Το Ηνωμένο Βασίλειο «οργώνει» από χθες ο νέος πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, μετά τη σαρωτική νίκη των κεντροαριστερών Εργατικών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου.
Κομίζει μήνυμα ουσιαστικής αλλαγής και «άμεσης επαναφοράς» των σχέσεων με τις τοπικές κυβερνήσεις στη Σκοτία, στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ουαλία, όπου τα αποσχιστικά πάθη αναμόχλευσε το χαοτικό Brexit.
«Η ουσιαστική συνεργασία με επίκεντρο τον σεβασμό θα είναι το κλειδί για την επίτευξη αλλαγής σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειό μας», τόνισε ο Στάρμερ, που ευαγγελίζεται αποκέντρωση εξουσιών και αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε., χωρίς όμως αναίρεση του «διαζυγίου».
Μετά τη σύντομη περιοδεία του, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επιστροφή στην Αγγλία και συνάντηση με δημάρχους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, και έπειτα αναχώρηση αύριο, Τρίτη, για το «παρθενικό» πρωθυπουργικό ταξίδι του στο εξωτερικό. Προορισμός του είναι η πιο στενή σύμμαχος της Βρετανίας, οι ΗΠΑ, όπου θα δώσει το «παρών» στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Πλήθος ξένων ηγετών τον έχει ήδη συγχαρεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σερ Στάρμερ συνομίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, της επιστροφής των ομήρων, της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στον μαρτυρικό παλαιστινιακό θύλακα, της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους ως μέρους μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
Στο μεσοδιάστημα ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι -απόγονος σκλάβων στη Γουιάνα, δικηγόρος, φίλος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και υποστηρικτής της σύσφιγξης των σχέσεων με την Ε.Ε., καθώς και της στήριξης της εμπόλεμης Ουκρανίας- άρχισε ήδη περιοδεία στην Ευρώπη.
Το Σάββατο ήταν στη Γερμανία και χθες είχε σταθμούς την Πολωνία και τη Σουηδία. «Ας αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια του Brexit», δήλωσε ο Λάμι σε συνέντευξη στην εφημερίδα Observer. «Η Βρετανία», τόνισε, «πρέπει να αρχίσει να επανασυνδέεται με τον κόσμο», τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνα διαιρεμένο».
Ομως για την κυβέρνηση Στάρμερ -την πρώτη των Εργατικών έπειτα από 14 χρόνια χαοτικής διακυβέρνησης και δημοσιονομικής λιτότητας υπό τους συντηρητικούς Τόρις- οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι στο εσωτερικό της Βρετανίας.
Παρέλαβε «καμένη γη», με την οικονομία σε περιδίνηση, εκτίναξη του κόστους ζωής, υπό κατάρρευση τις δημόσιες υπηρεσίες -και δη το Εθνικό Σύστημα Υγείας- και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στην πολιτική στα τάρταρα.
Το νέο 25μελές υπουργικό συμβούλιο καλείται εκ των πραγμάτων να πιάσει αμέσως δουλειά. Περιλαμβάνει βετεράνους των προηγούμενων κυβερνήσεων των Εργατικών -όπως τον Εντ Μίλιμπαντ, νυν υπουργό Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Ουδετερότητας- και οκτώ γυναίκες. Μεταξύ αυτών η -ταπεινής καταγωγής- αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης, Στέγασης και Κοινοτήτων, Αντζελα Ρέινερ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών -πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας και θιασώτρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας- Ρέιτσελ Ριβς και η μουσουλμάνα υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπάνα Μαχμόντ.
Κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο, την επομένη της επίσημης ανάληψης καθηκόντων, ο σερ Στάρμερ υποσχέθηκε «ωμή ειλικρίνεια» για τις «σκληρές αποφάσεις» που απαιτούνται ειδικά για την αναμόρφωση των δημόσιων υπηρεσιών. Κήρυξε, δε, «νεκρό» το επαίσχυντο «σχέδιο Ρουάντα», με το οποίο οι Τόρις σχεδίαζαν απελάσεις-εξπρές των αιτούντων άσυλο στη μακρινή αφρικανική χώρα.
Διά του νέου υπουργού Επιχειρήσεων και Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς, εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση των Εργατικών απέρριψε την πρόταση για το μεταναστευτικό που διατύπωσε μέσω άρθρου στους Sunday Times ο πρώην πρωθυπουργός τους, Τόνι Μπλερ, ζητώντας τη δημιουργία ψηφιακής ταυτότητας στη Βρετανία.
Tο μεταναστευτικό, επισημαίνει, αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των Βρετανών και συνέβαλε στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο χαρακτηρίζει «πρόκληση και για τους Εργατικούς». «Η βρετανική πολιτική», εξηγεί τη θέση του ο Μπλερ, «έχει πολλά κοινά με την ευρωπαϊκή πολιτική», όπου τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα «βρίσκονται αντιμέτωπα με μια αποσταθεροποίηση». Οχι τυχαία, μνημονεύει ως παραδείγματα τη Γαλλία και την Ιταλία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας