«Οταν βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ και τώρα στην Αυστραλία, ελπίζουμε πραγματικά να πιάσει κι εδώ στη Γαλλία. Ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει ρόλο να παίξει». «Ελπίζουμε να επεκταθεί σε όλα τα πανεπιστήμια και πέρα απ’ αυτά. Δεν θα το βάλουμε κάτω μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα».
Ολο και πιο... μεταδοτικό γίνεται μέρα με τη μέρα το κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων και καταλήψεων -σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αποδεκατισμένους Παλαιστινίους της Γάζας- σε αμερικανικά και πλέον σε γαλλικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, με επίκεντρο τώρα το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (Sciences Po). Απτόητοι από τη βίαιη αστυνομική επιχείρηση τη νύχτα της Τετάρτης, όταν δυνάμεις ένστολων διέλυσαν τη συμβολική κατάληψη αμφιθεάτρου κατόπιν κλήσης της διοίκησης, δεκάδες φοιτητές απέκλεισαν χθες μια από τις εισόδους του πανεπιστημίου στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Οι κινητοποιήσεις τους είχαν συνεχιστεί και την Πέμπτη, με βασικά αιτήματα προς τις διοικητικές αρχές του Sciences Po «να διακόψουν τους δεσμούς με πανεπιστήμια και εταιρείες του Ισραήλ που είναι συνένοχοι στη γενοκτονία στη Γάζα» και «να σταματήσουν την κατάπνιξη των φιλοπαλαιστινιακών φωνών στην πανεπιστημιούπολη». «Ο διευθυντής παραβίασε κόκκινη γραμμή αποφασίζοντας να στείλει την αστυνομία» κατήγγειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέλος του συλλόγου φοιτητών, οι επικεφαλής του οποίου έκαναν λόγο για «σοκαριστική» επιλογή που αντανακλά «μια πρωτοφανή αυταρχική στροφή».
Μέρες δεκαετίας του ’60 θυμίζει ολοένα δε και το αντιπολεμικό κίνημα σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ - κίνημα που φουντώνει καθημερινά, σε πείσμα όχι μόνο της αστυνομικής καταστολής αλλά και της φιλοϊσραηλινής κυβέρνησης Μπάιντεν που ζορίζεται όλο και περισσότερο από τον προεκλογικό ξεσηκωμό νεαρών και προοδευτικών ανθρώπων, οι οποίοι από παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών απειλούν να τους γυρίσουν την πλάτη στις προεδρικές κάλπες του Νοέμβρη, με κίνδυνο να στερήσουν πολύτιμες δυνάμεις από τον Αμερικανό πρόεδρο στη νέα μονομαχία του με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Οι μέθοδοι καταστολής μάλιστα έχουν γίνει πια βάναυσες, αφού δεν περιλαμβάνουν πλέον μόνο απρόκλητους ξυλοδαρμούς και εκατοντάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών όσο και καθηγητών που τους υποστηρίζουν, αλλά ρίψη πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων, όπως συνέβη στο Πανεπιστήμιο Εμορι της Τζόρτζια.
«Μας λένε τρομοκράτες, μας λένε βίαιους. Είναι όμως αυτοί που κάλεσαν την αστυνομία. [...] Η αστυνομία είναι αυτή με τα όπλα, η αστυνομία είναι αυτή με τα τέιζερ, εμείς έχουμε μόνο τη φωνή μας», διαμαρτυρόταν δίκαια φοιτήτρια στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, λίκνο του φοιτητικού ξεσηκωμού για τη γενοκτονία στη Γάζα. Παρότι ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε τον δήθεν «κραυγαλέο αντισημιτισμό» που «δεν έχει θέση στις πανεπιστημιουπόλεις», ξεχνώντας βολικά τη συμμετοχή αντισιωνιστών Εβραίων φοιτητών στις κινητοποιήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας