Σφοδρά επικριτικές προς το Κρεμλίνο εμφανίστηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία, με αφορμή το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση επιμένει να συνδέει την τρομοκρατική επίθεση με τα δεκάδες θύματα σε συναυλιακό χώρο με την Ουκρανία. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για την αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, πράγμα που δεν απέκλεισε και η Μόσχα, παρά την εκατέρωθεν επιφυλακτικότητα -ακόμη και εχθρότητα- λόγω του ουκρανικού.
Πάντως, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Παρίσι υποστηρίζουν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το συγκλονιστικό αυτό γεγονός για να εντείνει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, την ώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ενώ και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη, καμία απόδειξη ότι η Ουκρανία συνδέθηκε με αυτήν την επίθεση και απευθύνουμε έκκληση στις ρωσικές αρχές: μην χρησιμοποιείτε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ως πρόσχημα, ως κίνητρο για να αυξήσετε την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Μην το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να αυξήσετε την εσωτερική καταστολή κατά των επικριτών του καθεστώτος στη Ρωσία».
Όταν ρωτήθηκε αν η Μόσχα ψάχνει ένα πρόσχημα για να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία, ο Πίτερ Στάνο είπε ότι «δεν εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε εικασίες για τις συνθήκες αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης, την οποία καταδικάσαμε (στις 22 και 23 Μαρτίου). Μας ανησυχούν φυσικά υπονοούμενα εκπροσώπων του καθεστώτος στη Μόσχα για σύνδεση μεταξύ αυτών των επιθέσεων και της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε αυτή την προσπάθεια».
Και στο ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Πίτερ Στάνο είπε ότι με την έναρξη της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ε.Ε. ανέστειλε κάθε είδους συνεργασία με τη Μόσχα, αλλά εάν η Ρωσία υποβάλει μια «αξιόπιστη» πρόταση, βασισμένη στο σεβασμό των διεθνών κανόνων, τότε η Ε.Ε. πιθανότατα δεν θα έλεγε όχι. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη φάση έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς που παρασύρει τη χώρα σε ένα παράνομο πόλεμο και που καταπιέζει το λαό του, ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιά θα ήταν η βάση μιας τέτοιας συνεργασίας.
Και σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση» στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η πρώτη σε ρωσικό έδαφος και μέχρι στιγμής καμία από τις μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία δεν έχει διερευνηθεί και δεν έχει εξιχνιαστεί πλήρως, κάτι το οποίο αφήνει πολλά ερωτήματα ανοιχτά σχετικά με τη στάση των Αρχών.
Μακρόν: «Κυνικό και αντιπαραγωγικό»
Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε πως όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η επίθεση διεξήχθη από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, προσθέτοντας ότι θα ήταν «κυνικό και αντιπαραγωγικό» να επιχειρήσει η Ρωσία να κατηγορήσει την Ουκρανία.
«Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες σε εμάς, στις υπηρεσίες μας (πληροφοριών), όπως και στους βασικούς ετέρους μας, υποδεικνύουν πράγματι ότι επρόκειτο για ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που προκάλεσε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα ήταν τόσο κυνικό όσο και αντιπαραγωγικό για την ίδια τη Ρωσία και την ασφάλεια των πολιτών της να χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο προκειμένου να προσπαθήσει και να το στρέψει κατά της Ουκρανίας».
Και θύμισε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε επιφυλακή, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι «έχουμε προτείνει να αυξήσουμε τη συνεργασία με τις ρωσικές υπηρεσίες (πληροφοριών) και τους εταίρους μας στην περιοχή, προκειμένου οι ένοχοι να μπορέσουν να βρεθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα και εμείς να συνεχίσουμε να πολεμάμε αποτελεσματικότερα κατά εκείνων των οργανώσεων που στοχοθετούν διάφορες χώρες».
Κρεμλίνο: «Κανείς δεν είναι άτρωτος»
Απαντώντας στις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Ρωσίας, που «δείχνει» προς την Ουκρανία, αλλά και για το γεγονός ότι σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι στην τρομοκρατική επίθεσης στο Crocus City Hall και πως οι υπηρεσίες ασφαλείας απέτυχαν να τους προστατεύσουν, το Κρεμλίνο απάντησε ότι καμία χώρα δεν είναι άτρωτη στην τρομοκρατία.
Επιμένοντας στο σενάριο που συνδέει τους δράστες της επίθεσης με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι είναι ανάρμοστο να σχολιάσει την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Μέχρι στιγμής, καμία εκδοχή δεν έχει διατυπωθεί καθόλου», είπε, παρά το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας FSB έχουν μιλήσει για διασύνδεση των τρομοκρατών με την Ουκρανία.
Και όταν ρωτήθηκε εάν η διάπραξη μιας τέτοιας αιματηρής επίθεσης λίγο έξω από τη ρωσική πρωτεύουσα συνιστά αποτυχία των ειδικών υπηρεσιών, απάντησε ότι τα συναισθήματα είναι έντονα, όμως καμία χώρα δεν είναι άτρωτη.
«Δυστυχώς, ο κόσμος μας δείχνει ότι καμία πόλη, καμία χώρα δεν μπορούν να είναι απολύτως άτρωτες στην απειλή της τρομοκρατίας», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ και πρόσθεσε πως οι ειδικές υπηρεσίες εργάζονται ακούραστα για να υπερασπιστούν τη Ρωσία.
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη που απαιτεί διεθνή συνεργασία με όλα τα μέσα. Όμως, μπορείς να δεις τώρα, σε αυτήν την οξύτατη συγκρουσιακή περίοδο, τέτοιου είδους συνεργασία δεν υλοποιείται πλήρως με οποιονδήποτε τρόπο», πρόσθεσε.
Με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία δύο εβδομάδες πριν για το ενδεχόμενο επίθεσης στη Μόσχα, όταν ο Πεσκόφ ρωτήθηκε εάν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας χρειάζονται βοήθεια από τη Δύση, απάντησε: «Οι ειδικές υπηρεσίες μας εργάζονται ανεξάρτητα, τώρα δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία βοήθεια».
Τόνισε, πάντως, ότι σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες μετά την επίθεση, άλλοι επικεφαλής κρατών πρότειναν τη βελτίωση των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας