Χιλιάδες Βρετανοί συμμετείχαν σήμερα σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έπειτα από δέκα ημέρες ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών βίαιων ταραχών, στις χειρότερες ταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 13 χρόνια.
Οι τελευταίες μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών ταραχοποιών συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο η αστυνομία παραμένει σε επιφυλακή αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η βρετανική δικαιοσύνη απήγγειλε μέσα σε μια εβδομάδα 300 κατηγορίες κατά συλληφθέντων για τα επεισόδια για διάφορα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων διαδικτυακές δημοσιεύσεις που τροφοδοτούν τη βία. Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Χθες Παρασκευή, βρετανικό δικαστήριο επέβαλε την πρώτη μετά τις ταραχές ποινή φυλάκισης 20 μηνών σε έναν 28χρονο για υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω του διαδικτύου, με τη βρετανική κυβέρνηση να στοχεύει στην αποτροπή και την πυγμή προκειμένου να βάλει τέλος στη βία που υποκινεί η ακροδεξιά.
Ένα πρώτο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων έγιναν την Τετάρτη, και τις επόμενες μέρες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους, σε πολλές πόλεις κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση σήμερα συγκέντρωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπους στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, όπου η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε πολυάριθμες πράξεις που χαρακτήρισε ρατσιστικές.
Ένα τέμενος στο Νιούταουναρντς, ανατολικά του Μπέλφαστ, έγινε ξανά στόχος βανδαλισμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, με την αστυνομία να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την υπόθεση ως ρατσιστικό έγκλημα.
Συγκεντρώσεις εκατοντάδων ανθρώπων γίνονται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο: Νιούκαστλ (βόρεια Αγγλία), Κάρντιφ (Ουαλία), Γλασκώβη και Εδιμβούργο (Σκωτία) μεταξύ πολλών άλλων.
Στο Λονδίνο, σχεδόν χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιμεταναστευτικού και αντισυστημικού κόμματος Reform UK, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στον ρατσισμό, όχι στο μίσος». Δεν σημειώθηκαν επεισόδια στη συγκέντρωση αυτή.
«Δεν μου αρέσει όταν η ακροδεξιά βγαίνει στους δρόμους εξ' ονόματός μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζέρεμι Σνέλινγκ, 64 ετών, που συμμετείχε σε μια διαδήλωση. «Είμαι υπέρ των ανοιχτών συνόρων και θεωρώ ότι πρόσφυγες είναι ένα καλό πράγμα».
«Είναι πολύ σημαντικό για τους μετανάστες σε αυτή τη χώρα να μας βλέπουν εδώ, λευκούς Βρετανούς, να λέμε: όχι, δεν ανεχόμαστε τη βία», τόνισε η Φίμπι Σιούελ, μια 32χρονη Λονδρέζα.
Η βία, που είχε στόχο τεμένη και κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ξέσπασε μετά την επίθεση με μαχαίρι που στοίχισε τη ζωή σε τρία κορίτσια στις 29 Ιουλίου στην πόλη Σάουθπορτ στη βορειοανατολική Αγγλία.
Η θρυαλλίδα των ρατσιστικών και ισλαμοφοβικών ταραχών ήταν ψευδείς ειδήσεις και φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο αναφορικά με την ταυτότητα του φερόμενου δράστη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας