν αποδέχτηκε τα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών που ο ίδιος προκήρυξε.
«Θα θυμίσουμε στον πρόεδρο την υποχρέωσή του να σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων», δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη, η Λουσί Καστέ σε συγκέντρωση στην Τουρ, στη δυτική Γαλλία. «Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές, είτε αρέσει στον Εμανουέλ Μακρόν είτε όχι», τόνισε μιλώντας στην ίδια συγκέντρωση η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ. Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ, το κόμμα του οποίου ανήκει στη συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε σήμερα ότι, αν δεν διοριστεί η Καστέ, θα προκληθεί σοβαρή κρίση.
Όμως οι πιθανότητες η Καστέ να αναλάβει την πρωθυπουργία είναι μικρές. Εξάλλου, ο Μακρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση στελέχη από το France Unbowed ή το National Rally, προτιμώντας μια συμμαχία με την παραδοσιακή Δεξιά και τμήματα της Κεντροαριστεράς.
Στο μεταξύ, το προεδρικό στρατόπεδο, η δεξιά και η Εθνική Συσπείρωση απείλησαν με πρόταση δυσπιστίας εάν μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του NFP περιλάμβανε μέλη της σκληρής Αριστεράς.
Τα ονόματα που κυκλοφορούν ως πιθανοί πρωθυπουργοί περιλαμβάνουν τον πρώην πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον Ξαβιέ Μπερτράν (συντηρητικός επικεφαλής της βόρειας περιφέρειας Ω-ντε-Φρανς) , τον σοσιαλιστή πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης πρόσφατα τον Καρίμ Μπουαμράν, τον σοσιαλιστή δήμαρχο ενός φτωχού προαστίου του Παρισιού, ως έτερο πιθανό υποψήφιο.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Γαλλίας, ο Μακρόν μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό όποιον θέλει -ωστόσο αυτός που θα διορίσει θα πρέπει να μπορέσει να επιβιώσει προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση.
Διχόνοια και στην «Αναγέννηση» του Μακρόν
Οι συζητήσεις της Παρασκευής έρχονται στον απόηχο των φαινομενικών ρωγμών στο κεντρώο κόμμα του Μακρόν, με την πρώην πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν να δηλώνει την πρόθεσή της να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της «Αναγέννησης» και να λανσάρεται ως ενωτική δύναμη.
Μιλώντας στη Le Parisien, η Μπορν τόνισε την ανάγκη το κόμμα να επικεντρωθεί «σε έναν εις βάθος προβληματισμό και κινητοποίηση των μελών του» και πρόσθεσε: «Πρέπει να δώσουμε ξανά ελπίδα στους Γάλλους, να αναπτύξουμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για τη χώρα».
Η υποψηφιότητά της θα μπορούσε να «πατήσει τον κάλο» του Ατάλ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας της «Αναγέννησης» στην Εθνοσυνέλευση και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του μετά την παραίτηση από την πρωθυπουργία.
Ερωτηθείσα για τις φιλοδοξίες του Άταλ, η Μπορν απάντησε: «Παραδοσιακά, δε συνηθίζεται να είσαι πρόεδρος ομάδας ταυτόχρονα με την ηγεσία του κόμματος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας