Μέσα στη μαυρίλα της περαιτέρω ενίσχυσης της Ακροδεξιάς στην Ε.Ε., οι ευρωκάλπες επιφύλαξαν και αρνητικές εκπλήξεις σε εδραιωμένους -δυστυχώς- ακροδεξιούς αρχηγούς κρατών, με πρώτο τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. Το κόμμα του Fidesz κέρδισε με 44,79%, κατέγραψε όμως τη χειρότερη επίδοση εδώ και μια δεκαετία, έχοντας σαρώσει με 52,56% στις ευρωεκλογές το 2019 και με 51,48% το 2014. Ουσιαστικός νικητής της φετινής αναμέτρησης αναδείχτηκε ο άγνωστος πριν από λίγους μήνες Πίτερ Μάγκιαρ, που εγκατέλειψε με πάταγο το Fidesz καταγγέλλοντας τον Ορμπαν και το περιβάλλον του για διαφθορά.
Το νεοϊδρυθέν κεντροδεξιό κόμμα του Tisza κατάφερε να σπάσει την ορμπανική μονοκρατορία, κατακτώντας 29,6% στην παρθενική εκλογική του εμφάνιση. Για Βατερλό και για «αρχή του τέλους» του καθεστώτος Ορμπαν έκανε πανηγυρικά λόγο ο Μάγκιαρ, που αναμένεται να ζητήσει ένταξη του φιλοευρωπαϊκού Tisza στο δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), από το οποίο έχει αποχωρήσει επεισοδιακά το Fidesz. Το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα από την άλλη εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην ακροδεξιά ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών υπό την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ούγγρο ομόλογό της παρά τη φιλορωσική του στάση.
Δυσάρεστη η έκπληξη των ευρωεκλογών και για τον εθνολαϊκιστή σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, που επέζησε απόπειρας δολοφονίας του τον Μάιο. Η αντιπολιτευόμενη φιλελεύθερη Προοδευτική Σλοβακία (PS) πήρε αιφνιδίως την πρωτιά με 27,8%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το κυβερνών Smer-SD του Φίτσο με 24,7%. Μολονότι ο ευρωσκεπτικιστής και φιλορώσος Σλοβάκος πρωθυπουργός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ψηφοθηρικά την ένοπλη επίθεση εναντίον του, κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι υποθάλπουν το εγχώριο «μίσος» που οδήγησε στην απόπειρα, το φιλοευρωπαϊκό PS συσπείρωσε τη δική του εκλογική βάση και επικράτησε.
Στην Ολλανδία την πάτησε αυτή τη φορά ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς, με το κόμμα του PVV να αυξάνει τις δυνάμεις του αλλά να έρχεται τελικά δεύτερο με 17,7% στις ευρωκάλπες, παρά τη σοκαριστική νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη. Την πρώτη θέση με 21,6% κατέκτησε η συμμαχία κεντροαριστερών κομμάτων και Πρασίνων GL-PvdA υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, ενώ τρίτο με 11,6% ήρθε το κεντροδεξιό VVD του πρώην πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε που θα συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το ακροδεξιό PVV του Βίλντερς.
Αντίθετα από την υπόλοιπη Ε.Ε., στις σκανδιναβικές χώρες τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και των Πρασίνων βγήκαν κερδισμένα σε σχέση με την Ακροδεξιά. Στη Σουηδία, νικητές με 24,9% αναδείχτηκαν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ δεύτεροι με 17,5% ήρθαν οι συγκυβερνώντες κεντροδεξιοί Μετριοπαθείς του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον. Σοβαρές απώλειες κατέγραψαν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, που στηρίζουν κοινοβουλευτικά τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, ξεμένοντας στην τέταρτη θέση με 13,2%. Τρίτοι με ενισχυμένο ποσοστό 13,8% ήρθαν οι Πράσινοι.
Στη Δανία, η Πράσινη Αριστερά του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος έκανε επίσης την έκπληξη, κερδίζοντας σημαντικές δυνάμεις για να υπερισχύσει τελικά με 17,4% των συγκυβερνώντων και ξενόφοβων Σοσιαλδημοκρατών της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντρικσεν, που ήρθαν δεύτεροι με 15,6%. Μείωση των ποσοστών του αλλά διατήρηση μίας έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο με 6,4% είδε το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, ενώ οι επίσης ακροδεξιοί πλην νεόκοποι Δανοί Δημοκράτες απέσπασαν μία έδρα με 7,4%. Στη Φινλανδία, τέλος, τη μεγάλη έκπληξη έκανε η σοσιαλιστική Αριστερή Συμμαχία, εκτινάσσοντας το ποσοστό της στο 17,3% και κατακτώντας τη δεύτερη θέση. Πρώτη με 24,8% βγήκε η συγκυβερνώσα κεντροδεξιά Εθνική Συμμαχία του πρωθυπουργού Πέτερι Ορπο, ενώ το επίσης συγκυβερνών ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών βούλιαξε στην έκτη θέση με συρρικνωμένο ποσοστό 7,6%.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας