Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
camala harris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η άφιξη της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στο Μόναχο για τη Διάσκεψη | AP Photo/Matthias Schrader

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην εποχή της... ανασφάλειας

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ -καθώς και το ορατό ενδεχόμενο επανεκλογής του- και οι δύο εκτυλισσόμενοι πόλεμοι, αλλά και οι επικείμενες ευρωεκλογές, κάνουν... ανεξάντλητη την ατζέντα της 60ής Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Εν μέσω δύο μεγάλων πολέμων -στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας- και με το βλέμμα στραμμένο ανήσυχα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αρχίζει σήμερα η 60ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Διεξάγεται στον απόηχο της δήλωσης-βόμβα του τέως και επίδοξου επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι θα ενθάρρυνε ακόμη και επίθεση της Ρωσίας κατά όσων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ παραμένουν κακοπληρωτές.

Απτόητος από τη χιονοστιβάδα επικρίσεων, το επανέλαβε το περασμένο 24ωρο σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα. «Κοιτάξτε», είπε, «αν δεν πρόκειται να πληρώσουν, δεν πρόκειται να προστατεύσουμε. Εντάξει;».

To Αρθρο 5 περί συλλογικής ασφάλειας «είναι η καρδιά και ο πυρήνας του ΝΑΤΟ κι αυτό έχει να κάνει με όλους τους συμμάχους», σχολίασε χθες ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του μπλοκ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα», υπογράμμισε ωστόσο, προσθέτοντας πως «είμαστε στον σωστό δρόμο». «Φέτος», διευκρίνισε, «αναμένουμε 18 σύμμαχοι να πετύχουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ».

Εχει πάντως αποφασιστεί από το 2006 και, στο σύνολό τους, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ είναι πια 31 - οσονούπω 32, με την αναμενόμενη (Ορμπαν επιτρέποντος) ένταξη της Σουηδίας.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ, «δεν πρέπει να ακολουθήσουμε κανέναν δρόμο που να δείχνει ότι προσπαθούμε να χωρίσουμε την Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική».

Ομως οι φωτιές που άναψε στα συμμαχικά «τόπια» ο Τραμπ λειτουργούν ως καταλύτης εξελίξεων απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και την προοπτική επανόδου του στον Λευκό Οίκο.

Επίτροπος Αμυνας;

Διά εκπροσώπου της, η Γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε θετική στην προοπτική διορισμού ενός επιτρόπου Αμυνας μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Τη δε γερμανική πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI), που στοχεύει στη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, ως «ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα της κοινής αεράμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσυπογράφουν πλέον 21 κράτη, μετά τη χθεσινή προσθήκη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Από την πρωτοβουλία αυτή ωστόσο κρατούν αποστάσεις κομβικές χώρες, όπως η Γαλλία -η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ε.Ε.-, η Ιταλία και η Πολωνία.

Αυτά, ενώ ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές στο Βερολίνο για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Συζήτηση στην οποία έβαλε χθες πάντως «πάγο» ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Με όλα αυτά στο φόντο, η Ρωσία απέρριψε χθες ως «κακόβουλη σκευωρία» και «κόλπο» της Ουάσινγκτον τον οιονεί συναγερμό που σήμανε την Τετάρτη στις ΗΠΑ, με την ασυνήθιστη και εκτός πρωτοκόλλου δήλωση του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τέρνερ, περί «σοβαρής απειλής εθνικής ασφάλειας» από «αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα». Κάλεσε μάλιστα «τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή».

Πλήθος διαρροών στα δυτικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για πυρηνικά όπλα που θέλει να στείλει η Ρωσία στο Διάστημα για να πλήξει δορυφόρους.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει το Κογκρέσο και συμμάχους τους στην Ευρώπη για νέα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε σχέση με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή.

«Είναι φανερό πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων, αυτό είναι φανερό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Θα δούμε τι κόλπα θα χρησιμοποιήσει ο Λευκός Οίκος»…

Παρ’ όλα αυτά, ίσως στη λογική της άσκησης αντίστροφης ψυχολογίας στο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα προτιμούσε στις εκλογές του Νοεμβρίου να επανεκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, αντί του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι πιο έμπειρος και πιο προβλέψιμος», ανέφερε, «ένας πολιτικός της παλιάς σχολής».

Μέχρι τον Νοέμβριο πολλά μπορούν να συμβούν, ωστόσο. Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, ως ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που θα καθίσει στο εδώλιο σε ποινική δίκη.

Αποφασίστηκε ότι θα διεξαχθεί στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, παρά τις ενστάσεις της υπεράσπισης για παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία. Η υπόθεση αφορά την παραποίηση εταιρικών αρχείων, προκειμένου να περάσουν ως νομικά έξοδα τα χρήματα που έδωσαν συνεργάτες του Τραμπ στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προς εξαγορά της σιωπής της για την εξωσυζυγική σχέση τους, την οποία ο ίδιος αρνείται.

Πρόκειται για μία από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις σε βάρος του, ενώ εκκρεμούν πολιτικά πολύ πιο σοβαρές, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, για τις οποίες θεωρείται κομβική η αναμενόμενη γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της προσφυγής του τέως προέδρου περί ασυλίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια στην εποχή της... ανασφάλειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας