Επειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης των συντηρητικών Τόρις και ένα Brexit, η Βρετανία αλλάζει από σήμερα σελίδα. Οχι ως προς το οριστικό (;) «διαζύγιο» με την Ε.Ε., αλλά ως προς την έως τώρα καταστροφική διακυβέρνησή της. Θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω άλλωστε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές για να χάσουν οι νυν αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί την εξουσία. Σταθερά, εδώ και καιρό, είχαν στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα πέριξ των 20 ποσοστιαίων μονάδων.
Η πιο πρόσφατη, αυτή της εταιρείας Survation, προβλέπει ότι θα εκλέξουν έως 484 βουλευτές, σε σύνολο 650. Αν αυτό συμβεί, θα τα πάνε καλύτερα ακόμη και από την ιστορική νίκη του Τόνι Μπλερ το 1997, με αντίπαλο τότε τον Τζον Μέιτζορ.
Τόσο μεγάλη είναι η απογοήτευση των φλεγματικών Βρετανών από τη μακρά διακυβέρνηση των πολιτικών επιγόνων της Μάργκαρετ Θάτσερ -και δη μετά τις «μουσικές καρέκλες» στην ηγεσία τους και στην Ντάουνινγκ Στριτ- που σηματοδότησαν η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον και η εναλλαγή των μη εκλεγμένων διαδόχων του. Τελευταίος στη σειρά έμελλε να είναι ο δισεκατομμυριούχος πρώην τραπεζίτης και μεγαλοεπενδυτής Ρίσι Σούνακ.
Τώρα, υπό την ηγεσία του -που σημαδεύτηκε από την καταβαράθρωση των δημόσιων υπηρεσιών και τη βίαιη φτωχοποίηση του μέσου Βρετανού- οι Τόρις προβλέπεται να οδηγηθούν στην εκλογική εξαΰλωσή τους, με τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία τους, σε βάθος 346 ετών.
Πλέον μάχονται ακόμη και για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από τη μια φέρεται να τους αρπάζει σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων το ακροδεξιό κόμμα Reform (Μεταρρύθμιση) του «κ. Brexit» και θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ, Νάιτζελ Φάρατζ, που δημοσκοπικά κυμαίνεται στο 16%. Από την άλλη, έχουν διαρροή ψήφων προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, με τους οποίους είχαν συγκυβερνήσει στο παρελθόν οι Τόρις και τώρα φέρονται σε θέση να εκλέξουν 70 βουλευτές, έναντι μόλις 66 για τους Συντηρητικούς (από 365 βουλευτές που είχαν μετά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2019).
«Με το “δεν θα ψηφίσω” να φτάνει στο ιστορικό υψηλό του 26% -ένα απίστευτο 44% στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 34- είμαι απολύτως βέβαιη ότι οδεύουμε προς μια σημαντική πλειοψηφία των Εργατικών και αλλαγή κυβέρνησης», δήλωσε στην εφημερίδα Independent η διευθύνoυσα σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Techne, Μικαέλα Μορίτσο.
Σε μια άπελπι, πλην όψιμη προσπάθεια, ο ελιτιστής Ρίσι Σούνακ έλιωσε τις τελευταίες ημέρες τις σόλες των πανάκριβων παπουτσιών του «οργώνοντας» το Ηνωμένο Βασίλειο για να μεταφέρει το μήνυμα ότι «το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν είναι δεδομένο», μαζί με κούφιες υποσχέσεις ότι «τα δύσκολα χρόνια» πέρασαν και «αναμφισβήτητα τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα».
Σε αυτό ελπίζουν πράγματι οι Βρετανοί, πλην όμως με την πλειοψηφία τους να «ποντάρει» για την αλλαγή στους Εργατικούς και στον ηγέτη τους, Κιρ Στάρμερ.
Εκ των πραγμάτων θα κληθούν να δείξουν ότι οι δεσμεύσεις τους για αλλαγή -όπως ενίσχυση της υποτονικής οικονομίας μιας χώρας του G7, των δημόσιων υπηρεσιών και των υποδομών- δεν θα μείνουν στα λόγια. Οι προσδοκίες είναι τεράστιες, όπως και τα προβλήματα, αλλά τα δημοσιονομικά περιθώρια στενά, το ίδιο και η υπομονή των Βρετανών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας