Παρατείνεται κι άλλο η βασανιστική αναμονή του φυλακισμένου Τζούλιαν Ασάνζ, που δίνει ύστατη μάχη ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης για να αποτρέψει την επαπειλούμενη έκδοσή του από τη Βρετανία στις ΗΠΑ σε μια εμβληματική υπόθεση για την ελευθεροτυπία παγκοσμίως. Διμελές δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε χθες ότι ο ιδρυτής των Wikileaks δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών για κατασκοπία, αν οι αμερικανικές αρχές δεν εγγυηθούν πρώτα ότι δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.
Πιο συγκεκριμένα, οι δύο δικαστές αποφάσισαν να δώσουν στις αμερικανικές αρχές προθεσμία τριών εβδομάδων για να παράσχουν «ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις» ότι ο Ασάνζ θα έχει δίκαιη δίκη, ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματά του με βάση την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για την ελευθερία του λόγου και ότι δεν θα αντιμετωπίσει την εσχάτη των ποινών.
Σε περίπτωση που οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν δοθούν μέχρι τις 16 Απριλίου θα επιτραπεί στον 52χρονο Αυστραλό να προσπαθήσει για τελευταία φορά να εφεσιβάλει την -ειλημμένη από το 2022- απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ, με την ακροαματική διαδικασία να ορίζεται στις 20 Μαΐου. Αν όμως οι διαβεβαιώσεις δοθούν έγκαιρα και πείσουν το δικαστήριο, ο Ασάνζ θα έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στη Βρετανία και πιθανότατα θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η σύζυγός του και δικηγόρος, Στέλλα Ασάνζ, δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση. «Αυτό που έκαναν τα δικαστήρια ήταν να προκαλέσουν μια πολιτική παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες... ώστε να στείλουν μια επιστολή που να λέει “όλα είναι εντάξει”» κατήγγειλε. «Το βρίσκω απίστευτο. Η υπόθεση αυτή είναι μια πράξη εκδίκησης... Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα έπρεπε να δίνει διαβεβαιώσεις. Θα έπρεπε να αποσύρει αυτή την επαίσχυντη δίωξη, που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει ασκηθεί».
Ο Ασάνζ αντιμετωπίζει εξοντωτική ποινή κάθειρξης έως και 175 χρόνων αν καταδικαστεί στις ΗΠΑ για τις 17 κατηγορίες κατασκοπίας που του έχουν απαγγελθεί, επειδή δημοσιοποίησε το 2010 στα Wikileaks τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων, που αποκάλυψαν μεταξύ άλλων εγκλήματα πολέμου του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η νομική ομάδα του επιμένει ότι η δίωξή του είναι πολιτική και γίνεται για λόγους φίμωσης και παραδειγματισμού, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει η ζωή του αν εκδοθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την προηγούμενη βδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε το ενδεχόμενο να προσφέρει στον Ασάνζ συμβιβαστική συμφωνία: να αποσυρθούν οι κατηγορίες για τα κακουργήματα που αντιμετωπίζει με βάση τον νόμο περί κατασκοπίας, αν εκείνος δηλώσει ένοχος για το πλημμέλημα της κακοδιαχείρισης διαβαθμισμένων εγγράφων. Θα μπορούσε, λέει, να υποβάλει την ομολογία του εξ αποστάσεως από το Λονδίνο και στη συνέχεια να αφεθεί ελεύθερος στη Βρετανία, αφού έχει ήδη παραμείνει πέντε χρόνια κρατούμενος σε βρετανική φυλακή. Οι δικηγόροι του πάντως δήλωσαν πως δεν τους έχει «δοθεί καμία ένδειξη» ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να αλλάξει την άτεγκτη στάση της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας