Ετοιμο είναι πλέον το νέο κυβερνητικό σχήμα της σκληρής Δεξιάς στην Ολλανδία, με επικεφαλής το ακροδεξιό κόμμα PVV του Χέερτ Βίλντερς -σοκαριστικού νικητή των πρόωρων εκλογών του Νοέμβρη- και συμμετοχή τριών ακόμα κομμάτων: του κεντροδεξιού VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ηγέτιδα του οποίου είναι η Ντιλάν Γεσίλγκιοζ (τουρκικής και κουρδικής καταγωγής), του κεντρώου NSC και του δεξιού Κινήματος Αγροτών-Πολιτών (BBB).
Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, μοιράστηκαν τα κυβερνητικά πόστα μεταξύ των εταίρων. Λόγω άρνησης των τριών μικρότερων κομμάτων να αναλάβει την πρωθυπουργία ο διαβόητος Βίλντερς, στις αρχές Ιουνίου συναποφασίστηκε ότι πρωθυπουργός θα γίνει ένας πρώην… αρχικατάσκοπος: ο κομματικά ανεξάρτητος Ντικ Σχόουφ, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο μήνα και πρώην επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Εχει διατελέσει επίσης επικεφαλής της ολλανδικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, άρα θα είναι ιδανικός για να εφαρμόσει και την «αυστηρότερη ώς τώρα πολιτική ασύλου» στη χώρα, όπως προβλέπει μεταξύ άλλων η προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι κυβερνητικοί σύμμαχοι.
Κάθε κόμμα θα έχει έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ η κατανομή των χαρτοφυλακίων ορίστηκε ως εξής: πέντε υπουργεία θα αναλάβει το ακροδεξιό PVV (Οικονομίας, Υποδομών, Υγείας, Μετανάστευσης αλλά και Ξένου Εμπορίου και Ανάπτυξης), τέσσερα υπουργεία το VVD (Οικονομικών, Αμυνας, Δικαιοσύνης, Κλίματος), τέσσερα υπουργεία το NSC (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Κοινωνικών Υποθέσεων) και δύο υπουργεία το BBB (Γεωργίας και Στέγασης). Ενδεικτικές του χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης είναι δύο υπουργικές τοποθετήσεις. Σύμφωνα με το Politico, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Κάσπαρ Φέλτκαμπ, είναι πρώην πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα και το Τελ Αβίβ, καθώς και ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ. Η δε Φέμκε Βίρσμα, νέα υπουργός Γεωργίας, είναι πρώην διαγωνιζόμενη στο τηλεοπτικό ριάλιτι «Αγρότης θέλει σύζυγο», η οποία και παντρεύτηκε τον γαλακτοπαραγωγό που γνώρισε εκεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας