Νέα δικαστική ήττα υπέστη χθες η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αφού απέτυχε ξανά η απόπειρα να σταματήσει τη νόμιμη παρακολούθησή της από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες με πρόφαση ότι δήθεν διώκεται πολιτικά και δη προεκλογικά, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου αλλά και η κρίσιμη τριπλή κάλπη του Σεπτέμβρη στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια Σαξονίας, Θουριγγίας και Βρανδεμβούργου, όπου εμφανίζεται πρώτο κόμμα με βάση τις δημοσκοπήσεις. Η νομική διαμάχη ξεκίνησε το 2021, όταν το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) -η εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας- χαρακτήρισε σύσσωμο το AfD ως «ύποπτη» εξτρεμιστική οντότητα εξαιτίας της δυνητικής απειλής που συνιστά για τη δημοκρατία, θέτοντας επίσημα υπό παρακολούθηση στελέχη του και στρατολογώντας πληροφοριοδότες από το εσωτερικό του.
Χθες το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο του Μούνστερ επικύρωσε απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Κολονίας το 2022, κρίνοντας ότι το BfV νομιμοποιείται να συνεχίσει να παρακολουθεί το AfD λόγω της μισαλλόδοξης ρητορικής στελεχών του κόμματος ενάντια σε μουσουλμάνους και μετανάστες που ζουν στη Γερμανία. Οι δικαστές, αναφέρει το σκεπτικό τους, έλαβαν γνώση «μεγάλου αριθμού δηλώσεων κατά μεταναστών, οι οποίες συστηματικά προωθούν τον εξοστρακισμό τους -άσχετα από τον βαθμό ένταξής τους στη γερμανική κοινωνία- και αμφισβητούν την πλήρη ενσωμάτωσή τους στον γερμανικό λαό, παρά τη γερμανική τους υπηκοότητα». Δηλώνουν μάλιστα «πεπεισμένοι ότι υπάρχουν επαρκείς βάσιμες ενδείξεις ότι το AfD επιδιώκει ενέργειες που στρέφονται κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων και κατά της αρχής της δημοκρατίας». «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ότι τουλάχιστον ένα μέρος του κόμματος θέλει να αποδώσει καθεστώς β’ κατηγορίας σε Γερμανούς πολίτες με μεταναστευτικό υπόβαθρο».
Οι συνήγοροι του AfD υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν «παρεκκλίσεις μεμονωμένων ατόμων» και δεν θα έπρεπε να αποδοθούν στο σύνολο του κόμματος. Οι δικηγόροι του BfV ωστόσο κατέρριψαν τον ισχυρισμό, τονίζοντας πως οι δηλώσεις είναι αποκαλυπτικές του εξτρεμισμού του AfD, έχουν γίνει από εκλεγμένους και υψηλόβαθμους κομματικούς αξιωματούχους με σημαντική πολιτική επιρροή και σωρευτικά έχουν «ξεκάθαρα» αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική ζωή της Γερμανίας. Το ακροδεξιό κόμμα απάντησε στην απόφαση, καταφεύγοντας ως συνήθως στη θεωρία της ενορχήστρωσης μιας κρατικής και μιντιακής συνωμοσίας εναντίον του. «Το κατεστημένο αυτού του κράτους -κι αυτό περιλαμβάνει το BfV και τα ΜΜΕ- χρησιμοποιείται για να μας αποκλείσει από τον δημοκρατικό ανταγωνισμό», δηλαδή τις εκλογές, ισχυρίστηκε η συμπρόεδρος του AfD, Αλίς Βάιντελ, προαναγγέλλοντας την άσκηση έφεσης και στη χθεσινή ετυμηγορία.
Παρά τα σκάνδαλα και τις κατηγορίες για ύπαρξη κατασκόπων της Κίνας και πρακτόρων της Ρωσίας στο εσωτερικό του, παρά και τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του στη Γερμανία -διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν και από το προεκλογικό κύμα βίας κατά προοδευτικών πολιτικών από ακροδεξιούς και από το πρόσφατο ξεσκέπασμα της συμμετοχής στελεχών (και) του AfD σε συνωμοτική συνάντηση στο Πότσνταμ με άλλους νεοναζιστές/εξτρεμιστές που εξυφαίνουν καταχθόνια σχέδια για απελάσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμα και Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικές ρίζες- το AfD δεν εμφανίζει σοβαρές δημοσκοπικές απώλειες ενόψει ευρωεκλογών.
Παραμένει δεύτερο κόμμα πανεθνικά, πίσω από τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU), κι αυτό οφείλεται, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, και στη στρατηγική «κανονικοποίησης» θέσεων ταμπού που εφαρμόζει, καταφέρνοντας να πείσει αξιοσημείωτη μερίδα «αντισυστημικών» ψηφοφόρων.
«Εχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν ότι πολλά από τα σκάνδαλα [του AfD] δεν κατάφεραν να επιδράσουν και όχι λιγότεροι αλλά περισσότεροι άνθρωποι το ψήφισαν, τόσο στα ανατολικά όσο και στα δυτικά, επειδή δεν αναζητούν ένα κόμμα που επιδιώκει εποικοδομητικές λύσεις στο κοινοβούλιο, αλλά ένα κόμμα που θέλει να υπονομεύσει το ισχύον σύστημα», εκτιμά ο Μπένγιαμιν Χούνε, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Κέμνιτς στη Σαξονία. «Μιλάμε για αφοσιωμένους ακροδεξιούς εξτρεμιστές που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στη δημοκρατία», γι’ αυτό και θεωρούνται τόσο επικίνδυνοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας