Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
diethnis diaskepsi-kievo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Urs Flueeler/Keystone via AP
Σε αδιέξοδο η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη στο Κίεβο

Η... δύση της Δύσης για το Ουκρανικό

Οι 90 χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν ότι διαφωνούν με τους όρους του Ρώσου προέδρου Πούτιν για άμεση κατάπαυση του πυρός, εφόσον η Ουκρανία αφενός αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις -κατεχόμενες και μονομερώς προσαρτημένες στη Ρωσική Ομοσπονδία- περιφέρειες στα ανατολικά και νότια (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, ήτοι περίπου το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανόμενης της Κριμαίας), αφετέρου εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ. ● Στο τελικό κείμενο τονίζεται ότι η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Ο εσωτερικά αμφισβητούμενος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, απέρριψε τους όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως «δικτατορική ειρήνη».

Η -πολιτικά ενισχυμένη μετά τις ευρωεκλογές- μεταφασίστρια πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, τους χαρακτήρισε «προπαγάνδα», με την επισήμανση ότι αξιώνουν από το Κίεβο «να αποσυρθεί από την Ουκρανία».

Ως «συνταγή για μελλοντικούς πολέμους» τους ερμήνευσε η εκ νέου υποψήφια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του –πολιτικά κλυδωνιζόμενου– Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, όπως και άλλων συμμετεχόντων ηγετών της Δύσης στη λεγόμενη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία», που διεξήχθη με πρωτοβουλία του προέδρου της εμπόλεμης χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το Σαββατοκύριακο, στο θέρετρο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή δήλωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν ότι θα συμφωνούσε άμεσα σε κατάπαυση του πυρός, εφόσον η Ουκρανία αφενός αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις -κατεχόμενες και μονομερώς προσαρτημένες στη Ρωσική Ομοσπονδία- περιφέρειες στα ανατολικά και νότια (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα, ήτοι περίπου το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανόμενης της Κριμαίας), αφετέρου εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι όροι επισκίασαν την ειρηνευτική διάσκεψη. Στο επίκεντρό της ήταν θεωρητικά οι βασικές αρχές για τον τερματισμό του πολέμου, που μαίνεται εδώ και 843 ημέρες στα εδάφη της Ευρώπης. Ομως η προοπτική αυτή παραμένει μακρινή και ο πήχης της διάσκεψης ήταν χαμηλά εκ προοιμίου.

Περίπου οι μισές από τις 90 χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε καν. Η Κίνα -βασικός σύμμαχος της Μόσχας- δεν έδωσε το «παρών». Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και πολλές χώρες, κυρίως του Παγκόσμιου Νότου και των BRICS, έστειλαν χαμηλόβαθμες αντιπροσωπείες.

Οι διαφωνίες ήταν εμφανείς. Ως εκ τούτου, το τελικό ανακοινωθέν προσυπέγραψαν μόνο 80 από τους συμμετέχοντες, εξαιρουμένων χωρών όπως η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βραζιλία.

Το ανακοινωθέν

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο τονίζεται ότι η «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία. Περιλαμβάνονται η κατηγορηματική απόρριψη κάθε πυρηνικής απειλής και της εργαλειοποίησης της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και η έκκληση για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την επιστροφή των Ουκρανών ανηλίκων από τη Ρωσία.

Αυτά, ενώ η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα γίνεται όλο και πιο δυσοίωνη για το Κίεβο, εν μέσω νέας ρωσικής προέλασης στα ανατολικά και βορειοανατολικά και μετ’ εμποδίων παροχής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας από τη Δύση.

Αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή, ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε -με θέα τη λίμνη της Λουκέρνης- ότι ένα μέτρο της επιτυχίας της διήμερης διάσκεψης ήταν ότι «επαναφέρει στον κόσμο την ιδέα ότι οι κοινές προσπάθειες μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο και να δημιουργήσουν μια δίκαιη ειρήνη». Δήλωσε ότι το Κίεβο βρίσκεται σε συνομιλίες με ορισμένες χώρες, χωρίς να τις κατονομάσει, που -όπως ανέφερε- προσφέρονται να φιλοξενήσουν μια «δεύτερη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη». Δεν διευκρίνισε όμως καν το πώς, πότε και το πού.

Παρά την επιδίωξη του Κιέβου να δείξει ότι η Μόσχα βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και τις πιέσεις να επιβληθεί στη Ρωσία η (ήδη απορριφθείσα από το Κρεμλίνο) ειρηνευτική «φόρμουλα 10 σημείων» του Ζελένσκι, ήταν εμφανές ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη ήταν αντιμέτωποι με μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης.

Ακόμη και οι ηγέτες χωρών που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην επιτιθέμενη Ρωσία για την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αφήνουν την «πόρτα» ανοιχτή στη ρωσική ηγεσία για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που θα δοκιμάσουν τα όρια μιας «δίκαιης ειρήνης» και τις νέες ισορροπίες στο ρευστό πεδίο της διεθνούς γεωπολιτικής.

Η Ρωσία

Ενδεικτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαράν, τόνισε ότι για αξιόπιστες ειρηνευτικές συνομιλίες απαιτούνται η συμμετοχή της Ρωσίας και ένας «δύσκολος συμβιβασμός».

Σε μια ξεχωριστή, παράλληλη πρωτοβουλία άλλωστε η Κίνα και η Βραζιλία -αμφότερες ιδρυτικές χώρες των BRICS, μαζί με τη Ρωσία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική- προωθούν πρόταση για πολιτική διευθέτηση της κρίσης, «την κατάλληλη στιγμή» και με τη στήριξη της Μόσχας.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Κίνα δεν είναι εδώ και υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο Πούτιν ζήτησε να μην παραστεί», δήλωσε από την Ελβετία ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ενόσω κλιμακώνεται ο σινο-αμερικανικός ανταγωνισμός.

«Νομίζω ότι αυτό λέει κάτι για το πού βρίσκεται η Κίνα σε σχέση με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», τόνισε, «και άλλες χώρες πρέπει να το προσέξουν».

Οπως φάνηκε πάντως από τη διάσκεψη, αυτό συμβαίνει ήδη με αντίστροφη φορά από αυτήν που προσδοκούν το Κίεβο και η Δύση, ενόσω η τελευταία αυτο-υπονομεύεται με τις ad hoc ανησυχίες της για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, στο φόντο της διαρκούς αιματοχυσίας και της σπειροειδούς ανθρωπιστικής καταστροφής στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η... δύση της Δύσης για το Ουκρανικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας