Μετά τον πολιτικό σεισμό από την πρωτιά - σοκ της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές το Παρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε την ηχηρή ήττα και προκήρυξε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η ιστορική κυριαρχία του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, βυθίζει σε βαθιά πολιτική ασάφεια τη χώρα, καθώς θριάμβευσε με 32%, πολύ μπροστά από την υποψήφια του Μακρόν Βαλερί Αγιέ (14,5%) και τον σοσιαλιστή Ραφέλ Γκλυκσμάν (14%).
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Σεμπαστιάν Σενί, ανακοίνωσε πως ο Ζορντάν Μπαρντελά θα είναι ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία. «Εξελέγη ευρωβουλευτής, άρα έχει ήδη το λαϊκό χρίσμα» και «είναι ο υποψήφιος μας για να πάει στο Ματινιόν», το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, δήλωσε ο Σενί στον ραδιοσταθμό RTL.
Ο Συναγερμός είναι «έτοιμος να ασκήσει την εξουσία», υποστήριξε χθες η Λεπέν, πριν από μια συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με τον Μπαρντελά σε σχήμα που μιμείται ένα υπουργικό συμβούλιο.
Η χώρα ζει πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς με την εκστρατεία - αστραπή να διαρκεί τρεις εβδομάδες. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσει ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου, ακριβώς πριν από τους Ολυμπιακους Αγώνες του Παρισιού (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου).
Η τιμωρητική ψήφος έφτασε σε ποσοστά ρεκόρ. Ο Μακρόν διέλυσε χθες την Εθνοσυνέλευση με αναλυτές, όπως η Σελίν Μπρακ από το ινστιτούτο Odoxa, να μιλούν για «κίνηση πόκερ», αν και «υπάρχει πολύ ισχυρή βούληση εκ μέρους των Γάλλων να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο Γάλλος πρόεδρος βάζει «ένα εξαιρετικά παρακινδυνευμένο στοίχημα», έστω κι αν «θα υπάρξουν ασφαλώς πολύ διαφορετικές συμπεριφορές των ψηφοφόρων» ανάμεσα στις βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, εκτιμά ο ιστορικός Ζαν Γκαρίγκ. «Αυτές οι εκλογές θα θέσουν τους Γάλλους ενώπιον του τετελεσμένου: θέλουμε μια κυβέρνηση RN;».
Ο Μακρόν του κράτους πρόκειται να μεταβεί σήμερα σε εκδηλώσεις στο κέντρο της χώρας, όμως υποσχέθηκε να μιλήσει αυτή την εβδομάδα σχετικά με «τον προσανατολισμό» που θεωρεί «σωστό για το έθνος». «Ο πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία για κάτι που έμοιαζε σε όλους αναπόφευκτο», είπε ένα μέλος της κυβέρνηση, εξαιτίας της επίδοσης σχεδόν «40%» για «την άκρα δεξιά», υπογράμμισε προσθέτοντας τα ποσοστά του RN και του κόμματος Reconquête! (5,3%).
Ο Στεφάν Σεζουρνέ, υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κόμματος Αναγέννηση, απηύθυνε έκκληση για «την κινητοποίηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων». «Πληρώνουμε και εδώ το λογαριασμό του μακρονισμού, απάντησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Μπορίς Βαλό.
Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε από την πλευρά του ότι «αναπτύχθηκε μια σχέση δυνάμεων» ανάμεσα στα κόμματα της αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές με τη θέση που απέσπασε ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν μπροστά από την υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) Μανόν Ομπρί (9,1% ως 10,1%).
Θα συνεργαστούν ξανά οι αριστερές δυνάμεις;
Οι δηλώσεις θα εξεταστούν εξονυχιστικά στους κόλπους της αριστεράς η οποία το 2022 είχε εκλέξει 151 βουλευτές χάρη σε μια συμμαχία, τη Nupes, η οποία κατέρρευσε το περασμένο φθινόπωρο. Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει παρόμοια συνεργασία; Η εξίσωση θα είναι δύσκολο να επιλυθεί καθώς η γαλλική αριστερά κατέρρευσε σ' αυτές τις ευρωεκλογές με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε σοσιαλιστές και «ανυπότακτους» και με τους τελευταίους να έχουν ήδη αρχίσει από χθες, Κυριακή, την προεκλογική εκστρατεία τους με μια απρογραμμάτιστη συγκέντρωση στο Παρίσι.
Μερικοί στην LFI ελπίζουν σε μια συνεννόηση στην αριστερά για να επανεκλεγούν κατ' ελάχιστον οι απερχόμενοι βουλευτές της Nupes. «Θα κάνουμε εκστρατεία για να πάμε στο Ματινιόν», το γαλλικό πρωθυπουργικό μέγαρο, δήλωσε ο συντονιστής της LFI Μανουέλ Μπομπάρ, ο οποίος υποστηρίζει τη συνέχιση «της πορείας συσπείρωσης που άρχισε» το 2022, μολονότι κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι του «γύρισε την πλάτη».
Αναμένονται και άλλες τοποθετήσεις, ιδιαίτερα από το προεδρικό στρατόπεδο. Η απερχόμενη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον-Πιβέ είναι προσκεκλημένη σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εν δυνάμει υποψήφιος για το 2027, εξακολουθεί να μην έχει αντιδράσει στις συνέπειες αυτών των εκλογών.
Στο μεταξύ, στην Εθνοσυνέλευση τα πάντα έχουν ανασταλεί. «Όλο το πρόγραμμα ακυρώθηκε. Είναι λίγο σαν χτύπημα με ρόπαλο. Κανένας δεν το είχε δει να έρχεται», λέει μια κοινοβουλευτική πηγή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας