Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι ο Τζο Μπάιντεν ήρε την απαγόρευση χρήσης αμερικανικών όπλων εναντίον ρωσικών στόχων, με τον επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Βουλής να προειδοποιεί για «ασύμμετρη απάντηση».
Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια στο Κίεβο να χτυπήσει αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου (με τον κίνδυνο τα χτυπήματα να πλήξουν και ρωσικό έδαφος) χρησιμοποιώντας όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA o Ρώσος βουλευτής Αντρέι Καρταπόλοφ δήλωσε ότι αυτή η απόφαση του Αμερικανού προέδρου δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση και πως θα πρέπει η Δύση να περιμένει «ασύμμετρη απάντηση», αφήνοντας να εννοηθεί τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Στο συγκρουσιακό αυτό κλίμα συνέβαλε και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που με ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».
Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας μόλις χθες στο κοινοβούλιο της χώρας, είχε πει για τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ότι έχουν γίνει «συνεργοί στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου». Ειδικά όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία πολεμικών αεροσκαφών F16, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, επεσήμανε ότι η Ρωσία θεωρεί αυτή την κίνηση «μήνυμα» του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα.
Και εξέφρασε την έμμεση απειλή ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.
Επιχείρηση κατευνασμού από το ΝΑΤΟ
Απαντώντας στις ρωσικές απειλές, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε να τις απορρίπτει, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο» και πως «αποτελεί μέρος των προσπαθειών του προέδρου Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία».
Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που πιέζει τις χώρες να αποστείλουν περισσότερα όπλα και πυραύλους στην Ουκρανία, είχε καλέσει τις δυτικές πρωτεύουσες να άρουν περιορισμούς που «δένουν τα χέρια των Ουκρανών πίσω από την πλάτη τους».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε επίσης ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους. «Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε.
Και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τη συνέχισε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία».
Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.
Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που διοχέτευσαν την πληροφορία ότι ο Μπάιντεν «έδωσε την εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο», υποστηρίζουν ότι «δεν έχει αλλάξει» η πολιτική των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα ενός της Ρωσίας. Αξιωματούχος επίσης τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα για να πλήττει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Πάντως, πλέον η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον ουκρανικού εδάφους.
Και το Βερολίνο αναφέρει ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παραδίδει ενάντια σε επιθέσεις από θέσεις πάνω από τα ρωσικά σύνορα.
Η Γερμανία επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας