Ο Εμανουέλ Μακρόν θυμήθηκε αιφνιδίως χθες ότι στις δημοκρατίες κυβερνούν οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Το είχε προφανώς λησμονήσει τα τελευταία δύο χρόνια που το κόμμα του κυβέρνησε τη Γαλλία χωρίς να διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλάζοντας μάλιστα δύο πρωθυπουργούς. Το θυμήθηκε ωστόσο χθες, όταν τα κόμματα της Αριστεράς, έστω και μετά πολλών βασάνων, του πρότειναν να διορίσει μια πρωθυπουργό από τον δικό τους πολιτικό χώρο, που δεν είχε πίσω της πολιτική καριέρα, αλλά είχε ένα αψεγάδιαστο βιογραφικό. Πρόκειται για τη Λουσί Καστέ, 37 ετών, οικονομολόγο, απόφοιτο της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ) και διευθύντρια Οικονομικών Υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων(AFP) η Λουσί Καστέ δήλωσε ότι επιθυμεί «την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος» που αποφάσισε πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές η γαλλική κυβέρνηση και ότι, αν οριστεί πρωθυπουργός, στόχος της θα είναι η ενίσχυση του γαλλικού δημόσιου τομέα καθώς και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας προς προοδευτικότερες κατευθύνσεις. Ολα αυτά προφανώς δεν ενθουσίασαν τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση-πρόταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα, είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει». Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς διαθέτει οποιασδήποτε μορφής πλειοψηφία.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο υποψήφιός του δεν κατάφερε να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και επισήμανε ότι το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται μετά τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να εφαρμόσει αποκλειστικά και μόνο το δικό του πρόγραμμα. Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον ώς τα μέσα Αυγούστου, κάλεσε τα κόμματα της Γαλλίας «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους πραγματοποιώντας τους συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι». Οπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά ενθουσίασαν την αριστερή αντιπολίτευση.
Εντονη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αρνείται να δεχτεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και ότι επιχειρεί να εξαναγκάσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς να απορρίψει το πρόγραμμά του για να σχηματίσει συμμαχία μαζί του. «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται» δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας