Μοιάζει με ανέκδοτο, αλλά δεν είναι. Ενας αυτοαποκαλούμενος «πρίγκιπας», η Ρωσίδα φιλενάδα του, μια πρώην βουλεύτρια του ακροδεξιού AfD και απόστρατοι αξιωματικοί του γερμανικού στρατού κάθονται από χθες στο σκαμνί δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, κατηγορούμενοι ως πρωτεργάτες εσχάτης προδοσίας και τρομοκρατικής συνωμοσίας με σκοπό τη βίαιη ανατροπή της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται για ακίνδυνους τρελάρες, αλλά για επικίνδυνους υπόπτους για τρομοκρατία», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, καθώς όλοι τους είναι ηγετικά στελέχη του αναθεωρητικού κινήματος των Πολιτών του Ράιχ (Reichsbürger) με περίπου 23.000 μέλη σε όλη τη Γερμανία, που αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους, επιδιώκοντας επαναχάραξη των συνόρων του στις γραμμές προ του 1918.
Η ηγετική ομάδα των επίδοξων πραξικοπηματιών, που αναφέρεται ως Πατριωτική Ενωση, «γνώριζε ότι η αρπαγή της εξουσίας θα συνεπαγόταν τη δολοφονία ανθρώπων», επισήμαναν οι εισαγγελείς. Από τους εννιά κατηγορούμενους αυτής της δίκης ξεχωρίζει ο 72χρονος «πρίγκιπας» Χάινριχ 13ος του Ρόις, όπως αυτοαποκαλείται, επενδυτής ακινήτων που θεωρείται επικεφαλής του όλου συνωμοτικού σχεδίου, σκοπεύοντας μάλιστα να αναλάβει καγκελάριος στη θέση του Ολαφ Σολτς. Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων εισβολή στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική Βουλή, ομηρία βουλευτών και τηλεοπτική διαπόμπευση του Σολτς σιδεροδέσμιου, με την προσδοκία να στραφεί η κοινή γνώμη υπέρ του πραξικοπήματος. Για το πόστο της υπουργού Δικαιοσύνης προοριζόταν η Μπίργκιτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, δικαστίνα και πρώην βουλεύτρια του ακροδεξιού AfD, η οποία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, εκμεταλλεύτηκε τα βουλευτικά της προνόμια για να κάνει μαζί με συνεργούς της αναγνωριστική κατόπτευση του χώρου γύρω από το κτίριο της Μπούντεσταγκ.
Πεπεισμένοι ότι η Γερμανία κυβερνάται από ένα «βαθύ κράτος» και σκοπεύοντας να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο, οι κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει υποστήριξη από Ρώσους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων στη διάρκεια συναντήσεων σε ρωσικά προξενεία στη Γερμανία και στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα. Πίστευαν δε σε ένα «συνονθύλευμα θεωριών συνωμοσίας», όπως του ακροδεξιού αμερικανικού κινήματος QΑnon, μέλη του οποίου είχαν συμμετάσχει στην αιματηρή εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021. Οι συλλήψεις των κατηγορουμένων τον Δεκέμβριο του 2022 είχαν προκαλέσει σοκ στη Γερμανία, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχαν συγκεντρώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε χρυσό και μετρητά, εκατοντάδες πυροβόλα όπλα, δεκάδες χιλιάδες σφαίρες και εκρηκτικά. Είχαν αποκτήσει επίσης δορυφορικά τηλέφωνα για να παραμένουν σε επαφή, αφού σχεδίαζαν να διακόψουν τα εθνικά δίκτυα επικοινωνιών και ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με το ογκώδες κατηγορητήριο, πρόκειται ίσως για «τη μεγαλύτερη συνωμοσία που έχει ενορχηστρωθεί ποτέ στην Ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας» της Γερμανίας. Η πολύκροτη δίκη είναι η δεύτερη από τις τρεις συνολικά, με 26 κατηγορούμενους στο εδώλιο. Στη Στουτγάρδη δικάζονται ήδη μέλη της παραστρατιωτικής πτέρυγας της Πατριωτικής Ενωσης, ενώ τον Ιούνιο ξεκινά στο Μόναχο η δίκη μελών της λεγόμενης «εσωτερικής πτέρυγας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας