Aπό την Ελλάδα και την Πολωνία μέχρι τη Γαλλία και την Ισπανία, η οργισμένη αγροτιά της Ευρώπης συνεχίζει ακάθεκτη τις μαχητικές κινητοποιήσεις. Κι αν οι διεκδικήσεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, έχουν κοινή συνισταμένη τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των απασχολούμενων στον ζωτικό πρωτογενή τομέα λόγω εκτίναξης του κόστους παραγωγής, «πράσινων» περιορισμών και αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω εισαγωγών προϊόντων με χαλαρότερες προδιαγραφές από τρίτες χώρες. Οι επίμονες διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αγροτών «ξεσκέπασαν τις εντάσεις από τον αντίκτυπο που έχουν στη γεωργία η προσπάθεια της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και το άνοιγμα της θύρας σε φτηνές ουκρανικές εισαγωγές για να βοηθηθεί η πολεμική προσπάθεια του Κιέβου», συνόψιζε το Reuters.
«Η αλληλεγγύη στην Ουκρανία είναι προφανώς αναγκαία, δεν μπορεί όμως να είναι επιζήμια για τους αγρότες μας», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, σκιαγραφώντας τον νέο νόμο για τη γεωργία που ετοιμάζει η κυβέρνησή του στο πλαίσιο ενσωμάτωσης και εφαρμογής σειράς εξαγγελθέντων μέτρων και για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, όπως είχε τάξει πριν από λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τα βασικά συνδικάτα της γαλλικής αγροτιάς να άρουν προσωρινά τα μπλόκα γύρω από το Παρίσι αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις έγιναν ξανά για λόγους κατευνασμού, αφού στα τέλη της βδομάδας λήγει η διορία που είχαν δώσει οι αγροτοσυνδικαλιστές στον Ατάλ και κατ’ επέκταση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να υλοποιήσουν τα υπεσχεθέντα.
Την Παρασκευή ξεκινάει στο Παρίσι η ετήσια αγροτική έκθεση Salon de l’Agriculture και εν αναμονή της επίσκεψης Μακρόν το Σάββατο τα μεγαλύτερα αγροτικά συνδικάτα FNSEA και JA προειδοποίησαν ότι θα τον υποδεχτούν με μια φάλαγγα από τρακτέρ, αναγνωρίζοντας μεν ότι «κάποια πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται», τονίζοντας δε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι πράξεις». Ηδη τις τελευταίες μέρες κάποιοι αγρότες επέστρεψαν στους δρόμους, αποκλείοντας χθες -την ώρα μάλιστα των δηλώσεων Ατάλ- περίπου 70 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου στη νότια Γαλλία. Σε άλλες κινητοποιήσεις, πέταξαν κοπριά ή/και προϊόντα τους έξω από διοικητικά κτίρια, ενώ έκαναν έφοδο και μπλόκαραν την πρόσβαση σε εταιρεία γαλακτοκομικών, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές χονδρικής που θεωρούν πολύ χαμηλές.
Θέλοντας να αποφύγει έναν νέο αγροτικό ξεσηκωμό, ο Ατάλ δεσμεύτηκε να αναγάγει τη γεωργία «σε θεμελιώδες εθνικό συμφέρον» στο νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη της βδομάδας (στη λήξη της διορίας των συνδικάτων δηλαδή), με προοπτική να γίνει νόμος ώς το καλοκαίρι. Πρωταρχικός του στόχος είναι η θεσμοθέτηση «γεωργικής και διατροφικής κυριαρχίας» για τη Γαλλία. Μεταξύ άλλων θα προβλέπει μια νέα βάση για διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγωγών και χονδρεμπόρων προκειμένου να αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, θα χαλαρώνει τους περιορισμούς στα παρασιτοκτόνα (μέτρο που ήδη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντολόγων) και θα διευκολύνει την απόκτηση προσωρινής βίζας για ξένους εποχικούς εργάτες.
Στην Ισπανία τώρα, όχι ένα, ούτε δύο αλλά 500 τρακτέρ με χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, που είχαν καταφτάσει και με λεωφορεία από όλη τη χώρα, έκαναν εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης χθες στη Μαδρίτη, παραλύοντάς την με επίκεντρο το υπουργείο Γεωργίας. Παρά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ, ώστε να αντιμετωπιστούν κι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει την Ιβηρική, οι Ισπανοί αγρότες απαιτούν «δίκαιες τιμές» για τα προϊόντα τους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη κρατική βοήθεια. Στη Μαδρίτη δεν αποφεύχθησαν οι συμπλοκές με την αστυνομία, όταν τμήμα του αγροτικού κομβόι προσπάθησε να περάσει σε κεντρική οδό, ακολουθώντας διαφορετική διαδρομή από την προγραμματισμένη.
Στη δε Πολωνία, κρύος ιδρώτας έλουσε χθες τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ντόναλντ Τουσκ καθώς ορισμένοι από τους -διαμαρτυρόμενους εδώ και μήνες- αγρότες ανάρτησαν πανό με το... εμπρηστικό σύνθημα «Πούτιν, βάλε σε τάξη την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας», μαζί με μια σοβιετική σημαία στερεωμένη σε τρακτέρ. Ανάστατες οι αρχές, έκαναν λόγο για «πιθανό» δάκτυλο της Ρωσίας στις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. Κυρίαρχο αίτημα της πολωνικής αγροτιάς, που απέκλεισε πάλι κατά τόπους τα σύνορα με την Ουκρανία, είναι ο περιορισμός των εισαγωγών από την εμπόλεμη χώρα, καθώς προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττουν σφοδρά το εισόδημά τους. Κι ενώ οι σχέσεις Βαρσοβίας-Κιέβου παραμένουν ξινισμένες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε χθες συνάντηση με τον Τουσκ και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη μεθόριο για να συζητηθεί ο αποκλεισμός των συνόρων που ευνοεί, όπως είπε, τη Μόσχα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας