Αγωνίστηκαν στους δρόμους για περισσότερο από δύο βδομάδες, κατόρθωσαν –εν όψει ευρωεκλογών– να αποσπάσουν σημαντικές πλην ψηφοθηρικές παραχωρήσεις από τη μακρονική κυβέρνηση Ατάλ –όχι όμως για το σύνολο των ποικίλων διεκδικήσεών τους– και χθες τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα αγροτών στη Γαλλία, FNSEA και JA, ζήτησαν «άρση των οδοφραγμάτων» και στροφή σε «νέα μορφή κινητοποίησης». «Μας άκουσαν σε μια σειρά από σημεία, με απτή πρόοδο», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό, επικεφαλής του FNSEA, διαμηνύοντας στα χιλιάδες μέλη του συνδικάτου «να γυρίσουν σπίτι», τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι δίνουν στην κυβέρνηση διορία τριών βδομάδων –μέχρι την έναρξη της ετήσιας αγροτικής έκθεσης Salon de l’Agriculture– για να κάνει συγκεκριμένα βήματα προόδου, προειδοποιώντας για νέο γύρο κινητοποιήσεων αν τα «αρχικά αποτελέσματα» δεν κριθούν ικανοποιητικά. Υπήρξαν πάντως και ηχηρές διαφοροποιήσεις. H Λοράνς Μαραντολά, εκπρόσωπος του αριστερού αγροτικού συνδικάτου Confédération Paysanne, κατήγγειλε ότι «δεν άκουσε τίποτα» από την κυβέρνηση για το συρρικνούμενο εισόδημα των αγροτών και τις χαμηλές τιμές στις οποίες αναγκάζονται να διαθέτουν τα προϊόντα τους. «Αυτό που όντως ακούσαμε», τόνισε, «ήταν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω σε περιβαλλοντικά ζητήματα».
Υποκύπτοντας στην πίεση του οργισμένου αγροτικού κινήματος –με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τη δημοσκοπική εκτίναξη της λεπενικής Ακροδεξιάς–, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ είχε εξαγγείλει νωρίτερα νέο πακέτο έκτακτων μέτρων στήριξης των αγροτών, συνολικού ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η Γαλλία, είπε, θα κατοχυρώσει νομοθετικά την αρχή της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας και θα αυστηροποιήσει τους ελέγχους των εισαγωγών.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 150 εκατ. ευρώ και η απαγόρευση εισαγωγών φρέσκων προϊόντων, στην καλλιέργεια των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί θειακλοπρίδη (thiacloprid), φυτοφάρμακο που είναι ήδη απαγορευμένο στη Γαλλία. Η κυβέρνηση, είπε ο Ατάλ, θα σταματήσει πια να επιβάλλει στους αγρότες αυστηρότερες ρυθμίσεις από αυτές που απαιτούν οι κανονισμοί της Ε.Ε. «Δεν έχει νόημα να απαγορεύονται φυτοφάρμακα στη Γαλλία προτού ληφθούν τέτοιες αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. Θα βάλουμε τέλος σε αυτή την πρακτική», υποσχέθηκε.
Ο δε υπουργός Γεωργίας, Μαρκ Φενό, εξήγγειλε συνολικό επανασχεδιασμό του εθνικού σχεδίου για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κόμματος των Πρασίνων και περιβαλλοντολόγων. Ο Γάλλος πρωθυπουργός επέμεινε ακόμα ότι το Παρίσι «αποκλείεται» να συναινέσει στην παρούσα μορφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και του νοτιοαμερικανικού μπλοκ Mercosur, στην οποία αντιτίθεται σφοδρά η αγροτιά της Γαλλίας και όχι μόνο. Ωστόσο, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ισπανίας ξεκαθάρισαν χθες από τις Βρυξέλλες πως τάσσονται αναφανδόν υπέρ του ντιλ.
Δεν ήταν άμεσα σαφές κατά πόσον σύσσωμοι οι ξεσηκωμένοι Γάλλοι αγρότες θα εφάρμοζαν την απόφαση των δύο βασικών συνδικάτων για άρση των μπλόκων πανεθνικά, προφανώς και της τετραήμερης πολιορκίας του Παρισιού με τρακτέρ. Πολλοί εξάλλου δεν είναι μέλη συνδικάτων ή υποστηρίζουν μικρότερες, πιο ριζοσπαστικές εργατικές ενώσεις. Ελεύθεροι αφέθηκαν πάντως οι 79 που συνελήφθησαν προχθές, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν και να διακόψουν την πρόσβαση στην τεράστια χονδρική αγορά τροφίμων Rungis, νότια της πρωτεύουσας.
Μετά το πέρας της χθεσινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες και της ξεχωριστής συνάντησης για την αγροτική κρίση που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να δώσει εύσημα στον… εαυτό του. Κόμπασε πως η Γαλλία κατάφερε να πείσει την Ε.Ε. να «επιβάλει αυστηρότερους κανόνες» στις εισαγωγές σιτηρών και πουλερικών από την Ουκρανία, την οποία θέλει μεν να βοηθήσει, όπως είπε, διαφωνεί όμως με τον «αθέμιτο ανταγωνισμό που θα ωφελήσει λιγοστούς δισεκατομμυριούχους ή βιομήχανους που δεν σέβονται τους κανόνες μας».
Στο κίνημα διαμαρτυρίας των Ευρωπαίων αγροτών μπήκαν χθες κι οι Πορτογάλοι. Παρότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας έσπευσε να ανακοινώσει προχθές πακέτο έκτακτης βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα, καθώς η Ιβηρική πλήττεται και από παρατεταμένη ξηρασία, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις τους. Ομάδες αγροτών απέκλεισαν χθες οδικές αρτηρίες και αυτοκινητοδρόμους, δύο εκ των οποίων οδηγούν στα σύνορα με την Ισπανία. Πίσω στη Γαλλία, Μακρόν και Ατάλ βρέθηκαν αντιμέτωποι και με 24ωρη χθεσινή απεργία δασκάλων και καθηγητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την οποία κήρυξαν τα συνδικάτα τους διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί έχουν εξοργιστεί και για τον πρόσφατο διορισμό της Αμελί Ουντεά-Καστερά στο υπερυπουργείο πλέον Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικό σχολείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας