Πρωτοβουλία για την ανάληψη «γεφυροποιού» ρόλου των χωρών τους στον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία ανακοίνωσαν ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Βιέννη, σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Μόσχα στις αρχές αυτής της εβδομάδας.
Ως «μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αλλά «όχι μέρος μιας στρατιωτικής συμμαχίας», η Αυστρία προσφέρεται ως εταίρος και τόπος διαλόγου για τον τερματισμό του «ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», τόνισε ο καγκελάριος, ο οποίος, όπως επισήμανε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, θέλει μια «ελεύθερη και ευημερούσα Ουκρανία», ενώ στις συνομιλίες τους με τον Ινδό καλεσμένο του διερεύνησαν τις επιλογές για να ξεκινήσει μια διαδικασία προς μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».
Από την πλευρά του, ο Ινδός πρωθυπουργός -που τις προηγούμενες ημέρες είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο έχει καλές προσωπικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και με τη Δύση- καλώντας σε διάλογο επανέλαβε όσα είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, πως δηλαδή «τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν στο πεδίο της μάχης» και πως «η απώλεια αθώων ζωών είναι απαράδεκτη».
Ο 73χρονος Ναρέντρα Μόντι, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια και του οποίου οι επισκέψεις στη Ρωσία και στην Αυστρία είναι οι πρώτες που πραγματοποιεί στο εξωτερικό από την έναρξη της τρίτης πρωθυπουργικής θητείας του- είχε χαρακτηρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «αγαπημένο φίλο», επικρίνοντας ταυτόχρονα τις στρατιωτικές συγκρούσεις.
Κύριος λόγος αυτής της πρώτης επίσκεψης αρχηγού ινδικής κυβέρνησης εδώ και 41 χρόνια στη Βιέννη, όπου έγινε δεκτός και από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ ναν ντερ Μπέλεν, είναι η 75η επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Ινδίας το 1949, ενώ οι συνομιλίες τους επικεντρώνονται στις διμερείς εμπορικές σχέσεις τους, στη μεταξύ τους συνεργασία στον τομέα των επιχειρήσεων και της επιστήμης, καθώς και στην κατάστρωση ενός σχετικού ολοκληρωμένου δεκαετούς οδικού χάρτη.
Ο Ινδός τότε πρωθυπουργός Γιαβαχαρλάλ Νεχρού είχε επισκεφθεί την Αυστρία το 1955 και η κόρη και διάδοχός του, η Ιντιρα Γκάντι, είχε έλθει στη Βιέννη το 1983, πριν δολοφονηθεί τον επόμενο χρόνο με πυροβολισμούς από δύο σωματοφύλακές της.
Με όγκο διμερούς εμπορίου περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, η Ινδία -η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με 1,4 δισεκατομμύριο κατοίκους- είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Αυστρίας εκτός Ε.Ε., σύμφωνα με την ομοσπονδιακή καγκελαρία.
Η Αυστρία εξάγει στην Ινδία κυρίως μηχανήματα, μέρη μηχανοκίνητων οχημάτων, όπως επίσης δέρματα και είδη χάρτου, ενώ ο ενεργειακός τομέας της Ινδίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία όσον αφορά την επίτευξη στόχων για το κλίμα και, σύμφωνα με την Αυστριακή Ενωση Βιομηχάνων, προσφέρει ευκαιρίες όπως «έργα έξυπνων πόλεων» και από την άλλη πλευρά, οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι από την Ινδία ενδιαφέρουν επίσης ιδιαίτερα αυστριακές εταιρείες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας