Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ρίσι Σούνακ
Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, έχει επενδύσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική | Toby Melville/Pool Photo via AP

Το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για απελάσεις αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Liberty και η Freedom from Torture, έχουν χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και τη συμφωνία Βρετανίας-Ρουάντας «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας πως το βρετανικό κοινοβούλιο μετατράπηκε σε «τόπο εγκλήματος»

Έπειτα από πολλούς μήνες αντεγκλήσεων, δικαστικών προσφυγών και τροπολογιών επί τροπολογιών, η κυβέρνηση των Συντηρητικών κατόρθωσε να περάσει από το βρετανικό Κοινοβούλιο το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Το νομοσχέδιο έχει επικριθεί από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ρατσιστικό, καθώς αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και τις πρόνοιές του για την προστασία των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών. 

Το νομοσχέδιο, που αποτελούσε στοίχημα για την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, που βρίσκεται υπό πίεση λόγω των χαμηλών ποσοστό των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις και έχει επενδύσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει, ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρες αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωνε ότι η Βουλή θα μείνει ανοιχτή μέχρι να περάσει το νομοσχέδιο.

Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων, της Άνω Βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου τελικά συμφώνησαν να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω τροπολογίες, γεγονός που εγγυάται πως θα τεθεί σε ισχύ. Ο Ρίσι Σούνακ, ώρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, διαβεβαίωνε πως η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη» να αρχίσει να απελαύνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα μέσα σε 10 ως 12 εβδομάδες και ότι από τον Ιούλιο θα γίνονται τακτικές πτήσεις προς την αφρικανική χώρα με την οποία έχει υπογραφεί συμφωνία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Ο Ρίσι Σούνακ, που βλέπει την εκλογική ήττα να έρχεται, δήλωσε ότι έχει ξεπεραστεί και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την άρνηση των κρατικών αερογραμμών της Ρουάντας να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι έχουν ήδη κλείσει πτήσεις τσάρτερ για την απέλαση των προσφύγων και μεταναστών.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και το Κιγκάλι προβλέπει την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών στη Ρουάντα για την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει τη Ρουάντα ασφαλή τρίτη χώρα και την παρουσιάζει ως μια από τις πιο σταθερές στην αφρικανική ήπειρο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμι, κατηγορείται πως κυβερνά επιβάλλοντας κλίμα τρόμου, καταπνίγοντας κάθε διαφωνία και την ελευθερία της έκφρασης. Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Liberty και η Freedom from Torture, έχουν χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο και τη συμφωνία Βρετανίας-Ρουάντας «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», προσθέτοντας πως το βρετανικό κοινοβούλιο μετατράπηκε σε «τόπο εγκλήματος».

Οργανώσεις για τα δικαιώματα ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κανένα ξένο δικαστήριο δεν θα μας εμποδίσει». 

Συμβούλιο της Ευρώπης: Εγείρονται σοβαρά ζητήματα

Σχολιάζοντας τις εξελιξεις, ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μάικλ Ο'Φλάχερτι, δήλωσε ότι η έγκριση του νομοσχεδίου «εγείρει σημαντικά ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και το κράτος δικαίου γενικότερα» κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «να απέχει από την απομάκρυνση ατόμων βάσει της πολιτικής της Ρουάντα και να αντιστρέψει την αποτελεσματική παραβίαση της δικαστικής ανεξαρτησίας από το νομοσχέδιο».

Όπως επισήμανε, «η διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης είναι αναμφίβολα μια πολύπλοκη προσπάθεια για τα κράτη, αλλά πρέπει πάντα να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα. Από αυτή την άποψη, ανησυχώ ότι το νομοσχέδιο για απελάσεις στη Ρουάντα επιτρέπει την εφαρμογή μιας πολιτικής απομάκρυνσης ανθρώπων στη Ρουάντα χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση των αιτημάτων τους για άσυλο από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στην πλειονότητα των υποθέσεων Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο εμποδίζει τα άτομα που αντιμετωπίζουν απομάκρυνση στη Ρουάντα να έχουν πρόσβαση σε ένδικα μέσα για πιθανές παραβιάσεις της απόλυτης απαγόρευσης επαναπροώθησης, ενώ επίσης αποκλείει σημαντικά τη δυνατότητα των δικαστηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου να εξετάσουν πλήρως και ανεξάρτητα τα ζητήματα που τίθενται ενώπιόν τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για απελάσεις αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας