Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σλοβακία, απόπειρα δολοφονίας
«Η βία δεν είναι ο δρόμος» και «Όχι στη βία» γράφουν τα πανό στην Μπάνσκα Μπίστρικα, την πόλη στο νοσοκομείο της οποίας νοσηλεύεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας | AP Photo/Denes Erdos

Επικίνδυνα διχασμένη η κοινωνία μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Φίτσο

Αλληλοκατηγορίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για καλλιέργεια μίσους • Οι αποφάσεις του Φίτσο που προκάλεσαν αντιδράσεις και η πρόβλεψή του για... πολιτική δολοφονία

Η απόπειρα εις βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο την περασμένη Τετάρτη έχει προκαλέσει πολλά και δυσάρεστα συναισθήματα στην κοινωνία της Σλοβακίας, που εμφανίζεται διχασμένη και τροχιά σύγκρουσης. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το βράδυ της Παρασκευής, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, ενώ τονίστηκε ότι νέες ανακοινώσεις θα γίνουν «όταν το επιτρέψει η κατάσταση».

Η σλοβακική κοινωνία, όπως και τα κόμματα, βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση, κυρίως όσον αφορά της στάση της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, με το κυβερνών κόμμα και τον πρόεδρο Πελεγκρίνι να χαρακτηρίζονται φιλορώσοι, καθώς δεν συμφωνούν με την αποστολή όπλων στο Κίεβο και καλούν σε ειρήνευση, ενώ η αντιπολίτευση θεωρείται φιλοδυτική, στηρίζοντας τις αποφάσεις στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο, ακολουθώντας τις θέσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Επιπλέον, ο Ρόμπερτ Φίτσο και το κόμμα του διατηρούν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία, αυξάνοντας την ανησυχία ότι μπορεί να ακολουθήσει τις πολιτικές περιορισμού των ελευθεριών και της δικαιοσύνης.

Ρόμπερτ Φίτσο | AP Photo/Denes Erdos, File

Η κατάσταση δείχνει εξαιρετικά επικίνδυνη, με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Μιχάλ Σιμέτσκα να καταγγέλλει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν δεχθεί απειλές για τη ζωή τους. Ο Σιμέτσκα ήταν από τους πρώτους που καταδίκασαν τη δολοφονική απόπειρα εις βάρους του Φίτσο, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες συνιστούν «επίθεση στη δημοκρατία». 

Οι επικριτές του Σλοβάκου πρωθυπουργού αποδίδουν στον ίδιο και τους συμμάχους την ευθύνη για τη δολοφονική απόπειρα από ένα άνθρωπο που χαρακτηρίστηκε «μοναχικός λύκος», υποστηρίζοντας ότι πληρώνουν το διχαστικό κλίμα που καλλιεργούσαν επί μακρό χρονικό διάστημα. Επίσης, εκφράζονται ανησυχίες, κυρίως από δημοσιογράφους και ΜΜΕ ότι το τρομακτικό αυτό περιστατικό, πρωτόγνωρο για μια δημοκρατία στην καρδιά της Ευρώπης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την καταστολή των ανεξάρτητων φωνών από την κυβέρνηση Φίτσο, η οποία έχει δεχθεί κριτική για επιθέσεις σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και την κατάργηση γραφείου ειδικής εισαγγελίας για τη διαφθορά.

«Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι»

Σύμφωνα με τον Μίλαν Νιτς, αναλυτή στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και πρώην σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβακίας, που μίλησε στον Guardian, «το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι». Και εξήγησε γιατί: «Η Σλοβακία είναι μια από τις πιο πολωμένες χώρες στην Ευρώπη με τακτικές απειλές κατά των πολιτικών». Επισήμανε επίσης ότι η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας, Σουζάνα Τσαπούτοβα, αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά, διότι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της.

Τον πολιτικό και κοινωνικό διχασμό στη Σλοβακία περιέγραψε στο πρακτορείο Reuters και ο Λιούμπος Όσβαλντ, δημοτικός σύμβουλος της πόλης Χάντλοβα, όπου έγινε η δολοφονική επίθεση: 

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό: γείτονες μισούν ο ένας τον άλλο επειδή δεν έχουν τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Το αισθάνομαι και στο δημοτικό συμβούλιο. Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξάψουν συναισθήματα και να υποκινήσουν μίσος».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Κάλινακ | AP Photo/Denes Erdos

Αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης κατηγορούν την αντιπολίτευση για υποκίνηση μίσους. Ο αντιπρόεδρός της και υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Κάλινακ, ενώ αμέσως μετά τη δολοφονική απόπειρα καλούσε τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να «να μπει η χώρα στον δρόμο της ανεκτικότητας», στη συνέχεια κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα ΜΜΕ ότι προκάλεσαν την επιθετικότητα, ενθαρρύνοντας τις διαμαρτυρίες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Πολίτες στους δρόμους

Από τον περασμένο Οκτώβριο, που ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν τακτικά στους δρόμους αντιδρώντας στα μέτρα που λαμβάνει και κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί «αρπαγή της εξουσίας».

Η πιο σημαντική αλλαγή ήταν απόφαση να καταργηθεί η εισαγγελία που ασχολείται με τη διαφθορά σε υψηλά επίπεδα, παράλληλα με τα σχέδια για χαλάρωση των ποινών για δωροδοκία, ανανέωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και περιορισμό της επιρροής μη κυβερνητικών οργανώσεων. Επίσης, τερμάτισε την κυβερνητική στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Αυτές οι αποφάσεις ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάτους Σουτάι Έστοκ, που όπλισαν το χέρι του δράστη της επίθεσης.

Επίσης, ο Φίτσο είχε επιτεθεί τακτικά στα ΜΜΕ, κατηγορώντας τα ότι παίζουν το παιχνίδι της αντιπολίτευσης, ενώ κατηγορούσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για χυδαία και επικίνδυνη συμπεριφορά. Έλεγε: «Είναι χυδαίοι και βρίζουν τα μέλη της κυβέρνησης στον δρόμο... Περιμένω μόνο πότε μέχρι αυτή η συμπεριφορά θα οδηγήσει σε δολοφονία κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους».

Στο δικαστήριο ο δράστης

Ο ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο έφτασε στο ποινικό δικαστήριο του Πέζινοκ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβα, το οποίο αναμένεται να δώσει εντολή για την προφυλάκισή του. Ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε από τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης ως ο 71χρονος ποιητής Γιουράι Σίντουλα, πυροβόλησε πέντε φορές τον Σλοβάκο πρωθυπουργό. Τον πέτυχε τις τέσσερις τραυματίζοντάς τον στο στήθος και την κοιλιακή χώρα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επικίνδυνα διχασμένη η κοινωνία μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Φίτσο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας