Ηρθε, υπέγραψε συμφωνία για 30 μαχητικά F16 και απήλθε ο Ουκρανός πρόεδρος. Μετά τη Μαδρίτη, η οποία δεσμεύτηκε για βοήθεια ύψους ενός δισ. ευρώ για το Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε με τις Βρυξέλλες μια αμυντική συμφωνία ασφαλείας, ύψους 977 εκατομμυρίων ευρώ.
Κι αν διμερώς τα πράγματα πηγαίνουν καλά για την Ουκρανία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η προσπάθεια ενίσχυσης της εμπόλεμης χώρας έχει μπλοκάρει στην αντίσταση της Ουγγαρίας. Για ακόμα μία φορά, η Βουδαπέστη αρνείται να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 6,6 δισ. ευρώ για αγορά πυρομαχικών και όπλων.
Στη συμφωνία Βελγίου-Ουκρανίας, μέρος της αποτελεί η παροχή 30 μαχητικών F-16 στην Ουκρανία μέχρι το 2028, προβλέποντας επίσης την παροχή τεθωρακισμένων οχημάτων, εξοπλισμού και αεράμυνας, καθώς και αποναρκοθέτηση. Στο κείμενο προβλέπεται η στήριξη στην ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας και στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Ολα αυτά έρχονται ως απάντηση σε έναν εγκληματικό πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία και μόνο η Ρωσία είναι υπεύθυνη γι' αυτόν. Το ζήτημα της δικαιοσύνης είναι θεμελιώδες. Αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο και τη δίκαιη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ώστε να προστατευθούν ζωές και να επανέλθουν η ομαλότητα και η καθημερινότητα μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξή του και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, όπως και στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Ενα πράγμα είναι για εμάς απολύτως ξεκάθαρο, τόσο για εσάς όσο και για τον πληθυσμό της Ουκρανίας. Οτι δικαιούστε τα κατάλληλα εργαλεία για να προστατεύσετε τον λαό σας έναντι μιας εντελώς παράνομης επιθετικότητας», ανέφερε ο Αλεξάντερ ντε Κρου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, πάντως, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ενόψει της επικείμενης ειρηνευτικής συνόδου κορυφής στην Ελβετία, λέγοντας ότι η απουσία του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, θα έκανε χαρούμενο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ΗΠΑ στηρίζουν μεν τη σύνοδο, αλλά ο Μπάιντεν ήθελε να παρευρεθεί σε προεκλογική συγκέντρωση παρουσία του Τζορτζ Κλούνεϊ και της Τζούλια Ρόμπερτς στο Λος Αντζελες. Ο Ζελένσκι διεκδικεί την αυτοπρόσωπη παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε επίσης την άρση των περιορισμών για όπλα και υλικά από ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να μπορεί να πλήξει ρωσικούς στόχους. «Είναι θέμα του κάθε κράτους-μέλους», ήταν η απάντηση του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι υπουργοί Αμυνας που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, πάντως, συμφώνησαν να εισπράττουν τα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια υπέρ της Ουκρανίας για τις πολεμικές της ανάγκες - υπολογίζονται σε 3 δισ. τον χρόνο.
Οι 27 συζήτησαν και την πρόταση Μητσοτάκη-Τουσκ για την ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, για την οποία όμως αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες. «Το οικονομικό είναι το λιγότερο», ανέφερε ο Μπορέλ. «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας