Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο ηγέτης του UKIP σε παλαιότερη συνάντησή του με τον σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν. | Flickr / kozusnik.eu

Η Ακροδεξιά κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ

Με τη σύμπραξη των ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου» της Μαρίν Λεπέν, του βρετανικού UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και του ιταλικού «Κινήματος των 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο, κατατέθηκε στην ευρωβουλή πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο LuxLeaks.

Το κείμενο που συνοδεύει την πρόταση μομφής επικαλείται το άρθρο 119 του κανονισμού του ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με το οποίο απαιτούνται οι υπογραφές του ενός δεκάτου της Συνέλευσης στο Στρασβούργο για να συζητηθεί το θέμα και να διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. «Το σκάνδαλο LuxLeaks αποδεικνύει ότι ο Γιούνκερ πάντοτε ενεργούσε προς το συμφέρον της πατρίδας του, ενισχύοντας τη χώρα του εις βάρος των Ευρωπαίων εταίρων της, σε αντίθεση με το κοινοτικό πνεύμα, που ευελπιστεί να εκπροσωπεί η Ένωση» ανέφερε στην La Stampa, στέλεχος του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναλάβει και η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL), η οποία έχει 52 ευρωβουλευτές, αποκλείοντας όμως ρητά τους ακροδεξιούς του ευρωκοινοβουλίου. Το κάλεσμα είχε απευθυνθεί προς τους Πράσινους και «αριστερόστροφους» Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο δεν επετεύχθη η συγκέντρωση 76 υπογραφών. Εξ ου και η αριστερή ευρωομάδα στράφηκε προς την ανάγκη συγκρότησης ειδικής εξεταστικής επιτροπής για το ίδιο θέμα.

Η Αριστερά άλλωστε, εκτός των αγεφύρωτων ιδεολογικών διαφορών με την Ακροδεξιά, διαφωνεί και με το ίδιο το σκεπτικό που ανέπτυξαν τα αντιευρωπαϊκά αυτά κόμματα. Κορυφαίοι παράγοντες της GUE/NGL αναφέρουν επί παραδείγματι ότι οι ακροδεξιοί δεν στηρίζουν την απαραίτητη φορολογική εναρμόνιση των χωρών της Ε.Ε., που επί της ουσίας θα έβαζε φραγμούς στους φορολογικούς παραδείσους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο ίδιος ο Νάιτζελ Φάρατζ έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος στο να στηθεί «φορολογικός παράδεισος» στο Isle of Man στη Μάγχη της Βρετανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Ακροδεξιά κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας